Eetspiratie » De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’
De Indonesische keuken Selamat makan

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’

De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ 900 recepten uit de Indonesische keuken verzameld in één boek, daar kun je een heleboel gerechten uit koken! Deze recepten zijn een verzameling van de heer Wouter F.P.H. Rademakers die tijdens zijn dienst bij de Koninklijke Marine lange tijd in Indonesië gestationeerd was. De militairen die terugkwamen uit Indonesië namen lekkere recepten met zich mee en die werden geserveerd bij de Koninklijke Marine. Deze traditie wordt tot op de dag van vandaag nog steeds voortgezet, elke woensdag wordt er nog steeds traditioneel een rijsttafel geserveerd.

Gek op kookboeken!

Ik ben gek op (kook)boeken en vooral als er recepten uit de Indische/Indonesische keuken in staan. Hoe ouder en authentieker de recepten, hoe leuker ik het vind. Ik kan er namelijk veel van leren en dus ook uit dit boek. De meeste boeken met Indische recepten die in mijn kast heb staan komen uit de kringloopwinkel. Ik was dus erg blij met dit boek. Het boek heeft een moderne kaft maar de recepten gaan al heel wat jaartjes terug.

Review boek Selamat makan
Selamat makan, smakelijk eten

Oude recepten uit Indonesië

Ik ben dus de echt hele oude recepten gewend en die vind je in dit boek dus ook. Verwacht geen fancy plaatjes, gestylde foodfoto’s of lange verhalen. Dit boek gaat over ingrediënten, recepten en koken op gevoel. Er staat uiteraard bij elk recept een bereidingswijze. Er wordt zelfs in sommige recepten vet-sin gebruikt, wat in deze tijd door nog maar weinig mensen gebruikt wordt. Ik gebruik vet-sin in geen enkel recept en probeer dit ook te vermijden. Maar prik hier gewoon even doorheen, je kunt dit ingrediënt (in het boek vertaald als Chinees kruidenextract) er natuurlijk gewoon uitlaten.

Review boek Selamat makan
Handige tips over het vervangen van producten en het aanhouden van hoeveelheden

Er wordt veel uitleg gegeven over de rijsttafel en er staat een hele uitgebreide woordenlijst in. Ook vind je wat tips en ‘wenken’ (ik hoor het mijn oma al zeggen) voor het koken en bereiden van de gerechten. Wat opvalt is dat de recepten allemaal vrij eenvoudig zijn om te maken en de meeste een redelijk korte ingrediëntenlijst hebben. Dat verwacht je haast niet in de Indonesische keuken. Er worden basis recepten gegeven en daar worden weer een paar varianten op gegeven. Erg handig dus en ook leuk om zelf een beetje te experimenteren. Je hoeft niet altijd de exacte hoeveelheden aan te houden maar dat geldt bij veel recepten. Kook een beetje op gevoel en proef regelmatig.

De Indonesische keuken Selamat makan
Er staan veel tips en uitleg in het boek

Je vindt wel 5 bladzijdes vol met sambalrecepten waar ik heel blij van wordt en ook staan er verrassend veel groentegerechten in. Ook de niet ervaren kok kan met dit boek goed uit de voeten. Met een goed gevulde voorraadkast kom je al een heel eind. Als je iemand met een liefde voor de Indonesische keuken wilt verassen dan kun je dat het beste doen met dit boek. Er zijn veel Indonesische kookboeken maar naast het boek van Oma Keasberry en Het Groot Indonesisch kookboek van Beb Vuyk hoort dit boek eigenlijk wel in je boekenkast te staan. Voor de prijs hoef je het eigenlijk niet te laten, voor 25 euro ben je 900 recepten rijker!

Ik vind het mooi dat de recepten via dit boek worden doorgegeven en niet verloren gaan. Deze recepten zijn een prima basis voor lekkere gerechten. Ik geef dit boek weer door aan mijn dochters en hoop dat hun er later ook veel plezier van hebben. En ik zeg altijd, als je met liefde kookt, kan het nooit mislukken.

Selamat makan

Het boek ‘De Indonesische keuken ‘Selamat Makan’ is onder andere te koop bij Bol.com.

En ben je benieuwd naar mijn recepten uit de Indonesische keuken? Kijk dan hier!

* Voor deze review heeft Edicola Publishing een exemplaar van dit boek beschikbaar gesteld

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)