Uiensiroop bij verkoudheid, een handig huismiddeltje dat iedereen kan maken. Momenteel heerst er een vervelend hoestje, die best lang aanhoudt. Vooral in de nacht kan hoesten lastig zijn en jezelf en je gezin wakker houden. Er zijn veel huismiddeltjes die kunnen verlichten bij verkoudheid en/of keelpijn. Meestal maak ik tijmthee, gemberthee of jamu kunyit (een drankje met gember en kurkuma). Maar soms zoek je iets wat de keel verzacht of de kriebel vermindert. Vaak denk je aan een ‘hoestdrankje’, maar je kunt zelf ook iets maken met ingrediënten uit je voorraadkast dat je keel verzacht.
Eerder schreef ik een artikel met tips bij griep en verkoudheid. Hierin vertelde ik wat ik van thuis uit voor tips heb gekregen om griepverschijnselen te verlichten. Mijn opa en oma hadden zo hun eigen middeltjes bij griep en verkoudheid. Van een jamu (kruidendrank met gember) tot massages met hete (cajaputih) olie of je rug schrapen met een munt (kerok) om afvalstoffen te verwijderen. Bij hoofdpijn maakte mijn moeder altijd kopi tubruk, een kop sterke koffie. Dit zou de hoofdpijn verminderen. Ook maakte mijn oma een soort siroop of drankje van een ui en gemalen gula djawa (palmsuiker). Ze pelde een grote ui, haalde het hart eruit en vulde de kern met gula djawa. Dit zette ze op een glas en liet dit een nachtje staan. De suiker werd vloeibaar en drupte door de ui in het glaasje. Wat overbleef was een soort siroop die smaakte naar drop. Het was verzachtend voor je keel en de sap van de ui heeft een antibacteriële werking.
Uiensiroop bij verkoudheid
Omdat mijn gezinsleden flink verkouden waren en ‘s nachts lagen te hoesten in bed besloot ik deze siroop te maken. Het duurde vrij lang voordat je siroop had en het was ook maar een klein beetje. Na een beetje onderzoek op internet zag ik ook andere manieren om deze siroop te maken. Ik heb er verschillende uitgetest. Het beste resultaat krijg je door de ui te snipperen, deze samen met suiker in een pot te doen en een nachtje te laten staan. Ik heb er zelf nog een paar ingrediënten aan toegevoegd omdat ik dit lekker vind. Namelijk tijm en steranijs. Dit geeft een ‘dropsmaak’ en je proeft de ui (bijna) niet. Je haalt de siroop door een zeefje om de ui en tijm op te vangen en vervolgens bewaar je de siroop in de koelkast. Het is ongeveer een week houdbaar in een schone glazen pot of flesje. Heb je last van een kriebel in je keel of hoesten, neem hier dan een lepel van. Gebruik hiervoor wel steeds een schone lepel.
![Uiensiroop bij verkoudheid](https://www.eetspiratie.nl/wp-content/uploads/2024/02/Zelfgemaakte-uiensiroop-bij-verkoudheid-Pinterest.jpg)
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.