Eetspiratie » Kip smoor (ajam smoor)
Kip smoor (ajam smoor)

Kip smoor (ajam smoor)

Kip smoor (ajam smoor) of ayam semur, het eerste Indische gerecht wat ik leerde maken van mijn moeder. Toen ik dit gerecht jaren geleden voor het eerst zelf maakte (als onderdeel van een rijsttafel) werd het geproefd door een nogal kritische Indische vriendin. Ze zei dat het niet zo smaakte als ze gewend was. Iedere familie heeft natuurlijk zijn eigen recept. Door die opmerking destijds heb ik dit gerecht eigenlijk altijd een beetje vermeden. Maar nu is het tijd om dit lekkere recept eindelijk te delen!

Ik eet geen vlees. Maar het fijne van dit recept is dat je zowel kip als vega(n) kipstukjes (op basis van soja-eiwit) kan gebruiken. De saus/jus maakt uiteindelijk het hele gerecht. De smaak van de saus is kruidig en doet me denken aan vroeger. Toen ik dit recept aan het maken was, heb ik tussendoor nog even bij mijn moeder gecheckt of het goed was. Haar antwoord was: mag meer ketjap. Daarna was het goedgekeurd!

Kip smoor (ajam smoor)

Eigenlijk is dit een van de meest simpele recepten uit de Indische keuken. Is kip smoor niet gewoon hetzelfde als kip ketjap? Nee, kip ketjap heeft andere ingrediënten (bekijk hier het recept). De smaken die in kip smoor naar boven komen, zijn kruidnagel en nootmuskaat. Voeg nootmuskaat toe naar smaak. Neem eerst een beetje, later kun je altijd meer toevoegen. De saus lijkt op een jus. Belangrijk is dat je boter gebruikt om de ui in aan te fruiten, zo krijg je een lekkere volle smaak.

Net als bij het gerecht daging smoor (smoor van rundvlees) worden er aardappeltjes bij dit gerecht geserveerd. Je kunt de aardappeltjes mee laten stoven in de saus. Mijn moeder bakt ze op en voegt ze daarna aan de smoor toe of ze serveert het ernaast. Mijn oma deed er altijd ook nog soe-oen (glasnoedels) bij. Deze laat je wellen in water en uitlekken. Daarna knip je ze in kleinere stukjes en voeg je ze toe aan de smoor. De soe-oen is optioneel, de aardappeltjes doe ik er altijd wel bij. Om het mezelf makkelijk te maken, gebruik ik soms voorgekookte aardappelblokjes uit de supermarkt.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Kip smoor (ajam smoor)

Kip smoor (ajam smoor)

Recept van Simone | Eetspiratie
4.6 van 19 stemmen
Categorie: HoofdgerechtKeuken: IndischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

50

minuten

Ajam smoor, een heerlijk en makkelijk kipgerecht. Kip gesmoord / gestoofd in ketjap, Indische kruiden en specerijen. Serveer met rijst, aardappeltjes en/of rijstvermicelli.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kip of 2 pakken vega(n) kipstukjes

  • 3 flinke uien

  • 3 tenen knoflook

  • 2 grote rijpe tomaten

  • 1 flink mespunt kruidnagelpoeder

  • 3 losse kruidnagels

  • halve tot hele theelepel (vers geraspte) nootmuskaat

  • 1 eetlepel plantaardige boter

  • 7 eetlepels ketjap manis

  • sambal oelek naar smaak

  • 50 gram soe-oen of mihoen (optioneel)

  • 250 gram voorgekookte aardappelblokjes

  • zout en peper naar smaak

  • 200 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een bouillonblokje

BEREIDING

  • Doe de kip (of vega(n) kipstukjes) in een kom en doe hierbij 2 eetlepels ketjap manis, sambal, nootmuskaat, peper en zout. Schep alles goed om en laat dit even marineren.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Laat de boter bruisen in een stoofpan en fruit hierin de ui en knoflook met een snufje zout zacht en glazig. Fruit de uien ongeveer 5 minuten.
  • Druk de kruidnagels in een uienschil zodat je ze straks makkelijk terug kan vinden.
  • Snijd de tomaat in blokjes en bak deze 5 minuten mee met de uien. Voeg ook de kruidnagels toe. Als de tomaten zacht zijn, voeg je de kip of de vega(n) kipstukjes toe.
  • Bak dit op hoog vuur ongeveer 5 minuten. Voeg het groentebouillonpoeder (of bouillonblokje) toe. Schenk de ketjap manis en het water erbij. Voeg de gemalen kruidnagel toe. Meng alles goed door elkaar. Laat dit ongeveer 25 tot 30 minuten zachtjes sudderen (smoren) tot de saus is ingedikt.
  • Bak ondertussen de aardappeltjes met een beetje olie of boter.
  • Proef de saus. Voeg indien nodig naar smaak nog iets extra’s toe (ketjap, sambal, nootmuskaat of zout). Voeg de gebakken aardappeltjes toe of serveer ze er apart bij. Serveer met rijst, sambal, groenten en komkommer.

AANTEKENINGEN

  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.