Eetspiratie » Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)
Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)

Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)

Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n), een gerecht wat wel eens een van je favorieten zou kunnen worden! Bloemkool en pindasaus zijn een perfecte combinatie wat mij betreft. Hoe lekker zou dit zijn met een beetje rijst of een gepofte aardappel? Nou heel erg lekker kan ik je vertellen! Ik heb de bloemkool weer helemaal ontdekt en sinds ik deze bereid in de oven staat deze kool bijna wekelijks op het menu.

De combinatie van bloemkool en pindasaus ken ik natuurlijk van gado gado. Bij dit Indische gerecht worden de groenten kort geblancheerd en geserveerd met warme pindasaus. Met dat recept in mijn achterhoofd ontstond dit recept voor geroosterde bloemkool met pindasaus.

Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)

Het fijne van dit recept is dat het vegan is. En ook als je geen veganistische leefstijl hebt dan ga je dit een lekker gerecht vinden. De Indische keuken kent best veel vegetarische gerechten, ook zonder tahoe en tempeh. Ik maakte een complete vegetarische rijsttafel, met natuurlijk ook dit recept voor geroosterde bloemkool.

Voor dit recept ga je de bloemkool eerst roosteren. Handig is om de roosjes in plakjes te snijden. Ik snijd eerst de roosjes van de kool af en daarna snijd ik de roosjes in plakjes. Dit ziet er niet alleen mooi uit, maar zo bakken de stukjes bloemkool gelijkmatig in de oven en de saus gaat lekker overal tussen zitten. De plakjes doe je in een grote kom, je besprenkelt ze met olie en voegt kruiden naar smaak toe. Het is lekker als de bloemkool nog een beetje een bite heeft. 20 minuten op 180 – 200 graden vind ik voor bloemkool zelf voldoende.

Je kunt dit gerecht zelfs maken met bloemkool uit de diepvries. Handig voor als je geen verse bloemkool in huis hebt maar wel nog een doosje bloemkoolroosjes in je vriezer hebt liggen. Deze rooster je wel iets langer dan de verse bloemkool. Ongeveer 30 minuten, of tot de roosjes bruin worden.

Dit gerecht past zowel bij een Indische rijsttafel als bij een vegetarische Indische rijsttafel.

Geroosterde bloemkool met pindasaus vega(n)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, Vegetarisch, Vegan, Eetspiratie Originals, Indische en Indonesische gerechtenKeuken: Indofood, Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

20

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Met geroosterde bloemkool en pindasaus maak je een lekker en snel vega(n) gerecht.

Ingrediënten

  • 1 grote bloemkool

  • 3 eetlepels rijstolie

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • 2 theelepels knoflookpoeder

  • halve theelepel uienpoeder

  • 3 eetlepels pindakaas

  • 150 milliliter kokosmelk

  • 1 theelepel (riet)suiker

  • halve citroen

  • 1 snufje chili flakes

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • zout en vers gemalen zwarte peper

  • halve eetlepel sambal oelek

Hoe maak je het?

  • Maak de bloemkool schoon, snijd de roosjes eraf en snijd ze in plakjes. Doe de plakjes in een grote kom en besprenkel met 2 eetlepels olie. Schud alles goed om.
  • Bestrooi de bloemkool met het kerriepoeder, 1 theelepel knoflookpoeder en een halve theelepel uienpoeder. Schud dit goed om. Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en verspreid de bloemkool over de bakplaat. Bestrooi met peper en zout en besprenkel met nog een eetlepel olie.
  • Bak de bloemkool in 20 minuten bruin en gaar.Geroosterde bloemkool met pindasaus (vega(n)
  • Ondertussen ga je de pindasaus maken. Doe 3 eetlepels pindakaas in een steelpan en verwarm dit samen met de kokosmelk. Roer dit los met een spatel.
  • Voeg het knoflookpoeder, suiker, sap van een halve citroen, sambal, ketjap manis, sesamolie en peper en zout toe. Naar wens kun je nog wat extra chili flakes toevoegen.
  • Roer de saus goed door en voeg eventueel een scheutje water toe om de saus iets te verdunnen.
  • Als de bloemkool klaar is haal je deze uit de oven. Verdeel de bloemkool over de borden en serveer de saus erop of ernaast. Je kunt ook steeds een stukje bloemkool op je vork prikken en dippen in de saus. Of je serveert de saus over de bloemkool.Geroosterde bloemkool met pindasaus (vega(n)
  • Serveer de bloemkool met rijst of een gepofte aardappel en een kleine salade.

Aantekeningen

  • Wil je dit recept graag maken maar heb je bijvoorbeeld een allergie voor pinda’s? Ik heb een recept voor pindasaus zonder pinda’s! Kijk hier voor het recept.
  • Op zoek naar nog een lekker vega(n) gerecht met bloemkool? En ben je gek op Indische smoor gerechten? Maak dan eens smoor van bloemkool. Kijk hier voor het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE