Pittige kippensoep met citroengras. Hoe maak je nu een lekkere pittige kippensoep? Het beste kun je een bouillon trekken van de hele kip inclusief de botten. Maar daar heb je niet altijd tijd voor. Soms wil je gewoon snel een soep op tafel zetten. Deze pittige soep is perfect bij griep en verkoudheid. Door de gember en chili peper in deze soep ga je zweten en dat is precies de bedoeling!
Als je deze soep binnen een uurtje op tafel wil hebben kun je drumsticks nemen om de bouillon te maken. Deze geven veel smaak. Je plukt het vlees als het gaar is van de botjes af. Heb je geen drumsticks dan kun je ook kipfilet gebruiken. Dit geeft minder smaak dan kip met bot maar gebruik dan kippenbouillon (vers of van een blokje) in plaats van water voor de soep.
Pittige kippensoep met citroengras
In deze soep zit sereh. Om de smaak van de sereh straks goed te proeven is het belangrijk dat je deze eerst kneust. Haal het buitenste blad van de sereh af en kneus de stengel met een mes of de stamper van een vijzel.
Pittige kippensoep met citroengras
4
personen25
minuten30
minuten55
minutenPittige kippensoep met sereh en chili peper.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1,5 liter kippenbouillon
500 gram kip(filet) of drumsticks
1 ui
2 tenen knoflook
2 plakjes verse gember
1 mespunt chili poeder of cayenne peper (of meer naar smaak)
1 eetlepel verse peterselie of halve theelepel gedroogde peterselie
1 mespunt gemalen foelie of nootmuskaat
1 mespunt gemalen kurkuma
2 laurierbladen
halve theelepel verse gemalen zwarte peper
100 gram diepvries sperziebonen
250 gram fijne soepgroenten
2 stengels sereh
1 citroen (in partjes voor erbij)
1 snufje zout (naar smaak)
halve eetlepel olie
BEREIDING
- Schenk de olie in een soeppan. Doe de kip in de pan samen met een gesnipperde ui, geplette knoflook tenen en gekneusde sereh, laurier, kurkuma en gekneusde plakjes gember. Bak dit even aan tot de kip een beetje bruin ziet. Schenk vervolgens de bouillon erbij en voeg de peterselie toe.
- Laat dit op een zacht vuurtje staan en kook de kip gaar. Schuim ondertussen de soep een keer af met een schuimspaan. Schep het witte schuim eraf.
- Als de kip gaar is haal je het vlees van de botjes of rek je het met twee vorken uit elkaar. Of snijd de kip in dunne plakjes. Doe de kip terug in de soep of serveer deze in plakjes ‘op’ de soep.
- Voeg nu de soepgroenten en de sperzieboontjes toe (rechtstreeks uit de vriezer). Breng op smaak met foelie, chilipoeder en indien gewenst met een snufje zout.
- Haal eventueel de sereh, plakjes gember en knoflook uit de soep. Snijd de citroen in partjes of schijfjes en serveer deze erbij.
AANTEKENINGEN
- Ik eet bij mijn soep meestal rijst, sambal en gebakken uitjes.
- Soto ajam (Indonesische kippensoep) is ook een lekker recept als je van soep houdt. Serveer de bijgerechtjes in kleine schaaltjes en laat iedereen zijn eigen soepkom vullen. Kijk hier voor het recept voor soto ajam.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Tips bij griep en verkoudheid
- Thaise kippensoep
- Chili met bonen en kipgehakt
- Slowcooked chili
- Kippensoep met Chinese kool en gember
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.