Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember). Jamu of (djamu) is een ander woord voor kruiden. In Indonesië gebruikt men kruiden, specerijen en oliën voor allerlei kwaaltjes. Misschien ken je de populaire gembershots, deze zijn een beetje vergelijkbaar met dit kurkuma drankje. De stoffen in kurkuma en gember werken ontstekingsremmend en zouden je lichaam een gezonde boost kunnen geven.
In mijn jeugd was het gebruik van jamu heel normaal. En niet alleen jamu’s maar ook het gebruik van olie, bepaalde massagetechnieken of andere gebruiken om kleine kwaaltjes of pijn weg te nemen. Als ik vroeger migraine ha,d werd ik gemasseerd met cajeputih olie. Bij buikpijn werd er thee gemaakt om de pijn te verzachten of moest ik van oma de onderkant van mijn voeten masseren met een tennisbal. Had je tandpijn of kiespijn dan werd er gekauwd op een kruidnagel. En als opa zich grieperig voelde, wilde hij geschraapt worden met een munt (kerok). Door het schrapen op de rug, schraap je de afvalstoffen weg.
Jamu kunyit (kruidig drankje met kurkuma en gember)
Een tijd terug heb ik een cursus jamu maken gevolgd. Hier leerde ik verschillende soorten jamu maken en leerde ik ook over de werking van verschillende kruiden en specerijen. Ik had laatst contact met Lola van Toko Lo (bekend van Toko Lo Indisch bakboek). Het bleek dat wij allebei dezelfde cursus hebben gevolgd. Lola heeft ook haar eigen jamu recept. Dit is een vrij uitgebreid recept dat ik hier binnenkort een keer mag delen. In het boek Indorock van Vanja van der Leeden kun je ook een jamu recept vinden, namelijk van jamu kunyit assem.
Let op! Kurkuma (zowel vers als gemalen) geeft heel erg af. Het kan vlekken geven op je keukenapparatuur en je handen. Werk dus altijd met handschoentjes en was gebruikte spullen direct af.
Wil je dit recept bewaren?
Pin dan de onderstaande foto op jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje viaWIL JE DIT ARTIKEL DELEN?
Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE