Eetspiratie » Groente inspiratie – recepten met wortel
Groente inspiratie recepten met wortel

Groente inspiratie – recepten met wortel

Groente inspiratie – recepten met wortel. De wortel is één van de groenten die ik het meest gebruik in de keuken. Elke week gaat er 1,5 kilo wortels doorheen, want ik gebruik ze voor allerlei recepten. Daarnaast kweek ik naast gewone oranje wortels ook paarse en gele varianten in mijn moestuin. Heerlijk om te dippen in hummus of tzatziki, een lekkere aanvulling voor een borrelplank of als snack in je lunchtrommel.

Wortel is een basis ingrediënt in mijn keuken. Het trio bleekselderij, ui en wortel is een combinatie die ik wekelijks gebruik voor allerlei gerechten. Deze combinatie wordt ook wel ‘soffrito’ genoemd en wordt veel toegepast in de Italiaanse keuken. In de Franse keuken wordt de combinatie bleekselderij en wortel ook wel ‘mirepoix’ genoemd. Zonder dat je het weet is de simpele wortel de basis van veel gerechten. Wortels zijn geschikt in hartige recepten, maar ook heel veelzijdig in zoete gerechten. De vraag is eigenlijk, wat kun je niet met wortels maken? Je kunt ze koken, stomen, bakken, grillen, pureren, rauw eten, inleggen als zoetzuur, bereiden op de BBQ, marineren, frituren, roerbakken en blancheren. Met wortels kun je dus alle kanten op!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Groente inspiratie recepten met wortel
Groente inspiratie – recepten met wortel

Groente inspiratie – recepten met wortel

Stoofgerechten, curry’s en ovenschotels hebben vaak één ding gemeen: er zit wortel in. Er is ook nog ‘winterpeen’, dit is ook een wortelsoort, maar deze is dikker en groter dan een gewone wortel. Een wortel is dunner en loopt in een punt. Winterpeen is door zijn structuur ideaal voor stoofgerechten. De kleinere dunnere wortel is meer geschikt voor salades, rauw als snack of om mee te dippen. En het leuke van de wortel is dat je het loof ook kan eten. Dit smaakt naar peterselie, maar dan lekkerder en kruidiger. Ik gebruik het graag in mijn tabouleh van couscous (couscous salade).

Wortel kun je op verschillende manieren bereiden/eten:

Wortel kun je op verschillende manieren snijden en serveren. Ze zijn perfect voor een spiraalsnijder, de spiralen zijn lekker in salades. Ook is een wortel een ideale groente voor een juliennesnijder. De lange dunne reepjes zijn lekker in lenterolletjes, sushi, salades, bowls en groentepannenkoekjes. Blokjes of stukjes zijn makkelijk voor stoofschotels. Reepjes zijn handig om mee te dippen of in wokgerechten. Dunne plakjes zijn makkelijk in een soep omdat deze sneller gaar zijn. Geschaafde plakken wortel zijn handig om te marineren of in te leggen als zoetzuur. Geraspte wortel is handig in baksels en zoete gerechten.

Wortels bewaren

Kortom, de wortel is veelzijdig en eigenlijk onmisbaar in de keuken. Bewaar ze in de koelkast of op een koele plek. Als er loof aan zit, verwijder dit dan omdat dit vocht uit de wortels trekt. Het loof kun je 1 tot 2 bewaren in een vochtige theedoek of stukje keukenpapier. Dit kun je gebruiken als een kruid. Het is heerlijk in een couscous salade (tabouleh). Spoel wortels goed af onder de kraan en verwijder al het zand. Of schil het eerste laagje weg met een dunschiller. Wortel kun je prima invriezen. Ik maak zelf altijd zakjes met gesneden bleekselderij en wortel. Deze vries ik in en gebruik deze als basis voor allerlei gerechten. In dit artikel leg ik uit hoe ik dat doe. Wortels zijn het hele jaar door verkrijgbaar. Het ligt een beetje aan het seizoen hoe ze smaken. In de zomer zijn de wortels het allerlekkerst.

Op zoek naar meer inspiratie voor groenten? Kijk dan hier voor meer lekkere recepten en ideeën.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.