Eetspiratie » Tjap tjoy (cap cai)
Tjap tjoy (cap cai)

Tjap tjoy (cap cai)

Tjap tjoy (cap cai), gemengde groenten die je serveert met rijst. Cap cai (soms ook geschreven als ‘cap cay’) is een gerecht dat veel gegeten wordt in Indonesië. In Nederland kennen we dit gerecht als tjap tjoy. Dit staat op de menukaart bij je favoriete Chinese restaurant. Het is een ideaal gerecht om groenten mee op te maken, want er is niet echt een standaard recept voor dit gerecht. Je kunt er naar eigen smaak vlees, garnalen of tofu aan toe voegen.

Mijn oma maakte ook regelmatig cap cai. Ze deed er bloemkool, Chinese kool en vaak ook sperziebonen in. Ook voegde ze er gele en/of rode paprika aan toe, wat niet gebruikelijk is bij de Indonesische variant. Eigenlijk komt het erop neer dat je dit gerecht maakt zoals jij het lekker vindt. Wat oma niet deed, was de bouillon binden met maïzena maar dit kan natuurlijk wel. Dit doen ze meestal wel bij de variant bij Chinese restaurants.

Tjap tjoy (cap cai)

Meestal zitten er rond de 7 tot 10 verschillende soorten groente in dit gerecht. Dit klinkt veel maar daar zit je zo aan. Vooral als je restjes uit je groentelade op wilt maken. Eigenlijk kan bijna elke groentesoort erin. Je kunt het zo gek niet bedenken. De volgorde van het toevoegen van de groenten is wel belangrijk. De harde groenten zoals wortel, bloemkool en broccoli bereid je als eerste. Deze hebben het langst de tijd nodig om te garen. De groenten mogen best nog een beetje een ‘bite’ hebben. Andere lekkere groenten voor dit gerecht zijn paksoi, bamboescheuten en babymais.

Cap cai maak je met alleen groente, maar je kunt er ook blokjes tofu (tahoe) aan toe voegen. Kipstukjes op basis van soja-eiwit zijn ook een goede vegan optie. Dit gerecht kun je dus makkelijk in een plantaardige variant maken. Gebruik dan in plaats van oestersaus een saus op basis van paddenstoelen. In dit artikel kun je lezen welke saus ik gebruik. Heb je dit beiden niet in huis? Neem dan als alternatief ketjap manis. Wil je vlees gebruiken, kies dan voor dungesneden kipfilet of gehaktballetjes. Garnalen of visballetjes kunnen ook onderdeel van dit gerecht zijn. De kip in dit gerecht is vaak zacht en mals. Door een klein trucje (bekijk hier) te gebruiken krijg je zachte malse kip. Dit trucje werkt ook bij plantaardige kipstukjes.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Tjap tjoy (cap cai)
Tjap tjoy (cap cai)

Tjap tjoy (cap cai)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.4 van 12 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

5

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten

Een heerlijk Aziatisch groentegerecht met maar liefst 7 groenten en stukjes kip. Ook te maken in een vegan variant met plantaardige kipstukjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 300 gram kipfilet of vegan kipstukjes (of iets anders naar wens)

  • 2 – 3 tenen knoflook fijngehakt

  • 1 rode ui in halve maantjes

  • 2 wortels julienne gesneden

  • 1 rode paprika in repen

  • 100 gram peulen schoongemaakt

  • 4 bladeren Chinese kool grof gesneden

  • halve komkommer in schuine repen

  • 4 kastanjechampignons in plakjes

  • 3 eetlepels sojasaus (of ketjap asin)

  • 2 eetlepels oestersaus (of paddenstoelensaus)

  • 1 eetlepel sesamolie

  • halve tot hele eetlepel groentebouillonpoeder of 1 verkruimeld bouillonblokje

  • 150 milliliter water

  • 1,5 eetlepel maïzena + 1 eetlepel water (optioneel)

  • halve theelepel witte peper (zwarte peper kan ook)

  • klein snufje zout

  • 1 eetlepel neutrale olie

BEREIDING

  • Snijd de kipfilet dun en doe dit in een kom met een halve eetlepel sesamolie, een eetlepel sojasaus, een snufje witte of zwarte peper en een theelepel maïzena. Schep dit om en zet het even apart.
  • Vervolgens ga je de groente snijden. Snijd de ui in halve maantjes, hak de knoflook fijn, de wortels en paprika snijd je julienne (in dunne reepjes). De komkommer snijd je in schuine reepjes, de champignons in dunne plakjes en de kool snijd je grof. Verwijder het draadje bij de peulen.
  • Verhit een eetlepel olie in de wok en bak de kip (of kipstukjes) aan tot deze wit verkleurd. Schep de kip uit de pan en zet even apart tot gebruik.
  • In dezelfde wok fruit je de ui samen met een snufje zout aan tot hij glazig ziet. Voeg de wortel en knoflook toe en bak dit een minuutje mee. Daarna mag de paprika erbij samen met de champignons, komkommer en de peulen. Bak dit aan voor ongeveer 3 tot minuten.
  • Schenk er nu 150 milliliter water bij en voeg naar smaak een halve tot hele eetlepel groentebouillonpoeder toe. Voeg een snufje witte (of zwarte) peper, 1 eetlepel sojasaus en 2 eetlepels oestersaus (of paddenstoelensaus) toe. Schep alles goed om.
  • Voeg als laatste de gebakken kip en Chinese kool toe en laat dit slinken. Breng de tjap tjoy op smaak met een halve eetlepel sesamolie.
  • Als je de saus wil iets wil indikken, meng dan een eetlepel maïzena met een eetlepel water tot een papje en voeg dit toe. Proef of de tjap tjoy op smaak is en pas deze aan naar eigen wens.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Nee, dat is niet aan te raden. 

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.