Tips bij griep en verkoudheid

Tips bij griep en verkoudheid

Terwijl ik dit schrijf heeft de griep ons huis overgenomen. Het gezin ligt letterlijk en figuurlijk plat. Naast koorts, moeheid, spierpijn, hoofdpijn en verkoudheid heb je ook nog eens een slechte nachtrust. Dozen tissues gaan er op het moment bij ons doorheen. En vooral het hoesten en de verstopte neuzen van de kinderen ‘s nachts dat is voor zowel hun als ons erg vervelend. Ik ben dus op zoek gegaan tussen mijn o.a. mijn eigen recepten naar wat natuurlijke tips bij griep en verkoudheid.

Tijmthee

Iets wat ik dus nooit meer koop is hoestsiroop. In hoestsiroop zit natuurlijk veel suiker. Dat is een feit. Maar naast suiker zitten er vaak nog andere toevoegingen in die in mijn ogen niet nodig zijn. In plaats van een siroop kun je ook een snel alternatief maken. Ik maak heel simpel een thee van tijm en honing.

Hoe maak je het?

Neem een eetlepel gedroogde tijm of wat takjes tijm en giet daar ongeveer 200 ml gekookt water op. Laat dit even trekken en voeg daarna een kneepje honing toe. Drink hier wat slokjes van en de hoest zal afnemen. Dit heb ik uitgeprobeerd bij mijn dochter, omdat ze maar bleef hoesten in bed. Hierna is het hoesten gestopt, misschien werkt deze thee ook voor jou.

Tijmthee

Gemberthee

Als iemand griepverschijnselen heeft, roep ik meteen ‘ga gemberthee drinken’! Ik ga hier niet alle gezondheidsvoordelen van gember opsommen. Die kun je vast online wel vinden. De reden dat ik gemberthee drink, is omdat het verwarmend werkt. Je gaat ervan zweten, je bloed gaat er goed van stromen en alles (in je neus) komt los!

Hoe maak je het?

Kook ongeveer 200 ml water, doe het in een theeglas en rasp er 1 cm verse gemberwortel boven. Je kunt de gember ook in plakjes snijden en in zijn geheel aan het water toevoegen. De schil mag er gewoon aan blijven zitten. Voeg indien je dat lekker vind wat honing toe. En vergis je niet, gember kan heel erg pittig zijn, dus ben niet te enthousiast met raspen. En let op: gember verhoogd je bloeddruk.

Gemberthee

Cold remedy tea

Op pinterest zie ik altijd van die mooie glazen potjes voorbij komen gevuld met allerlei ingrediënten die verkoudheid en griep tegen zouden gaan of verlichten. Het recept voor deze anti griep thee (cold remedy tea) kwam ik tegen op de website van Honeysuckle catering. Het zag er zo lekker en eenvoudig uit dat ik het ook wilde proberen. En ook al ben je niet verkouden dan smaakt deze thee ook erg lekker. Ik vind hem heerlijk!

Hoe maak je het?

Snijd een biologische citroen en sinaasappel in dunne plakjes, rasp 1 cm gember en doe dit in een kom. Voeg een theelepel kurkuma en 200 ml (rauwe) honing toe. Meng dit door elkaar en doe het in een uitgekookte glazen pot en bewaar het in de koelkast. Neem voor gebruik een eetlepel van het mengsel en doe dit in een theeglas, voeg hier ongeveer 200 ml warm water aan toe (het liefst niet kokend) en roer even door. Met dit voorraadje kun je heel wat lekkere kopjes thee zetten. Doordat het geheel doordrenkt is met honing is het een tijdje houdbaar in de koelkast.

Anti griep thee

Anti griep thee

Een ui met suiker (uiensiroop)

Een paar jaar geleden zag ik ergens een manier om hoestdrank te maken met een rammenas en suiker. Een ui met suiker heeft een beetje hetzelfde effect. Stofjes in de ui hebben een antibacteriële werking. Je kunt op veel manieren uiensiroop maken. Het is de bedoeling dat het uiensap in de suiker trekt en de ui zeef je er later uit zodat je siroop over houdt. Je kunt laagjes ui en suiker in een potje doen en een nachtje laten staan of je maakt een gat bovenin de ui en zet dit op een potje.

Vervolgens schep je de suiker in de ui die dan werkt als een soort trechter. De siroop loopt dan langzaam in het potje. En je gelooft me vast niet als ik zeg dat het niet vies is en naar drop smaakt! Ik gebruik hiervoor kokosbloesemsuiker, maar het kan met elke soort suiker. Neem hiervan af en toe een klein lepeltje.

