Zelfgemaakte atjar

Atjar

Ik ben gek op zoet zure gerechten, pickles, augurken, Amsterdamse uitjes, zilveruitjes, noem maar op! Wat ik vroeger altijd heel erg lekker vond en vooral bij de nasi, is atjar. Atjar is een (bij)gerecht met lekkere groenten in het zuur. Er zijn verschillende recepten voor atjar maar ik houd het liever simpel. En ook al is het recept eenvoudig, atjar maken is toch een klein beetje bewerkelijk. Maak meteen een voorraadje, dan kun je een tijdje vooruit. In afgesloten potten is het lang houdbaar in de koelkast.

Atjar schrijf je ook als acar. Voor dit recept geldt, hoe langer je het laat staan hoe lekkerder het wordt.

Wat heb je nodig?

  • halve spitskool
  • halve komkommer
  • 1 ui
  • 1 rode paprika
  • 2 handjes diepvries sperziebonen
  • 2 grote wortels
  • 1 centimeter verse gember
  • flinke teen knoflook
  • rode peper (naar smaak)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma
  • 250 milliliter water
  • 250 milliliter azijn
  • 3 tot 4 eetlepels rietsuiker
  • optioneel: 1 theelepel gekneusde mosterdzaadjes
  • 1 liter water om de groenten in te blancheren
  • flinke snuf zout

Keukenbenodigdheden:

  • 2 schone glazen potten met deksel (ik heb de potten schoongemaakt met kokend water)
  • keuken tang
  • grote pan
  • grote schaal
  • steelpannetje
  • maatbeker
  • schuimspaan

Hoe maak je het?

Begin met het snijden van de groenten. Snijd de wortels en paprika in dunne reepjes (julienne). Was de komkommer goed en snijd deze doormidden en haal de zaadlijsten eruit. Snijd de komkommer in halve maantjes en doe dit ook met de ui. Ook de spitskool mag in dunne reepjes gesneden worden.

Rasp de gember en de knoflook en voeg de kurkuma en een snuf zout toe. Meng dit goed door elkaar. Het wordt een soort pasta. Zet het apart tot gebruik.

Hoe nu verder?

Leg alle gesneden groenten in een grote schaal en kook 1 liter water in een grote pan. Zet het steelpannetje op het vuur en verwarm hierin het water met de azijn en de suiker. Roer tot de suiker opgelost is.

Blancheer de groenten en schep ze uit de pan met een schuimspaan. Doe ze terug in de grote schaal. Als de suiker opgelost is voeg je de kurkumapasta toe aan het steelpannetje. Roer dit goed door. Giet de warme vloeistof over de groenten in de schaal. Meng alles goed door elkaar.

Zelfgemaakte atjar

Doe de atjar met een keuken tang over in twee schone glazen potten. Giet de vloeistof over in de potten. De atjar mag helemaal onder staan. Draai de deksel erop en zet de potten op de kop.

Wecken

Laat de atjar afkoelen en bewaar de potten in de koelkast. Ongeopend zijn ze een paar maanden houdbaar. Eenmaal geopend kun je de atjar het beste binnen een week opeten.

Lekker bij nasi goreng, een gebakken eitje, boerenkool, babi ketjap en eigenlijk bij elk Indisch gerecht! En je maakt met dit recept twee potten atjar. Misschien is het leuk om er eentje aan iemand weg te geven!

Zelfgemaakte atjar

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*