10 x Indonesische en Indische kookboeken. Er zijn heel veel boeken met recepten uit de Indonesische / Indische keuken, en ik ben er gek op! Elk boek wil ik lezen en uit alle boeken haal ik wel inspiratie of leer ik weer iets nieuws. Of het nu een oud boek is of modern, het maakt mij niet uit. Ik wil zoveel mogelijk leren over de keuken waar mijn roots liggen.
De meeste boeken in dit artikel heb ik zelf in huis. Ze staan uitgesteld op een plank en ik blader ze regelmatig door. Er gaat niets boven een ‘echt’ kookboek met mooie foto’s. Dit is maar een klein gedeelte van mijn kookboekencollectie want ik heb er nog veel meer. Ook heb ik een aantal hele oude boeken die misschien nog wel te vinden zijn in een kringloopwinkel. Ik heb voor dit artikel een aantal boeken geselecteerd. Anders zou het wel een heel lang artikel worden.
10 x Indonesische en Indische kookboeken
1. Groot Indonesisch kookboek – Beb Vuyk
Dit boek is misschien wel één van de meest bekende boeken, een echte klassieker. Een musthave voor in je boekenkast. Het eerste boek kwam uit in 1973 (toen was ik nog niet eens geboren). Op de dag van vandaag wordt het nog steeds verkocht. Mijn exemplaar is al een oudje, dat was een vondst bij de kringloop. De meeste recepten in dit boek zijn kort en niet ingewikkeld om te maken of qua ingrediënten. Zo maakte ik de bloemkoolkoekjes uit dit boek. Bekijk hier het recept.
2. Indorock en Indostok – Vanja van der Leeden
Indorock, één van mijn persoonlijke favorieten. Misschien wel mijn meest favoriete. Dit boek heeft een tijdje op mijn nachtkastje gelegen. Een kookboek naast mijn bed dat zegt wel iets! Op de kaft was ik op slag verliefd en Vanja schrijft gewoon leuk en met veel humor. De recepten zijn vernieuwend en van de foto’s ga je watertanden. Indostok is ook een boek van Vanja’s hand en is een bijbel voor saté.
Lees hier de review van Indorock en Indostok en twee recepten uit deze boeken.
3. De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ – Wouter F.P.H. Rademakers
900 recepten staan er in dit boek! De auteur van ‘Selamat Makan’ verzamelde deze recepten toen hij tijdens zijn dienst in Indonesië gestationeerd was. Militairen die terugkwamen uit Indonesië namen de recepten met zich mee en deze werden geserveerd bij de Koninklijke Marine. In dit boek zijn de recepten kort en bondig en voor iedereen toegankelijk. Er worden hier en daar wel wat ouderwetse termen gebruikt, maar daar kun je makkelijk doorheen prikken. In dit boek staan geen foto’s. Lees hier de review van het boek.
4. Boekoe Kita – Mirjam van der Rijst & Harold Peirera
Op Boekoe Kita was ik meteen verliefd! De kaft is zo mooi en het boek is heel erg kleurrijk. Er staan prachtige foto’s in die voor mij heel herkenbaar zijn. Dit boek geeft echt het ‘familiegevoel’ weer. Dit boek is voor mij wat kookstijl betreft het meest herkenbaar en staat het dichtst bij mijzelf. Naast boekoe Kita heb ik ook het boek ‘Boekoe bagoes’ Lees hier mijn review van Boekoe bagoes. Er is ook een nieuw boek uit genaamd Boekoe Kita green. Hierin vind je vega (vegetarische) gerechten.
5. Blauw Authentieke Indonesische gerechten – Meta van den Boomen
Met dit boek kun je de gerechten die geserveerd worden in restaurant Blauw zelf gaan koken. En nee, je hoeft hiervoor geen chef te zijn. De recepten zijn zo geschreven dat iedereen ze makkelijk kan maken. Ik maakte uit dit boek ‘smoor terong’ oftewel gestoofde aubergines. Een makkelijk en lekker recept. Vooral de desserts in dit boek zijn origineel en leuk om zelf thuis uit te proberen. Lees hier de review van het boek en het recept voor smoor terong (gestoofde aubergines in ketjap).