Uiensiroop

Gouden melk

Dit recept heb ik al een poosje op mijn website staan en is eigenlijk hartstikke lekker, ook als je niet ziek bent. Gouden melk is een Indiase drank op basis van melk en kurkuma. Kurkuma heeft een verwarmende werking en je kunt er lekker van slapen. Als je veel last hebt van slijmvorming is thee misschien beter geschikt dan een melkdrankje.

Gouden melk

Anijsmelk

Vroeger kreeg ik altijd als ik grieperig was een beker warme anijsmelk. De anijsmelk maakte mijn moeder met warme melk en een blokje anijs. Dit blokje bestaat alleen uit bijna alleen maar suiker met een anijssmaakje. Je kunt dit natuurlijk ook zelf maken. Je moet hiervoor wel in de even op zoek naar anijszaad en steranijs. Dit vind je in de gewone supermarkt, maar ook in de Turkse supermarkt.

Hoe maak je het?

Doe 200 ml (plantaardige) melk in een steelpannetje en voeg hier een theelepel anijszaad en 2 stuks steranijs aan toe. Breng dit zachtjes aan de kook. Giet het even door een zeefje boven een mok en zoet het met honing of ahorn siroop. Lekker verwarmend en doet je denken aan vroeger.

Anijsmelk

Chai thee

Dit is een van mijn lievelingsdrankjes in de winter. Zwarte thee met (plantaardige) melk, kruiden en specerijen. Je maakt chai thee door de thee,  kruiden en specerijen in een theefilter of thee-ei te doen en deze te laten trekken in de warme melk. Maak je eigen chai mix en zoet het met een beetje honing als je dat lekker vind. De combinatie van de kruiden hebben een verwarmend effect en gecombineerd met elkaar is het ook nog eens gezond voor je. Lees hier hoe ik mijn chai thee maak.

Chai thee

Pittige kippensoep

Het is wetenschappelijk bewezen dat kippensoep helpt bij verkoudheid en griep. Vandaar de uitspraak ‘zal ik je even wat soep komen brengen’ als iemand ziek is. Deze soep werkt verwarmend door de gember en de pepers, waardoor je zal gaan zweten. Daarnaast is het gewoon een lekkere soep en je moet wat eten toch?

Pittige kippensoep

Een kopje bouillon

Als je jezelf niet zo lekker voelt is te zwaar eten vaak niet zo’n goed idee. Een kopje bouillon is dan lekker als tussendoortje of als oppepper als je jezelf een beetje flauw voelt. Bouillon kun je natuurlijk zelf trekken van vlees, kip of groente. Maak een grote hoeveelheid en bewaar deze in glazen flessen of vries een deel in als voorraad. Zelf heb ik meestal een voorraad zelfgemaakte groentebouillon in huis. Als je op de link hiervoor klikt, kom je bij het recept terecht.

Groente bouillon

Vitamine C

Als je vitamine C wil binnenkrijgen dan kun je het beste een stuk fruit eten. En wil je het toch liever in de vorm van een sapje, pers het dan zelf van vers fruit. Ik eet het liefst sinaasappels en als je deze combineert met passiefruit heb je een heerlijk tussendoortje en heb je meteen je vitamientjes binnen.

Sinaasappel snack

Kruidig drankje met cranberry

Cranberry’s zijn erg zuur en daar eet je niet even een ‘handje’ van. Wel kun je er (naast een hoop andere lekkere dingen) heel eenvoudig een kruidig en verwarmend drankje van maken. Vooral in de herfst en wintermaanden wanneer cranberry’s volop verkrijgbaar zijn, is dit een lekker recept om te maken. Cranberry’s bevatten veel vitamine C en helpen ook goed om blaasontsteking te voorkomen.

Cranberry drankje

Nog wat extra tips:

  • Leg een opengesneden ui in je slaapkamer, zo blijft je neus open.
  • Smeer verwarmende balsem onder je voeten of op die van je kinderen, hierdoor vermindert het hoesten en val je lekker in slaap.
  • Zet het hoofdeind van je bed een beetje schuin omhoog door er bijvoorbeeld een kussen onder je matras te leggen, op deze manier heb je minder last van hoesten.
  • Doe een paar druppeltjes pepermuntolie op een zakdoek en leg deze op je nachtkastje, hierdoor blijft je neus open. Pepermuntolie haal je bij een toko of bij de drogist.
  • Neem een stoombadje met kruiden zoals tijm of knip een zakje kamillethee open en voeg dit aan het kokende water toe. Vul een kom met kokend water, doe een handdoek over je hoofd en ga er 10 minuten boven hangen.

Hebben jullie nog tips bij griep of verkoudheid?

Ben je zwanger of heb je gezondheidsklachten en gebruik je medicijnen? Let dan op met het gebruik van kruiden en specerijen. Raadpleeg eerst je huisarts of behandelaar voor meer informatie.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*