Eetspiratie » Atjar
Atjar tjampoer

Atjar

Atjar oftewel acar campur (atjar tjampoer), gemengde groenten in zoetzuur. Het is een bijgerecht wat veel gegeten wordt in de Indische en Indonesische keuken. De basis voor atjar is azijn en doordat er koenjit (kurkuma) aan wordt toegevoegd krijgt de atjar zijn gele kleur. Dit tafelzuur wordt meestal gegeten bij rijstgerechten zoals nasi goreng. Maar het wordt ook geserveerd bij pittige en kruidige gerechten, dit zoetzure gerecht zorgt dan een beetje voor verfrissing naast alle sterke smaken.

Atjar kun je kopen in elke supermarkt en toko. Naast de bekende atjar tjampoer is er bijvoorbeeld ook atjar van komkommer (acar ketimun). Deze variant is niet geel van kleur omdat er geen kurkuma in wordt gebruikt. Je kunt eigenlijk van allerlei soorten groenten zoetzuur maken. Het is wel aan te raden een stevige groentesoort te gebruiken zoals wortel, ui, paprika, bloemkool of komkommer. In atjar tjampoer zijn deze groenten met elkaar gemengd.

Atjar

Er zijn verschillende manieren om dit heerlijke tafelzuur te maken. Dit atjar recept is heel eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld een boemboe (kruidenmengsel) maken en deze aanfruiten samen met de groenten. Ik vind het handiger om een pasta te maken van gember, knoflook en kurkuma en deze op te lossen in het azijnmengsel. Dit mengsel giet je daarna over de geblancheerde groenten en dit schep je over in een schone glazen pot. Zo makkelijk is het!

In plaats van één grote pot kun je het zuur ook over een aantal kleinere potjes verdelen. Zo kun je er steeds eentje openmaken en de rest bewaren. Een gesloten pot is een tijdje houdbaar in de koelkast. Zodra je pot pot geopend hebt, kun je deze het beste binnen een week opeten. Gebruik altijd schoon bestek om de atjar uit de pot te scheppen.

Keukenbenodigdheden:

  • glazen pot van 1 liter
  • keukentang
  • klein schaaltje
  • grote pan
  • steelpan
  • maatbeker
  • schuimspaan

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Atjar tjampoer
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Atjar

Atjar

0 van 0 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

1

pot van 1 liter
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

5

minuten
Total time

25

minuten

Met een paar lekkere groenten maak je zelf maak je heel eenvoudig zelf atjar.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1/3 1/3 van een spitskool

  • halve halve komkommer

  • 1 1 ui

  • 1 1 rode paprika

  • 2 handjes 2 diepvries sperziebonen

  • 1 grote 1 wortel

  • 1 centimeter 1 verse gember (of 1 theelepel gemberpuree)

  • 1 teen 1 knoflook

  • halve theelepel halve zout

  • 1 theelepel 1 gemalen kurkuma (koenjit)

  • 250 milliliter 250 water

  • 250 milliliter 250 azijn

  • 4 eetlepels 4 suiker

  • halve theelepel halve mosterdzaadjes (optioneel)

  • 1 liter 1 water (om in te blancheren)

Bereiding:

  • Kook water in de waterkoker en schenk dit in de glazen pot (en over de deksel) waar je de atjar straks in wilt bewaren. Keer de pot met behulp van een tang om en laat het water eruit lopen. Zet de pot op zijn kop op een schone theedoek en laat deze drogen. Je kunt de pot ook wassen in de vaatwasser om hem schoon te maken. Zet de pot apart tot gebruik.
  • Neem een grote schaal, hier ga je straks alle gesneden groenten in leggen. Was de komkommer en snijd deze door de helft. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd ze in halve maantjes.
  • Was de paprika en snijd deze in dunne reepjes en halveer deze. Snijd de wortel in dunne reepjes of gebruik hiervoor een julienne snijder.
  • De spitskool snijd je in zo dun mogelijke reepjes. De ui snijd je in halve maantjes. Leg ook de bevroren sperziebonen erbij. Zet de schaal met groenten apart tot gebruik.
  • Neem een klein schaaltje en rasp hierboven de gember en knoflook. Voeg kurkuma en zout toe en meng dit tot een pasta.
  • Doe de azijn samen met het water en suiker in het steelpannetje en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg ook nu de mosterdzaadjes toe als je die gebruikt. Als het azijnmengsel kookt voeg je de kurkuma pasta toe. Roer dit even door tot de pasta opgelost is.
  • Zet een grote pan met 1 liter water op het vuur en breng deze aan de kook. Als het water kookt doe je alle groenten in de grote pan voor ongeveer 2 minuten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan (laat even uitlekken) en doe ze terug in de schaal.
  • Giet nu het azijnmengsel op de groenten. Schep alles goed door elkaar met behulp van 2 lepels. Schep de atjar over in de schone glazen pot en sluit de deksel. Zet de pot op zijn kop.
  • Laat de atjar afkoelen en bewaar de pot in de koelkast. Voor de lekkerste smaak kun je deze het beste minimaal 1 week laten staan. Ongeopend is de atjar een paar weken houdbaar. Eenmaal geopend kun je de atjar het beste binnen een week opeten.

Aantekeningen

  • Atjar is lekker bij rijstgerechten, ei-gerechten en het is een lekkere aanvulling voor een rijsttafel.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)