Inmiddels is er ook een nieuw boek verschenen ‘Vega Blauw’ met 70 vegetarische en vegan recepten uit de Indonesische keuken.
6. Basisboek Indonesisch – Francis Kuijk
Als je op zoek bent naar een cadeau voor een foodie of je wilt zelf wat gaan experimenteren in de Indonesische keuken dan is dit boek een aanrader. In dit boek legt Francis op een hele makkelijke manier uit hoe je de meeste lekkere gerechten bereidt. Dit boek is heel duidelijk en overzichtelijk. Als je ‘Indo roots’ hebt, staan er ook leuke herkenbare dingen in. Haar tweede boek Bersama is ook een aanrader. Mooie foto’s en heel veel lekkere en makkelijk te maken recepten. Haar nieuwste boek Manis is een bakboek vol met zoete Indische lekkernijen.
Lees hier de review van het boek en het recept voor babi tauco (varkensvlees in zwarte bonensaus).
7. De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan
Bij het woord bijbel denk ik aan een boek waar heel veel recepten in staan, een soort heilige graal. Dit boek heeft maar liefst 495 bladzijden en 230 recepten. Ook zijn de recepten opgedeeld in regio’s en plaatsen in Indonesië. Ik kon dus heel makkelijk opzoeken welke gerechten er gemaakt worden in de regio waar mijn opa en oma zijn opgegroeid. Naast alle bekende recepten uit de Indonesische keuken vind je ook traditionele recepten in dit boek zoals saksang babi (in bloed gestoofd varkensvlees). Niet gangbaar, maar dat maakt dit boek juist erg interessant. Lees hier mijn review van het boek en het recept voor perkedel lombok.
Ook bracht Maureen onlangs het boek Java uit. Hierin vind je 150 recepten uit het hart van de Indonesische archipel.
8. Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry
Het boek ‘Oma Keasberry’s Indische keukengeheimen’ hoop ik nog steeds te vinden. Dit boek is een collectors item en zou ik graag een keer aan mijn collectie willen toevoegen. Het boek dat ik wel heb, is het boek van haar kleinzoon Jeff Keasberry. Hierin vind je een verzameling recepten van drie generaties Keasberry. Het is een bundeling van recepten van zowel authentieke recepten als de meer modernere recepten van nu. Een mooie aanvulling op je Indische kookboeken collectie. Lees hier de review van het boek en het recept voor rookworst boontjes.
Dit boek is helaas op dit moment niet online verkrijgbaar.
9. Toko Lo Indisch bakboek – Lola van Ruler
Eén van de nieuwste boeken is die van Lola (bekend als Toko Lo). Dit boek onderscheidt zich van alle andere boeken uit de Indische keuken. Het is ook geen ‘kookboek’ maar een bakboek. Naast bakrecepten vind je ook wel wat gewone recepten. Maar echte bekende Indische authentieke baksels – zowel zoet als hartig – vind je terug in dit boek. Lola is een echte banketbakker. Ze geeft in dit boek haar (familie) recepten prijs en hecht veel waarde aan authentieke recepten. Er is veel meer dan alleen spekkoek en roti kukus. Bekijk hier de review van het bakboek en het recept voor kwee kering kastengel (kaaskoekjes).
10. Zoals alleen oma dat kan
Dit boek hoort echt in dit overzicht. Ik zat aan de buis gekluisterd als Danny weer ging koken met één van de oma’s. Het programma had een heel knus familiegevoel en ik was altijd benieuwd naar de recepten. Heel leuk dat ze dit hebben vastgelegd in een boek.
Dit was een uitgebreid overzicht met 10 x Indonesische en Indische kookboeken. Ieder boek is uniek, bevat heerlijke, authentieke maar ook unieke en moderne recepten. Stuk voor stuk aanraders voor iedereen die van koken en de Indonesische en Indische keuken houdt.
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Gerelateerde recepten en artikelen
- 15 dingen die ik het meest gebruik in mijn keuken
- Review Alle Indische keukengeheimen – Jeff Keasberry
- Eetspiratie leest: Boekoe Bagoes
- Review Blauw Authentieke Indonesische gerechten
- Review De bijbel van de Indonesische keuken – Maureen Tan
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.