Kipkruiden samenstellen, dat is heel eenvoudig. Mijn keukenlades en vriezer(s) liggen vol met kruiden en specerijen. Omdat ik een goede basisvoorraad heb kan ik daardoor snel gerechten op tafel zetten. Om kip op smaak te brengen heb ik standaard een potje zelfgemaakte kipkruiden op voorraad. Deze mix kun je ook prima gebruiken om gerechten met een Mexicaans tintje te kruiden.
Mijn kruiden haal ik meestal bij de Turkse supermarkt of de toko. Daar verkopen ze grotere verpakkingen en deze zijn een stuk aantrekkelijker geprijsd dan in de supermarkt. Gedroogde kruiden zijn lang houdbaar, mits ze goed droog bewaard worden. Zelf gemaakte kruidenmixen zijn in een goed afgesloten glazen pot maanden houdbaar. Maak bijvoorbeeld ook heel eenvoudig je eigen dryrub voor vlees (pulled pork).
Ben je op zoek naar meer recepten met kip? Bekijk dan hier de 10 lekkerste Indische gerechten met kip.
Kipkruiden
De hoeveelheid van dit recept is voor ongeveer vier keer één kilo kip(filet). Kook je zonder zout? Het zout in deze kruidenmix kun je ook weglaten. In dit artikel kun je meer lezen over zoutloos koken. Deze kruidenmix kun je ook prima gebruiken om plantaardige varianten van ‘kip’ op smaak te brengen. Ook voor seitan (vleesvervanger op basis van tarwegluten) is dit een fijn kruidenmengsel.
Hoe bak je kipfilet?
Een vraag die mij veel gesteld wordt is, “hoe bak je kipfilet zonder dat deze droog wordt?” Wat ik meestal doe, voordat ik de kip ga kruiden knip ik eerst alle flubbertjes eraf. Om de kip goed te kruiden leg ik deze op een stukje bakpapier. Ik bestrooi de kip met een theelepel van de kipkruiden, vouw de andere helft van het bakpapier eroverheen en sla de filet plat met mijn handen of een deegroller. Vervolgens draai ik de kipfilet om en herhaal dit aan de andere kant. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en leg de kip erin. Deze laat ik op een middelhoog vuur aanbakken. Ik til hem tussendoor even met een vork op om te spieken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant bruin is draai je hem om. Hoe platter de kipfilet, hoe sneller hij gaar is. Ook is de filet zo makkelijk in reepjes te snijden.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)