Vegan kippensoep – een heerlijk plantaardig recept. Ik hoor je denken, vegan kippensoep, dat bestaat toch helemaal niet! Klopt, maar je kunt de soep wel zo maken dat het lijkt op kippensoep, maar dan zonder de kip. Kun je het nog volgen? De kruiding en textuur van kippensoep kun je prima nabootsen met een goede bouillon en bijvoorbeeld kipstukjes op basis van soja-eiwit, jackfruit of oesterzwammen.
Maar waarom dan toch de naam vegan kippensoep en geen jackfruitsoep of kipstukjessoep? Veganistische gerechten worden vaak vergeleken met vleesgerechten, zoals ‘vegan kippensoep,’ om een idee te geven van de smaak of textuur. Dit kan onterecht verwachtingen scheppen dat het moet smaken als vlees. In plaats daarvan zouden we vegan gerechten moeten waarderen om hun eigen unieke smaak. Als we stoppen om de vergelijking te maken met vlees, kunnen we plantaardig eten zien als gerechten op zich, ook al hebben ze soms namen die naar vlees verwijzen om duidelijk te maken wat je kunt verwachten. Daarnaast wordt de term ‘vegan’ soms als iets negatiefs gezien, omdat men er niet mee bekend is. In werkelijkheid gaat het gewoon om lekker en voedzaam eten dat toevallig geen dierlijke producten bevat.
Veel recepten kun je makkelijk ‘veganizen’, dus omzetten van een vleesrecept naar een vegan versie. Andersom kan dat natuurlijk ook. Een vegan recept zoals deze soep kun je ook prima maken met kip in plaats van kipstukjes. Zo kan iedereen genieten van dit recept. Plantaardige kipstukjes zijn wel goedkoper dan kip, dus is het een budgetvriendelijke optie.
Vegan kippensoep – een heerlijk plantaardig recept
Plantaardige kipstukjes zijn eigenlijk de enige ‘vleesvervangers’ uit de supermarkt die ik af en toe eet. Verder eet ik meestal champignons, paddenstoelen, peulvruchten, tofu, tempeh en zo nu en dan zelfgemaakte seitan (tarwevlees), sojastukjes, TVP (textured vegetable protein) of jackfruit. In dit overzicht vind je een hoop inspiratie voor plantaardige alternatieven voor vlees. Voor deze soep heb ik kipstukjes gebruikt op basis van soja-eiwit. Deze zijn neutraal van smaak en hebben een lekkere textuur en bite. Plantaardige kipstukjes zijn in vrijwel elke supermarkt verkrijgbaar.

BK Fortalit Soeppan – Ø 26 cm / 8,2 liter – Emaille- petrol
Maak in een handomdraai jouw eigen plantaardige melk met de Vegan Milker MÜLSI – eenvoudig, snel en makkelijk schoon te maken!
Deze kippensoep is lekker, verwarmend en ook heilzaam bij een opkomende verkoudheid of griep. De basis is knoflook, ui en gember, daarnaast zitten er specerijen in zoals kurkuma, zwarte peper en chilipoeder voor een beetje pit. Groenten, citroensap en rasp voor extra vitaminen en als smaakmaker miso pasta voor extra umami. Om het extra aromatisch te maken, gebruik ik serehstengels en limoenblad voor een lekker subtiele citrussmaak. Crispy chili olie maakt de soep compleet.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan kippensoep – een heerlijk plantaardig recept
4
porties15
minuten30
minuten45
minutenEen heerlijke smaakvolle vegan kippensoep. Boordevol groenten, (plantaardige) kipstukjes, kruiden, specerijen en miso pasta voor de umami smaak. De serehstengel en limoenblad geven de soep een subtiele citrussmaak.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
160 gram plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit, in dunne reepjes gesneden
1200 milliliter water
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 serehstengels, gekneusd
4 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
halve biologische citroen sap +rasp
2 theelepels vers geraspte gember of gemberpasta
2 wortels, in plakjes gesneden
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
4 deelblokjes diepvries spinazie
10 kastanjechampignons
1 eetlepel groentebouillonpoeder
1 eetlepel witte misopasta
1 theelepel gemalen kurkuma
vers gemalen zwarte peper
halve theelepel chilipoeder
50 gram verkruimelde noedels of vermicelli
crispy chili olie voor erbij
1 eetlepel olie
zout naar smaak
BEREIDING
- Snijd 2 wortels in dunne plakjes, maak de bleekselderij schoon en snijd deze in kleine stukjes. Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. De champignons snijd je in dunne plakjes. Verwarm een halve eetlepel olie in een soeppan en fruit dit samen aan met een snuf zout voor ongeveer 5 tot 7 minuten op een middelhoog vuur.
- Verwijder het buitenste blad van de serehstengels en kneus het uiteinde van de stengels met de stamper van een vijzel of met de achterkant van een mes. Scheur de blaadjes djeroek poeroet in en doe dit samen met de sereh in de pan erbij. Bak dit mee aan.
- Voeg 2 theelepels gember, 1 theelepel gemalen kurkuma, vers gemalen zwarte peper, een halve theelepel chilipoeder en een eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld groentebouillonblokje) toe. Schep alles goed om en schenk er 1200 milliliter water bij. Laat dit op een middelhoog vuur warm worden.
- Ondertussen snijd je de kipstukjes in dunne reepjes en bak je deze in een halve eetlepel olie totdat ze bruin zien. Voeg ook een snufje zout toe.
- Doe de kipreepjes nu in de soep en voeg 1 eetlepel misopasta en de rasp en sap van een halve citroen toe. Verkruimel de noedels en doe deze in de soep samen met de 4 deelblokjes spinazie.
- Na 5 minuten zijn de noedels gaar en kun je de soep serveren. Lekker met crispy chili olie, en knapperig brood.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Zachte kipstukjes
- Thaise kippensoep
- Kippensoep met Chinese kool en gember
- Kip smoor (ajam smoor)
- Kippensoep met citroen en parelcouscous – met vegan optie
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.