Pittige kippensoep met sereh

Pittige kippensoep met citroengras

Ik kan elke dag wel soep eten, zelfs als ontbijt! En dat is helemaal niet zo gek want in sommige landen eten ze ook soep om de dag mee te beginnen. Mijn oudste dochter heeft deze gewoonte inmiddels ook overgenomen, ze eet regelmatig een lekkere kom warme soep voordat ze naar school gaat. In de herfst en winter staat er regelmatig kippensoep op het menu. Deze pittige kippensoep met citroengras heb ik gemaakt omdat het helpt bij verkoudheid en griep, dat is zelfs wetenschappelijk bewezen! 

Wat heb je nodig?

  • 1, 5 liter water
  • 1 flinke eetlepel groentebouillonpoeder
  • 400-500 gram (het liefst biologische) kip (dit kan kipfilet zijn maar ook kip met bot)
  • 1 grote ui, gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • stukje verse gember geraspt (ongeveer 1 centimeter)
  • halve rode peper (of meer naar smaak) in ringetjes gesneden
  • 1 eetlepel verse gehakte peterselie
  • snufje gemalen foelie of een snufje (verse) nootmuskaat
  • snufje kurkuma (gemalen koenjit)
  • 2 laurierbladeren
  • snufje vers gemalen zwarte peper
  • 2 handjes sperzieboontjes (mag ook uit de diepvries zijn)
  • zak soepgroenten
  • 1 (biologische) citroen
  • 1 serehstengel gekneusd met een mes (citroengras, verkrijgbaar in supermarkt en toko)

Hoe maak je het?

Doe het water met de kip en het bouillonpoeder in een grote soeppan. Haal het buitenste blad van de serehstengel af en snijd de groene sprieten eraf. Kneus de serehstengel door er met de scherpe kant van een mes op te ‘hakken’  zodat hij beter smaak af kan geven. Leg de sereh bij de kip in de pan. Je kunt ook een knoop in de stengel leggen zoals ze vaak in de Indonesische keuken doen. Voor minder dan 1 euro kun je al een bosje sereh kopen, wat je over hebt bewaar je gewoon in de diepvries!

Sereh

Voeg nu alle ingrediënten toe behalve de soepgroenten, de boontjes en de citroen.

Als de kip gaar is haal je deze uit de pan en trek je hem met 2 vorken uit elkaar. Als je kip gebruikt met bot, haal dan het vlees van de botjes af. Doe de gepluisde kip weer terug in de bouillon en voeg de soepgroenten en de boontjes toe. Snijd ondertussen de citroen in schijfjes of partjes. Schep de soep in de kom en knijp er een partje citroen boven uit, doe het partje erbij in de soep. Ik eet eigenlijk altijd zilvervliesrijst in mijn soep en om het nog iets pittiger te maken voeg ik er sambal aan toe. Zo heb je een lekkere vullende maaltijdsoep. Heerlijk als je een beetje grieperig bent of als makkelijke maaltijd. Eet jij weleens kippensoep als je griep hebt?

Bereiden in de slowcooker:

Je kunt deze soep natuurlijk ook in de slowcooker maken, dat werkt eigenlijk op dezelfde manier als in een gewone pan. Het moment dat je de soepgroenten en de boontjes toevoegt is persoonlijk. Als je van knapperige soepgroenten houdt voeg je ze een uurtje voor het opdienen toe. En vind je het lekkerder dat de soepgroenten helemaal zacht worden dan voeg je ze meteen aan het begin al toe. De groenten zullen dan ook iets donkerder van kleur zijn. Als je kip gebruikt met bot dan haal je tussendoor het vlees van de botjes af en doet deze terug in de slowcooker. Gebruik je kipfilet dan valt deze vanzelf uit elkaar.

Zet de soep minimaal 5 uur op low. Het handige van soep maken in de slowcooker is dat je er niet constant bij hoeft te blijven en dat vind ik dan weer erg handig!

Pittige kippensoep met sereh

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

1 Reactie

  1. Peter en Alice Snijder

    Simon, de pittige kippensoep was heerlijk! Dank je wel, echt blij mee. Goede zondag..Daaag.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*