Eetspiratie » Tofu tikka masala
Tofu tikka masala

Tofu tikka masala

Tofu tikka masala, het was al een hele tijd geleden dat ik het gegeten had. Dit Indiase gerecht met een heerlijke kruidige saus is het lekkerst met rijst, pita’s of naan (platbrood). Een pickle van rode ui of komkommer mag ook niet ontbreken. Normaal gesproken maak je dit gerecht met kip, maar ik heb er een vegan versie van gemaakt met tofu (ook wel tahoe genoemd). De tofu bereid je in de oven zodat het lekker knapperig wordt.

Dit gerecht is niet zomaar een gerecht. Het vlees of de kip wordt bij dit gerecht normaal gesproken bereid in een tandoor (kleioven). Zo krijgt het die lekkere gegrilde smaak. Maar omdat je hoogstwaarschijnlijk geen tandoor hebt kun je ook je oven, grillpan of barbecue gebruiken.

Tofu tikka masala

Een belangrijk ingrediënt voor tikka masala is het specerijenmengsel ‘garam masala’. Dit kun je zelf maken door losse specerijen samen te voegen of je koopt een kant en klaar mengsel in de supermarkt.

Normaal gesproken laat je de kip marineren in een mengsel van yoghurt en specerijen. Maar omdat ik een vegan versie maak en tofu gebruik, doe ik het iets anders. Misschien niet zo traditioneel maar wel lekker. Als alternatief voor slagroom of room gebruik ik kokosmelk, en dat past perfect bij de sterke smaken van de specerijen.

Tofu bakken in de oven is heel eenvoudig. Bij het maken van dit gerecht begin je daar als eerste mee. In dit artikel kun je lezen hoe je de tofu bereid in de oven. Terwijl de tofu bakt, kun je verder met de voorbereidingen van de saus. Ik bakte een grote hoeveelheid tofu en gebruikt niet alles voor deze tikka masala. Een restje dat ik over had gebruikte ik als aanvulling op nasi goreng dat ik later die week at.

Tofu tikka masala

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Keuken: OostersNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

30

minuten
Tijd totaal

1

uur 

Gebakken tofu in een heerlijke kruidige rode saus.

Ingrediënten

  • 800 gram tofu (tahoe) 2 pakken uitgelekt

  • 2 eetlepels maïzena

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 centimeter verse gember

  • 3 tenen knoflook

  • 2 uien

  • 1 eetlepel garam masala

  • 1 theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)

  • halve theelepel gemalen komijn

  • mespunt chilipoeder (of meer naar smaak)

  • 1 mespunt kaneel

  • 200 milliliter tomatenblokjes

  • 400 milliliter kokosmelk

  • optioneel: water om de saus te verdunnen

  • peper en zout naar smaak

  • 3 eetlepels olie

  • voor erbij: verse koriander en partjes limoen

Hoe maak je het?

  • Begin met het persen van de tofu zoals eerder uitgelegd in dit artikel. Na 15 minuten is het meeste vocht verdwenen. Scheur de tofu in grove stukken en dep deze droog met keukenpapier. Bestrooi met 1 theelepel knoflookpoeder, 2 eetlepels maïzena en 2 eetlepels olie. Hussel alles door elkaar en spreid het uit op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de tofu in 30 minuten op 180 – 200 graden krokant.
  • Ga verder met het maken van de saus. Snipper de ui en rasp de knoflook en gember. Doe alle droge specerijen in een schaaltje en meng dit door elkaar.
  • Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en fruit hierin de ui met een snufje zout. Bak de uien goed aan tot ze bruin zien. Voeg daarna de knoflook en gember toe en bak dit kort mee.
  • Voeg de droge specerijen toe en bak deze mee aan. Wordt het te droog in de pan voeg dan een scheutje water toe zodat het wat losser wordt.
  • Schenk de tomatenblokjes en kokosmelk in de pan en roer dit goed door elkaar. Breng het kort aan de kook en laat het dan op een laag vuur sudderen tot het ingekookt is. Dit heeft even tijd nodig. Bepaal zelf hoe dik je de saus wilt.
  • Voeg de gebakken tofu toe (ik gebruikte niet alles maar bewaarde een beetje voor nasi goreng). Proef en breng de saus op smaak met peper, zout en limoensap. Garneer met verse kruiden en serveer met rijst, naan of pitabrood. Een pickle zoals rode ui of komkommer is ook erg lekker bij dit gerecht.

Aantekeningen

  • Dit gerecht kun je heel goed voorbereiden. De saus en de tofu kun je al eerder maken en op de dag zelf hoef je het alleen nog maar samen te voegen.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE