Mix voor zelfgemaakte kipkruiden

Kipkruiden

Ik heb een keukenla vol met kruiden, zelfgemaakte kruidenmengsels en specerijen. Ook ligt mijn diepvries vol met verse specerijen, pepers en ingrediënten voor de Indische keuken. Doordat ik een goede basisvoorraad heb kan ik ook snel gerechten op tafel zetten. Iets wat ik vaak eet is een stukje kip. Omdat ik koolhydraatarm eet maak ik vaak een snelle lunchsalade met kip. De kip kruid ik met mijn zelfgemaakte kipkruiden.

Mijn kruiden haal ik meestal bij de Turkse supermarkt. Daar hebben ze grotere verpakkingen en deze zijn een stuk goedkoper dan in de supermarkt. Als je een aantal kruidenmengsels op voorraad hebt kun je deze in allerlei gerechten gebruiken. Hoe handig is het als je al een kant en klaar potje met kruiden kunt pakken?

De hoeveelheid van dit recept is voor ongeveer 4 keer één kilo kip(filet). Het zout in deze kruidenmix kun je ook weglaten. Lees hier meer over zoutloos koken.

Wat heb je nodig?

  • 5 eetlepels paprikapoeder
  • 2-3 eetlepels gedroogde oregano
  • 6 theelepels kerriepoeder
  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder
  • 1 afgestreken theelepel zout
  • 2 theelepels knoflookpoeder
  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn
  • 1 volle theelepel gemalen zwarte peper of 4 seizoenenpeper
  • optioneel: 1 theelepel gedroogde chiliflakes voor een beetje pit

Hoe maak je de kipkruidenmix?

Heel eenvoudig, doe alle kruiden in een schoon potje en schud het goed door elkaar. De kruiden zijn in een schoon afgesloten potje maanden houdbaar. Deze mix gebruik ik vaak om kip te kruiden voor een snelle lunchsalade.

Voordat ik de kip ga kruiden knip ik eerst alle vieze flubbertjes en fliebeltjes eraf. Ik ben wat dat betreft echt een pietleut! Om de kip goed te kruiden leg ik deze op een stukje bakpapier of huishoudfolie. Ik bestrooi de kip met een theelepel van de kruidenmix, vouw de andere helft van het bakpapier of de huishoudfolie eroverheen en sla de filet plat met mijn handen of een deegroller.

Vervolgens draai ik de kipfilet om en herhaal dit aan de andere kant. Ik verhit een scheutje olie in een koekenpan en leg de kip erin. Deze laat ik op een middelhoog vuur aanbakken. Ik til hem tussendoor even met een vork op om te spieken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant bruin is draai je hem om. Hoe platter de kipfilet, hoe sneller hij gaar is. Tussen de middag heb ik niet veel tijd dus is het wel handig als ik er niet zoveel werk aan heb.

Je kunt de kip ook een avond van tevoren bakken en koud meenemen als lunch naar je werk natuurlijk. Ook dan smaakt hij heerlijk.

Zelf kipkruidenmix maken

 

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Wat een superleuke site heb je zeg! Heerlijke gerechten en je recepten zijn ontzettend duidelijk en echt makkelijk te volgen. Dankjewel!

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*