Tofu tikka masala, het was al een hele tijd geleden dat ik het gegeten had. Dit Indiase gerecht met een heerlijke kruidige saus is het lekkerst met rijst, pita’s of naan (platbrood). Een pickle van rode ui of komkommer mag ook niet ontbreken. Normaal gesproken maak je dit gerecht met kip, maar ik heb er een vegan versie van gemaakt met tofu (ook wel tahoe genoemd). De tofu bereid je in de oven zodat het lekker knapperig wordt.
Dit gerecht is niet zomaar een gerecht. Het vlees of de kip wordt bij dit gerecht normaal gesproken bereid in een tandoor (kleioven). Zo krijgt het die lekkere gegrilde smaak. Maar omdat je hoogstwaarschijnlijk geen tandoor hebt kun je ook je oven, grillpan of barbecue gebruiken. Laat je niet afschrikken door de lange ingrediëntenlijst, het grootste gedeelte van dit recept bestaat uit specerijen.
Tofu tikka masala
Een belangrijk ingrediënt voor tikka masala is het specerijenmengsel ‘garam masala’. Dit kun je zelf maken door losse specerijen samen te voegen of je koopt een kant en klaar mengsel in de supermarkt. Normaal gesproken laat je de kip marineren in een mengsel van yoghurt en specerijen. Dit kun je ook prima doen met tofu. Als alternatief voor slagroom of room in dit recept gebruik ik kokosmelk, dat past perfect bij de sterke smaken van de specerijen.
Tofu bakken in de oven is heel eenvoudig. Bij het maken van dit gerecht begin je daar als eerste mee. In dit artikel kun je lezen hoe je de tofu bereid in de oven. Terwijl de tofu bakt, kun je verder met de voorbereidingen van de saus.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Tofu tikka masala
4
porties30
minuten30
minuten1
uurGemarineerde en gebakken tofu uit de oven in een heerlijke kruidige rode saus met garam masala. Serveer dit gerecht met rijst en/of naan, verse kruiden en limoensap.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de tofu
500-600 gram tofu, uitgelekt en in stukken gescheurd
1 eetlepel citroensap
100-150 milliliter sojayoghurt
1 theelepel knoflookpoeder
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel kurkuma
peper en zout
- voor de tikka masala
2 centimeter verse gember, geraspt
3 tenen knoflook, fijngehakt
2 uien, gesnipperd
1,5 eetlepel garam masala
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel gemalen komijn
halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
1 theelepel paprikapoeder
halve theelepel gerookt paprikapoeder
1 mespunt kaneel
200 milliliter gezeefde tomaten
1 eetlepel tomatenpuree
400 milliliter kokosmelk
optioneel: water om de saus te verdunnen
peper en zout naar smaak
1 eetlepel olie
voor erbij: verse koriander en partjes limoen
BEREIDING
- Begin met het persen van de tofu zoals eerder uitgelegd in dit artikel. Na 15 minuten is het meeste vocht verdwenen. Scheur de tofu in grove stukken en dep deze droog met keukenpapier.
- Meng 100 tot 150 milliliter sojayoghurt met 1 theelepel knoflookpoeder, 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel kurkuma, peper, zout en 1 eetlepel citroensap. Marineer de tofu in het yoghurtmengsel voor minimaal een uur of langer. Bak vervolgens de tofu in 30 minuten op 180 – 200 graden.
- Ga ondertussen verder met het maken van de saus.. Snipper 2 uien en rasp 3 tenen knoflook en 2 centimeter gember. Doe 1,5 eetlepel garam masala, 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel gemalen komijn, een halve theelepel chilipoeder, 1 theelepel paprikapoeder, een halve theelepel gerookt paprikapoeder en een mespunt kaneel in een schaaltje en meng dit door elkaar.
- Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui aan samen met een snufje zout. Bak de uien goed aan tot ze bruin zien voor ongeveer 4 tot 5 minuten. Voeg daarna de knoflook en gember toe en bak dit kort mee.
- Voeg de droge specerijen ui het schaaltje toe en bak deze mee aan. Wordt het te droog in de pan voeg dan een scheutje water toe zodat het mengsel wat losser wordt. Bak ook 1 eetlepel tomatenpuree mee.
- Schenk 200 milliliter gezeefde tomaten en 400 milliliter kokosmelk toe aan de pan en roer dit goed door elkaar. Breng het kort aan de kook en laat het dan op een laag vuur sudderen tot het een beetje indikt. Dit heeft even tijd nodig, ongeveer 20 tot 30 minuten. Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt.
- Voeg vervolgens de gebakken tofu toe. Proef en breng de saus op smaak met peper, zout en limoensap. Garneer met verse kruiden en serveer met rijst, naan of pitabrood. Een pickle zoals rode ui of komkommer is ook erg lekker bij dit gerecht.
AANTEKENINGEN
- Dit gerecht kun je heel goed voorbereiden. De saus en de tofu kun je al eerder maken en op de dag zelf hoef je het alleen nog maar samen te voegen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express
- Gekruide tofu blokjes voor salades en bowls
- Tahoe (tofu) omelet
- Tahoe ketjap
- Pittige tahoe uit de wok
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.