Eetspiratie » Pittige kippensoep met citroengras
Pittige kippensoep met citroengras

Pittige kippensoep met citroengras

Hoe maak je nu een lekkere pittige kippensoep? Het beste kun je een bouillon trekken van de hele kip inclusief de botten. Maar daar heb je niet altijd tijd voor. Soms wil je gewoon snel een soep op tafel zetten. Deze pittige soep is perfect bij griep en verkoudheid. Door de gember en chili peper in deze soep ga je zweten en dat is precies de bedoeling!

Als je deze soep binnen een uurtje op tafel wil hebben kun je drumsticks nemen om de bouillon te maken. Deze geven veel smaak. Je plukt het vlees als het gaar is van de botjes af. Heb je geen drumsticks dan kun je ook kipfilet gebruiken. Dit geeft minder smaak dan kip met bot maar gebruik dan kippenbouillon (vers of van een blokje) in plaats van water voor de soep.

In deze soep zit sereh. Om de smaak van de sereh straks goed te proeven is het belangrijk dat je deze eerst kneust. Haal het buitenste blad van de sereh af en kneus de stengel met een mes of de stamper van een vijzel.

Pittige kippensoep met citroengras

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Oosterse recepten, SoepenKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

55

minuten

Pittige kippensoep met sereh en chili peper.

Ingrediënten

  • 1,5 liter kippenbouillon

  • 500 gram kip(filet) of drumsticks

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 2 plakjes verse gember

  • 1 mespunt chili poeder of cayenne peper (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel verse peterselie of halve theelepel gedroogde peterselie

  • 1 mespunt gemalen foelie of nootmuskaat

  • 1 mespunt gemalen kurkuma

  • 2 laurierbladen

  • halve theelepel verse gemalen zwarte peper

  • 100 gram diepvries sperziebonen

  • 250 gram fijne soepgroenten

  • 2 stengels sereh

  • 1 citroen (in partjes voor erbij)

  • 1 snufje zout (naar smaak)

  • halve eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Schenk de olie in een soeppan. Doe de kip in de pan samen met een gesnipperde ui, geplette knoflook tenen en gekneusde sereh, laurier, kurkuma en gekneusde plakjes gember. Bak dit even aan tot de kip een beetje bruin ziet. Schenk vervolgens de bouillon erbij en voeg de peterselie toe.
  • Laat dit op een zacht vuurtje staan en kook de kip gaar. Schuim ondertussen de soep een keer af met een schuimspaan. Schep het witte schuim eraf.
  • Als de kip gaar is haal je het vlees van de botjes of rek je het met twee vorken uit elkaar. Of snijd de kip in dunne plakjes. Doe de kip terug in de soep of serveer deze in plakjes ‘op’ de soep.
  • Voeg nu de soepgroenten en de sperzieboontjes toe (rechtstreeks uit de vriezer). Breng op smaak met foelie, chilipoeder en indien gewenst met een snufje zout.
  • Haal eventueel de sereh, plakjes gember en knoflook uit de soep. Snijd de citroen in partjes of schijfjes en serveer deze erbij.

Aantekeningen

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

2 Reacties

  1. Els Brormann

    Slechte omschrijving. Niet alle ingrediënten uit de lijst worden genoemd in het recept. Het eindigt met ‘ snijd de citroen in plakjes/partjes. Welke citroen ? Sereh kun je niet eten.

    • Hoi Els, ik heb het toegevoegd. Met het omzetten van mijn recepten zijn er helaas ingrediënten uit de omschrijving weggevallen. Sereh kun je zeker wel eten hoor. Het wordt niet alleen gebruikt om smaak aan gerechten te geven. Sereh wordt ook fijngestampt in een vijzel en verwerkt in boemboe’s. In sambal matah wordt het zeer fijn gesneden en rauw gegeten. Het is erg lekker! Fijne avond toegewenst. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

15 + vier =