Eetspiratie » Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)
Jamu kunyit kruidig drankje met kurkuma en gember

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember). Jamu of (djamu) is een ander woord voor kruiden. In Indonesië gebruikt men kruiden, specerijen en oliën voor allerlei kwaaltjes. Misschien ken je de populaire gembershots, deze zijn een beetje vergelijkbaar met dit kurkuma drankje. De stoffen in kurkuma en gember werken ontstekingsremmend en zouden je lichaam een gezonde boost kunnen geven.

In mijn jeugd was het gebruik van jamu heel normaal. En niet alleen jamu’s maar ook het gebruik van olie, bepaalde massagetechnieken of andere gebruiken om kleine kwaaltjes of pijn weg te nemen. Als ik vroeger migraine had werd ik gemasseerd met cajeputih olie. Bij buikpijn werd er thee gemaakt om de pijn te verzachten of moest ik van oma de onderkant van mijn voeten masseren met een tennisbal. Had je tandpijn of kiespijn dan werd er gekauwd op een kruidnagel. En als opa zich grieperig voelde, wilde hij geschraapt worden met een munt (kerok). Door het schrapen op de rug, schraap je de afvalstoffen weg.

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)

Een tijd terug heb ik een cursus jamu maken gevolgd. Hier leerde ik verschillende soorten jamu maken en leerde ik ook over de werking van verschillende kruiden en specerijen. Ik had laatst contact met Lola van Toko Lo (bekend van Toko Lo Indisch bakboek). Het bleek dat wij allebei dezelfde cursus hebben gevolgd. Lola heeft ook haar eigen jamu recept. Dit is een vrij uitgebreid recept dat ik hier binnenkort een keer mag delen. In het boek Indorock van Vanja van der Leeden kun je ook een jamu recept vinden, namelijk van jamu kunyit assem.

Tegenwoordig kun je verschillende soorten gembershots in de supermarkt kopen. Deze kleine flesjes zijn best prijzig en als je naar de ingrediënten kijkt bestaan ze veelal uit water of appelsap. Zelf maken is een stuk goedkoper. Ook is dit sap koud geperst (of geblend) en gezeefd. De jamu in dit recept wordt verwarmd, zo komen de smaken beter tot zijn recht. Daarna laat je het afkoelen en schenk je het over in een glazen fles of kleine shot of wellness glaasjes. Je zou het zelfs kunnen invriezen voor een later moment. Zorg er dan wel voor dat je het flesje niet helemaal volschenkt maar zeker een centimeter vrij laat zodat het kan uitzetten.

Met dit recept maak je ongeveer 1 liter jamu kunyit. Dit is genoeg voor ongeveer 20 shotjes van 50 milliliter.

Let op! Kurkuma (zowel vers als gemalen) geeft heel erg af. Het kan vlekken geven op je keukenapparatuur en je handen. Werk dus altijd met handschoentjes en was gebruikte spullen direct af.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Jamu kunyit kruidig drankje met kurkuma en gember
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)

Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.9 van 13 stemmen
Categorie: DrankKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

1

liter
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

20

minuten

Maak zelf gember kurkuma shots met pit. Recept voor jamu kunyit. Een kruidig drankje met gember en kurkuma.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4-5 centimeter verse biologische kurkuma (te koop in supermarkt en toko)

  • 2 centimeter verse biologische gember

  • 2 stokjes kaneel

  • halve theelepel gemalen zwarte peper

  • 2 eetlepels zoetstof naar smaak (gula djawa, ahornsiroop of agavesiroop)

  • sap van een halve citroen

  • 1 liter water

BEREIDING

  • Doe handschoentjes aan en was de kurkuma en gember. Verwijder de schil als je dat fijner vindt, maar dit is niet perse nodig. Snijd de kurkuma en gember in stukjes en doe deze met 250 milliliter water in een blender of nutribullet. Blend dit tot alles goed vermengd is.
  • Schenk het kurkumamengsel in een pan en voeg de rest van het water toe. Spoel meteen je blender of nutribullet uit. Doe de kaneelstokjes en de gemalen zwarte peper erbij in de pan en breng de jamu rustig aan de kook.
  • Als het kookt, zet je het vuur lager en voeg je 2 eetlepels agavesiroop toe. Je kunt later altijd meer toevoegen als het nodig is. Roer de jamu goed door zodat de siroop mooi oplost.
  • Voeg als laatste het citroensap toe, vang eventuele pitjes op en roer alles nog even goed door.
  • Zet een schaal en een zeef klaar en schenk het mengsel door de zeef. Schenk vervolgens de jamu in een schone (uitgekookte) glazen fles met behulp van een trechter. Was meteen je keukenspullen goed af om vlekken door de kurkuma te voorkomen.
  • Laat de jamu afkoelen en zet de fles in de koelkast. Schud de fles voor gebruik. Serveer de jamu in een klein (shot) glaasje of maak er wellness shots van door ze in aparte flesjes te bewaren. Je kunt het ook in een theeglas schenken met gekookt water en drinken als thee.

AANTEKENINGEN

  • Met dit recept maak je ongeveer 1 liter jamu kunyit. Dit is genoeg voor ongeveer 20 shotjes van 50 milliliter.
  • Jamu is een lekker kruidig drankje, maar het is geen geneesmiddel. Een gezonde leefstijl is natuurlijk het allerbelangrijkst. Eet gevarieerd, veel groente en fruit en zo af en toe een glaasje jamu zou je immuunsysteem een beetje ondersteuning kunnen geven in de donkere maanden. Gebruik je bloedverdunners? Let dan op met het gebruiken van verse gember.
  • Bewaar 4-5 dagen in een glazen fles in de koelkast. Je kunt het ook in porties invriezen.
  • Een ander lekker drankje met kurkuma is golden milk. Deze kruidige drank met (plantaardige) melk en specerijen uit India is verwarmend en heerlijk op koude dagen. Lees hier het recept voor golden milk.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.