Eetspiratie » Hele geroosterde bloemkool
Hele geroosterde bloemkool

Hele geroosterde bloemkool

Hele geroosterde bloemkool, ja waarom ook niet? Ik eet gerust in mijn eentje een hele stronk broccoli op en zelfs een kleine bloemkool lukt me ook nog wel. Bloemkool uit de oven is veel lekkerder dan de gekookte variant, vind ik persoonlijk. Het geeft toch net wat meer smaak, eigenlijk alles wat je in de oven bereid krijgt meer smaak. En zo’n hele geroosterde bloemkool ziet er trouwens ook nog eens spectaculair uit.

Eerder bereidde ik al een hele bloemkool. Dit gaat namelijk perfect in de slowcooker (lees hier hoe) en in multicooker (Crock-Pot Express). Gewoon hup de hele bloemkool erin. Erg lekker en supergezond. En als dit in de slowcooker en de multicooker kan, dan moet dit ook in de oven kunnen. Het gaat dan iets minder snel maar de smaak is weer totaal anders als die van een gestoomde of gekookte bloemkool.

Geroosterde bloemkool met pindasaus is een van mijn favoriete bloemkool recepten. Bekijk hier het recept.

Hele geroosterde bloemkool

Eigenlijk kun je dit recept maken zoals jij het zelf lekker vindt. Je moet alleen even weten hoelang de bloemkool in de oven moet en op hoeveel graden je deze moet bereiden. Je maakt een kruidenmengsel of marinade waar je de bloemkool mee insmeert en dit kan van alles zijn. Het kan een eenvoudige marinade zijn van olie, knoflook en kruiden. Maar ook pesto, mosterd of gochujang (pittige Koreaanse peperpasta) zijn lekkere smaakmakers voor bloemkool. Voor dit recept heb ik gochujang gebruikt. Dit kun je kopen in de toko. Je kunt het gebruiken in verschillende recepten en het is in de koelkast heel lang houdbaar.

De ene bloemkool is de andere niet. Het maakt natuurlijk wel uit hoe groot je bloemkool is. Ik had in dit geval een kleine/middelgrote bloemkool. Heb je een grote bloemkool dan moet je misschien het recept van de marinade verdubbelen. De oventijd kan dan misschien ook iets langer zijn. Je kunt de bloemkool roosteren tot hij vrij zacht is, maar er mag ook best nog een bite aan zitten.

Hele geroosterde bloemkool

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Servings

4

servings
Prep time

15

minuten
Cooking time

45

minuten
Total time

1

uur 

Hele bloemkool uit de oven met een pittige gochujang marinade.

Ingrediënten

  • 1 bloemkool (middelgroot)

  • 1 eetlepel gochujang

  • 2 tenen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 1 theelepel sesamolie

  • 4 eetlepels olijfolie of avocado olie

  • zout naar smaak

  • scheutje water

Hoe maak je het?

  • Maak een marinade van de gochujang, geraspte knoflook, citroensap, sesamolie en olijfolie. Proef of de smaak naar wens is en voeg indien nodig nog iets extra’s toe. Is de marinade iets te dik, voeg dan een scheutje water toe.
  • Zet de marinade apart en maak de bloemkool schoon. Verwijder de grootste bladeren. De kleine bladeren kun je laten zitten en gewoon opeten. Spoel de bloemkool goed af en dep hem goed droog met keukenpapier.
  • Smeer de bloemkool helemaal in met de marinade. Omdat je peperpasta gebruikt kun je dit het beste doen met een kwastje. Verwarm de oven voor op 180 – 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  • Als de bloemkool volledig is ingesmeerd zet je deze in het midden van de bakplaat en zet je de bakplaat in het midden van de oven (of onderin). Je wilt namelijk niet dat de bovenkant verbrand.
  • Rooster de bloemkool ongeveer 45 tot 50 minuten tot hij mooi verkleurd is. Test of hij gaar is door er een met een mesje in te steken. Gaat dit soepel, dan is hij gaar.
  • Drizzle er voor het serveren nog wat extra olie overheen, en bestrooi de bloemkool met een snufje zout. Garneer met verse kruiden als je dat lekker vindt.

Aantekeningen

  • Deze geroosterde bloemkool is lekker met quinoa. Kook de quinoa (zoals in dit recept). Verspreid de gekookte quinoa op een groot bord en leg hierop de bloemkool. Garneer met verse kruiden en je hebt een lekker groente gerecht.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE