Eetspiratie » Tips bij griep en verkoudheid
Tips bij griep en verkoudheid

Tips bij griep en verkoudheid

Tips bij griep en verkoudheid, want je kunt nooit genoeg tips hebben! Koorts, vermoeidheid spierpijn, hoofdpijn en verkoudheid om maar een paar dingen op te noemen. Dozen tissues gaan er doorheen. Vooral hoestbuien en een verstopte neus houden je ‘s nachts wakker. Het beste wat je kunt doen is het uitzitten en het zo dragelijk mogelijk maken. Misschien heb je iets aan een van deze tips.

Als ik vroeger griep had werd ik goed verzorgd door mijn moeder. Het beste medicijn was volgens haar rijst met soep! Rijst met soep eten we eigenlijk altijd maar als je ziek bent krijg je een soort hartige rijstpap voorgeschoteld, bubur ayam. Een ander gebruik bij griep is het schrapen van de rug met een munt en olie. Dit wordt kerok genoemd. Door schrapende bewegingen te maken op de rug verdrijf je de afvalstoffen en zou je je snel beter moeten gaan voelen. Tegenwoordig gebruik je geen munt meer, maar een speciale schraapsteen. Daarnaast maakte mijn oma ook jamu, een pittig drankje op basis van kurkuma en gember wat zou helpen je immuunsysteem te versterken. Dit zijn de dingen waarmee ik ben opgegroeid. Maar ik heb nog een paar andere tips die je wellicht zouden kunnen helpen.

Tips bij verkoudheid en griep

1. Tijmthee

Iets wat ik dus nooit meer koop is hoestsiroop. In hoestsiroop zit uiteraard veel suiker, dat is een feit. In plaats van een siroop kun je ook een snel alternatief maken. Maak een thee van tijm en honing. Neem een eetlepel gedroogde tijm (of takjes) tijm en giet daar ongeveer 200 ml gekookt water op. Laat dit even trekken, schenk het water door een zeefje en voeg een kneepje honing toe. Drink hier wat slokjes van voor het slapen gaan.

2. Gemberthee

Gemberthee werkt verwarmend, je gaat ervan zweten, je bloed gaat er goed van stromen en alles (ook in je neus) komt los. Kook ongeveer 200 ml water, doe het in een theeglas en rasp er 1 cm verse gemberwortel boven. Voeg indien je dat lekker vind wat honing toe. En vergis je niet, gember kan heel erg pittig zijn, dus ben niet te enthousiast met raspen. En let op: gember verhoogd je bloeddruk.

Gemberthee
gemberthee

3. Uiensiroop (hoestdrank)

Met maar twee ingrediënten maak je zelf een simpele hoestdrank. Altijd handig om een alternatief bij de hand te hebben als je even geen hoestdrank in huis hebt. De combinatie van ui en suiker lijkt misschien niet zo lekker, maar het smaakt absoluut niet vies. De ui heeft een antibacteriële werking en de suiker heeft een verzachtend effect voor de keel.

Pel een ui en snijd deze in plakjes. Neem een schone glazen pot en leg een paar plakjes ui op de bodem. Bestrooi de uien met een laagje suiker. Herhaal dit tot de ui op is. Sluit de pot en laat dit een paar uur tot een nacht in de koelkast staan. Door de suiker komt het vocht uit de ui. De vloeistof die eruit komt is je hoestdrank. Bewaar dit 2 tot 3 dagen in de koelkast.

4. Bubur ayam (hartige rijstepap)

Heb je geen eetlust en zoek je een licht verteerbaar gerecht dan is deze hartige rijstepap een goede optie. Het is zachtgekookte rijst in een krachtige kippenbouillon. Daarbij eet je pittige chili olie zodat je een beetje gaat zweten. Zo raak je volgens mijn moeder en oma afvalstoffen kwijt. Bekijk hier het recept.

Bubur ajam (rijstepap met kip)
Bubur ayam

5. Bouillon (eventueel met rijst)

Vind je rijstepap te zwaar dan kun je ook een kopje (heldere) bouillon maken en dit eventueel aanvullen met gekookte rijst. Gebruik zelfgemaakte bouillon als je dat in huis hebt of maak het van een blokje of poeder. Ik maak vaak groentebouillon van scraps (restjes groenten) en vries deze in. Zo heb ik altijd verse bouillon in huis. Lees hier hoe je groentebouillon maakt.

6. Jamu kunyit (drankje met gember en kurkuma)

Jamu is een ander woord voor kruiden. In Indonesië gebruikt men kruiden, specerijen en oliën voor allerlei kwaaltjes en pijntjes. Dit drankje heeft iets weg van een gembershot. Het kan helpen je immuunsysteem te versterken. De stoffen in gember en kurkuma hebben een ontstekingsremmende werking. Het is een lekker pittig drankje wat volgens mijn oma je lichaam een boost zou kunnen geven.

Jamu kunyit kruidig drankje met kurkuma en gember
Jamu kunyit

Extra tips:

  • Leg een opengesneden ui in je slaapkamer, zo blijft je neus open.
  • Smeer verwarmende balsem (Dampo of Luuf) onder je voeten of op die van je kinderen, hierdoor verminderd het hoesten. Dit leerde ik van mijn oma.
  • Leg een opgevouwen handdoek of een boek onder het matras ter hoogte van je hoofdkussen. Deze houding zorgt ervoor dat je minder last hebt van hoesten.
  • Doe een paar druppeltjes pepermuntolie op een zakdoek en leg deze op je nachtkastje. Pepermuntolie haal je bij een natuurvoedingswinkel of bij de drogist. Ik gebruik meestal Toco tholin.
  • Neem een stoombadje met kruiden zoals tijm of knip een zakje kamillethee open en voeg dit aan het kokende water toe. Vul een kom met kokend water, doe een handdoek over je hoofd en ga er 10 minuten boven hangen.

Ben je zwanger of heb je gezondheidsklachten en gebruik je medicijnen? Let dan op met het gebruik van kruiden en specerijen. Raadpleeg eerst je huisarts of behandelaar voor meer informatie.

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)