Atjar oftewel acar campur (atjar tjampoer), gemengde groenten in zoetzuur. Het is een bijgerecht wat veel gegeten wordt in de Indische en Indonesische keuken. De basis voor atjar is azijn en doordat er koenjit (kurkuma) aan wordt toegevoegd krijgt de atjar zijn gele kleur. Dit tafelzuur wordt meestal gegeten bij rijstgerechten zoals nasi goreng. Maar het wordt ook geserveerd bij pittige en kruidige gerechten, dit zoetzure gerecht zorgt dan een beetje voor verfrissing naast alle sterke smaken.
Atjar kun je kopen in elke supermarkt en toko. Naast de bekende atjar tjampoer is er bijvoorbeeld ook atjar van komkommer (acar ketimun). Deze variant is niet geel van kleur omdat er geen kurkuma in wordt gebruikt. Je kunt eigenlijk van allerlei soorten groenten zoetzuur maken. Het is wel aan te raden een stevige groentesoort te gebruiken zoals wortel, ui, paprika, bloemkool of komkommer. In atjar tjampoer zijn deze groenten met elkaar gemengd.

Kilner – Ronde Weckpot – 1L
Duurzame weckpot met luchtdichte deksel die ervoor zorgt dat de inhoud zo lang mogelijk vers blijft.
Atjar
Er zijn verschillende manieren om dit heerlijke tafelzuur te maken. Dit atjar recept is heel eenvoudig. Je kunt bijvoorbeeld een boemboe (kruidenmengsel) maken en deze aanfruiten samen met de groenten. Ik vind het handiger om een pasta te maken van gember, knoflook en kurkuma en deze op te lossen in het azijnmengsel. Dit mengsel giet je daarna over de geblancheerde groenten en dit schep je over in een schone glazen pot. Zo makkelijk is het!
In plaats van één grote pot kun je het zuur ook over een aantal kleinere potjes verdelen. Zo kun je er steeds eentje openmaken en de rest bewaren. Een gesloten pot is een tijdje houdbaar in de koelkast. Zodra je pot pot geopend hebt, kun je deze het beste binnen een week opeten. Gebruik altijd schoon bestek om de atjar uit de pot te scheppen.
Keukenbenodigdheden:
- Glazen pot van 1 liter
- Keukentang
- Klein schaaltje
- Grote pan
- Steelpan
- Maatbeker
- Schuimspaan
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Atjar
1
pot (1 liter)20
minuten5
minuten25
minutenMaak met verse geblancheerde groenten een heerlijk bijgerecht of condiment: atjar. Zoetzure ingelegde groenten die elk gerecht een heerlijke frisse kick geven.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1/3 van een spitskool, in dunne reepjes gesneden
halve komkommer, in halve maantjes
1 ui, in halve maantje gesneden
1 rode paprika, in dunne reepjes
2 handjes diepvries sperziebonen
1 grote wortel, julienne gesneden
1 centimeter verse gember (of 1 theelepel gemberpuree)
1 teen knoflook
halve theelepel zout
1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
250 milliliter water
250 milliliter azijn
4 eetlepels suiker
halve theelepel mosterdzaadjes (optioneel)
1 liter water (om in te blancheren)
BEREIDING
- Kook water in de waterkoker en schenk dit in de glazen pot (en over de deksel) waar je de atjar straks in wilt bewaren. Keer de pot met behulp van een tang om en laat het water eruit lopen. Zet de pot op zijn kop op een schone theedoek en laat deze drogen. Je kunt de pot ook wassen in de vaatwasser om hem schoon te maken. Zet de pot apart tot gebruik.
- Neem een grote schaal, hier ga je straks alle gesneden groenten in leggen. Was een halve komkommer en snijd deze door de helft. Schraap met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd ze in halve maantjes.
- Was 1 paprika en snijd deze in dunne reepjes en halveer deze. Snijd 1 wortel in dunne reepjes of gebruik hiervoor een julienne snijder.
- De spitskool snijd je in zo dun mogelijke reepjes. De ui snijd je in halve maantjes. Leg er 2 handjes bevroren sperziebonen erbij. Zet de schaal met groenten apart tot gebruik.
- Neem een klein schaaltje en rasp hierboven 1 centimeter gember en 1 teen knoflook. Voeg 1 theelepel kurkuma en een halve theelepel zout toe en meng dit tot een pasta.
- Doe 250 milliliter azijn samen met 250 milliliter water en en 4 eetlepels suiker in een steelpannetje en breng dit zachtjes aan de kook. Voeg ook nu een halve eetlepel mosterdzaadjes toe. Als het azijnmengsel kookt voeg je de kurkuma pasta toe. Roer dit tot de pasta opgelost is.
- Zet een grote pan met 1 liter water op het vuur en breng deze aan de kook. Als het water kookt doe je alle groenten in de grote pan voor ongeveer 2 minuten. Schep de groenten met een schuimspaan uit de pan (laat even uitlekken) en doe ze terug in de schaal.
- Giet nu het azijnmengsel op de groenten. Schep alles goed door elkaar met behulp van 2 lepels. Schep de atjar over in de schone glazen pot en sluit de deksel. Zet de pot op zijn kop.
- Laat de atjar afkoelen en bewaar de pot in de koelkast. Voor de lekkerste smaak kun je deze het beste minimaal 1 week laten staan. Ongeopend is de atjar een paar weken houdbaar. Eenmaal geopend kun je de atjar het beste binnen een week opeten.
AANTEKENINGEN
- Atjar is lekker bij rijstgerechten, ei-gerechten en het is een lekkere aanvulling voor een rijsttafel.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Zoetzure komkommersalade (acar ketimun)
- Zoetzure saus
- Snelle zoetzure komkommersalade
- Krokante kipfilet met zoetzure saus
- Sla langer bewaren – handige tips
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.