Eetspiratie » De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’
De Indonesische keuken Selamat makan

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ 900 recepten uit de Indonesische keuken verzameld in één boek, daar kun je een heleboel gerechten uit koken! Deze recepten zijn een verzameling van de heer Wouter F.P.H. Rademakers die tijdens zijn dienst bij de Koninklijke Marine lange tijd in Indonesië gestationeerd was.

De militairen die terugkwamen uit Indonesië namen lekkere recepten met zich mee. Deze gerechten werden geserveerd bij de Koninklijke Marine, en deze traditie staat bekend als ‘de blauwe hap’. Tot op heden wordt er trouw elke woensdag een rijsttafel geserveerd.

Gek op kookboeken!

Ik ben gek op (kook)boeken en vooral als er recepten uit de Indische/Indonesische keuken in staan. Hoe ouder en authentieker de recepten, hoe leuker ik het vind. Ik kan er namelijk veel van leren en dus ook uit dit boek. De meeste boeken met Indische recepten die in mijn kast heb staan komen uit de kringloopwinkel. Ik was dus erg blij met dit boek. Het boek heeft een moderne kaft maar de recepten gaan al heel wat jaartjes terug.

Review boek Selamat makan
Selamat makan, smakelijk eten

Oude recepten uit Indonesië

Ik ben dus de echt hele oude recepten gewend en die vind je in dit boek dus ook. Verwacht geen fancy plaatjes, gestylde foodfoto’s of lange verhalen. Dit boek gaat over ingrediënten, recepten en koken op gevoel. Er staat uiteraard bij elk recept een bereidingswijze. Er wordt in diverse recepten vet-sin (MSG) gebruikt, wat gebruikelijk is om extra smaak aan gerechten te geven. Je kunt dit ingrediënt (in het boek vertaald als Chinees kruidenextract) er natuurlijk gewoon uitlaten.

Review boek Selamat makan
Handige tips over het vervangen van producten en het aanhouden van hoeveelheden

Ook vind je een aantal tips en ‘wenken’ (ik hoor het mijn oma al zeggen) voor het koken en bereiden van de gerechten. Wat opvalt is dat de recepten allemaal vrij eenvoudig zijn om te maken en de meeste een redelijk korte ingrediëntenlijst hebben.

De Indonesische keuken Selamat makan
Er staan veel tips en uitleg in het boek

Je vindt wel 5 bladzijdes vol met sambalrecepten waar ik heel blij van wordt en ook staan er verrassend veel groentegerechten in. Ook de niet ervaren kok kan met dit boek goed uit de voeten. Met een goed gevulde voorraadkast kom je al een heel eind. Als je iemand met een liefde voor de Indonesische keuken wilt verassen dan kun je dat het beste doen met dit boek. Er zijn veel Indonesische kookboeken maar naast het boek van Oma Keasberry en Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk hoort dit boek eigenlijk wel in je boekenkast te staan. Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten, voor 25 euro ben je 900 recepten rijker!

Ik vind het mooi dat de recepten via dit boek worden doorgegeven en niet verloren gaan. Deze recepten zijn een prima basis voor lekkere gerechten. Ik geef dit boek weer door aan mijn dochters en hoop dat hun er later ook veel plezier van hebben. En ik zeg altijd, als je met liefde kookt, kan het nooit mislukken.

Selamat makan

Het boek ‘De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ is onder andere te koop bij Bol.com.

En ben je benieuwd naar mijn recepten uit de Indonesische keuken? Kijk dan hier!

* Voor deze review heeft Edicola Publishing een exemplaar van dit boek beschikbaar gesteld

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.