Eetspiratie » Kipkruiden
Kipkruiden

Kipkruiden

Kipkruiden samenstellen, dat is heel eenvoudig. Mijn keukenlades en vriezer(s) liggen vol met kruiden en specerijen. Omdat ik een goede basisvoorraad heb kan ik daardoor snel gerechten op tafel zetten. Om kip op smaak te brengen heb ik standaard een potje zelfgemaakte kipkruiden op voorraad. Deze mix kun je ook prima gebruiken om gerechten met een Mexicaans tintje te kruiden.

Mijn kruiden haal ik meestal bij de Turkse supermarkt of de toko. Daar verkopen ze grotere verpakkingen en deze zijn een stuk aantrekkelijker geprijsd dan in de supermarkt. Gedroogde kruiden zijn lang houdbaar, mits ze goed droog bewaard worden. Zelf gemaakte kruidenmixen zijn in een goed afgesloten glazen pot maanden houdbaar. Maak bijvoorbeeld ook heel eenvoudig je eigen dryrub voor vlees (pulled pork).

Ben je op zoek naar meer recepten met kip? Bekijk dan hier de 10 lekkerste Indische gerechten met kip.

Kipkruiden

De hoeveelheid van dit recept is voor ongeveer vier keer één kilo kip(filet). Kook je zonder zout? Het zout in deze kruidenmix kun je ook weglaten. In dit artikel kun je meer lezen over zoutloos koken. Deze kruidenmix kun je ook prima gebruiken om plantaardige varianten van ‘kip’ op smaak te brengen. Ook voor seitan (vleesvervanger op basis van tarwegluten) is dit een fijn kruidenmengsel.

Hoe bak je kipfilet?

Een vraag die mij veel gesteld wordt is, “hoe bak je kipfilet zonder dat deze droog wordt?” Wat ik meestal doe, voordat ik de kip ga kruiden knip ik eerst alle flubbertjes eraf. Om de kip goed te kruiden leg ik deze op een stukje bakpapier. Ik bestrooi de kip met een theelepel van de kipkruiden, vouw de andere helft van het bakpapier eroverheen en sla de filet plat met mijn handen of een deegroller. Vervolgens draai ik de kipfilet om en herhaal dit aan de andere kant. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en leg de kip erin. Deze laat ik op een middelhoog vuur aanbakken. Ik til hem tussendoor even met een vork op om te spieken of hij aan de onderkant al bruin is. Als de onderkant bruin is draai je hem om. Hoe platter de kipfilet, hoe sneller hij gaar is. Ook is de filet zo makkelijk in reepjes te snijden.

Kipkruiden

Kipkruiden

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.2 van 13 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

porties
Tijd totaal

5

minuten

Maak met kruiden en specerijen uit je voorraadkast je eigen kipkruiden.

Kook modus

Als je de kookmodus aanstaat, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 5 eetlepels paprikapoeder

  • 3 eetlepels gedroogde oregano

  • 6 theelepels kerriepoeder

  • 2 theelepels gerookt paprikapoeder

  • 1 theelepel zout of meer naar smaak

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • 2 theelepels gedroogde rozemarijn

  • 1 theelepel vers gemalen zwarte peper

  • halve tot hele theelepel chiliflakes

Bereiding:

  • Doe alle kruiden in een schoon glazen potje en schud het goed door elkaar. De kruiden zijn in een afgesloten potje maanden houdbaar.
  • Zorg dat er geen vocht bijkomt en gebruik altijd een schone lepel om de kruiden uit het potje te scheppen.Zelf kipkruidenmix maken

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.