Krokante kip in zoetzure saus

Krokante kipfilet met zoetzure saus

Een krokant stukje kip geserveerd met een zoetzure saus, dat moet wel lekker zijn! In ons favoriete sushi restaurant bestel ik het altijd en ik wilde er thuis mijn eigen versie van maken. Dit recept bestaat uit twee delen, bereiden van de kip en het maken van de saus. Het recept van de saus deelde ik al eerder. In dit artikel leg ik uit hoe je de kip lekker krokant kunt maken en geef ik tips om er lekkere gerechtjes mee te maken.

Iedereen kent babi pangang saus wel. Ik maakte er mijn eigen versie van en die is erg geslaagd (al zeg ik het zelf). Deze saus gaat niet alleen goed samen met varkensvlees (babi) maar ook met kip (ajam). Eigenlijk zou je het gerecht ajam pangang kunnen noemen maar dit klopt niet helemaal. Ajam pangang is geroosterde kip en dat is niet het geval in dit recept. Dus ik hou het bij krokante kipfilet met zoetzure saus. En dat klinkt ook erg smakelijk!

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Als je dit recept wilt maken dan is het handig om eerst te beginnen met de saus. Het recept voor de saus kun je hier teruglezen. Met dit recept kun je 500 milliliter saus maken. De saus kun je een paar dagen bewaren in de koelkast dus je kunt het ook voorbereiden en je kunt het zelfs invriezen. Is je saus klaar? Dan kun je verder met de kip!

Zoet zure saus (babi pangangsaus)

Wat heb je nodig voor de krokante kip?

  • 4 kipfilets of ongeveer 700 gram kipfilet
  • zakje panko (Japans broodkruim)
  • 2 flinke eetlepels bloem
  • 1 ei
  • peper en zout
  • olie en ongezouten roomboter om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Leg een snijplank bekleed met een groot stuk bakpapier en een deegroller (of klein steelpannetje) klaar.
  • Snijd alle flubbertjes van de kip af en leg deze op de snijplank op het bakpapier. Bestrooi de kip aan beide kanten met peper en zout. Vouw de andere helft van het bakpapier over de kip heen en sla de filet met de deegroller of de achterkant van een steelpannetje plat. De kip mag best een grote dunne plak worden.
  • Zet vervolgens drie borden klaar, een met bloem, een met een losgeklopt ei en een met panko.
  • Haal nu één voor één de kipfilets door de bloem, daarna door het ei, en als laatste door de panko. Druk de kruimels goed aan en zorg dat de filets volledig bedekt zijn.
  • Verhit een scheutje olie en een klein klontje boter in een grote koekenpan en bak de filets bruin en gaar. Zet het vuur niet te hoog en heb geduld! Bak eerst de ene kant goed bruin, til het even omhoog om te spieken hoe ver hij al is en draai hem dan pas om. De kip moet van binnen ook gaar worden. Draai de filets om met twee vorken of een grote spatel.
  • Warm ondertussen de zoetzure saus op. Haal de kip uit de pan en leg deze op een schone snijplank. Snijd de kip met een groot scherp mes in dunne reepjes.
  • Serveer de kip met de saus. Je kunt de saus erbij serveren om in te dippen of je serveert het er direct op. Wat jij het lekkerst vindt!

Tips:

Babi pangang style (maar dan met ajam):

Serveer de krokante kip op een laagje atjar en voeg hier nog extra reepjes komkommer aan toe. Schenk er een laagje saus overheen, bestrooi met ringetjes bosui en eet er gekookte rijst bij.

Krokante kip met zoetzure saus

Op een broodje of in een wrap:

Serveer de krokante kip op een broodje of in een tortilla wrap. Neem knapperige groenten zoals ijsbergsla, reepjes komkommer, ringetjes bosui en leg deze op het broodje of in de wrap. Drizzle er een beetje van de saus overheen. Bestrooi met sesamzaadjes of verkruimel er wat kroepoek overheen.

In een salade:

Reepjes krokante kip smaken ook heerlijk in een salade. Maak een salade van verschillende soorten sla en/of verse spinazie en voeg je favoriete groenten eraan toe. De zoetzure saus kan ook koud worden gegeten als dressing. Heb je liever een andere dressing? Kijk dan hier.

Krokante kip met zoetzure saus
Serveer de saus ernaast en gebruik het als dip

Met frietjes of als nachos:

Dit is wel het ultieme comfortfood, krokante kip met frietjes! Ken je loaded fries? Neem een grote schaal en leg hierop een laag met gebakken frietjes, (dit kunnen ook zoete aardappelfrietjes zijn). Leg daarboven op allerlei groenten zoals: ijsbergsla, komkommer, bosui, rode ui, eigenlijk alles wat je lekker vindt. Hierop leg je de in reepjes gesneden krokante kip en daarover drizzle je de saus. Hetzelfde kun je doen met een laagje tortillachips. Je maakt dan een soort Oosterse nachos.

Hoe eet jij graag krokante kip?

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*