Eetspiratie » Uiensiroop bij verkoudheid
Uiensiroop bij verkoudheid

Uiensiroop bij verkoudheid

Uiensiroop bij verkoudheid, een handig huismiddeltje dat iedereen kan maken. Momenteel heerst er een vervelend hoestje, die best lang aanhoudt. Vooral in de nacht kan hoesten lastig zijn en jezelf en je gezin wakker houden. Er zijn veel huismiddeltjes die kunnen verlichten bij verkoudheid en/of keelpijn. Meestal maak ik tijmthee, gemberthee of jamu kunyit (een drankje met gember en kurkuma). Maar soms zoek je iets wat de keel verzacht of de kriebel vermindert. Vaak denk je aan een ‘hoestdrankje’, maar je kunt zelf ook iets maken met ingrediënten uit je voorraadkast dat je keel verzacht.

Eerder schreef ik een artikel met tips bij griep en verkoudheid. Hierin vertelde ik wat ik van thuis uit voor tips heb gekregen om griepverschijnselen te verlichten. Mijn opa en oma hadden zo hun eigen middeltjes bij griep en verkoudheid. Van een jamu (kruidendrank met gember) tot massages met hete (cajaputih) olie of je rug schrapen met een munt (kerok) om afvalstoffen te verwijderen. Bij hoofdpijn maakte mijn moeder altijd kopi tubruk, een kop sterke koffie. Dit zou de hoofdpijn verminderen. Ook maakte mijn oma een soort siroop of drankje van een ui en gemalen gula djawa (palmsuiker). Ze pelde een grote ui, haalde het hart eruit en vulde de kern met gula djawa. Dit zette ze op een glas en liet dit een nachtje staan. De suiker werd vloeibaar en drupte door de ui in het glaasje. Wat overbleef was een soort siroop die smaakte naar drop. Het was verzachtend voor je keel en de sap van de ui heeft een antibacteriële werking.

Uiensiroop bij verkoudheid

Omdat mijn gezinsleden flink verkouden waren en ‘s nachts lagen te hoesten in bed besloot ik deze siroop te maken. Het duurde vrij lang voordat je siroop had en het was ook maar een klein beetje. Na een beetje onderzoek op internet zag ik ook andere manieren om deze siroop te maken. Ik heb er verschillende uitgetest. Het beste resultaat krijg je door de ui te snipperen, deze samen met suiker in een pot te doen en een nachtje te laten staan. Ik heb er zelf nog een paar ingrediënten aan toegevoegd omdat ik dit lekker vind. Namelijk tijm en steranijs. Dit geeft een ‘dropsmaak’ en je proeft de ui (bijna) niet. Je haalt de siroop door een zeefje om de ui en tijm op te vangen en vervolgens bewaar je de siroop in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar in een schone glazen pot of flesje. Heb je last van een kriebel in je keel of hoesten, neem hier dan een lepel van. Gebruik hiervoor wel steeds een schone lepel.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Uiensiroop bij verkoudheid
Uiensiroop bij verkoudheid

Uiensiroop bij verkoudheid

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

100

milliliter
Voorbereiding

10

minuten
Wachttijd

12

uren 
Total time

12

uren 

10

minuten

Uiensiroop bij verkoudheid, een handig huismiddeltje die keelpijn en verkoudheid kan verzachten.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 150 gram ui gesnipperd

  • 100 gram bruine basterdsuiker

  • 1 theelepel gedroogde tijm

  • 1 steranijs

BEREIDING

  • Pel en snipper de ui. Neem een schone glazen pot met een inhoud van minimaal 250 milliliter en ga hierin laagjes opbouwen.
  • Begin met een laagje ui, schep hierop 4 theelepels suiker, met hierop 1 theelepel gedroogde tijm en de steranijs. Herhaal steeds met een laagje en 4 theelepels suiker tot het op is. Eindig met een laagje suiker.
  • Sluit de pot en zet deze een nacht in de koelkast.
  • Als het goed is, is de ui de volgende dag geslonken, de suiker opgelost en is er een siroop (geconcentreerde vloeistof) ontstaan. Schenk de siroop door een zeefje met een (koffie)filter en vang de ui en kruiden/specerijen op. Bewaar de siroop in een schone glazen pot of flesje.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.