Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus, heerlijk met naan, roti of rijst. Een klassiek gerecht uit de Indiase keuken en geliefd vanwege de smaak en de eenvoudige bereiding. ‘Chana’ verwijst naar het hoofdingrediënt, namelijk: kikkererwten. Masala verwijst naar het specerijenmengsel ‘garam masala’ die wordt gebruikt om de saus op smaak te brengen. Maak het gerecht af met een drizzle citroensap, verse kruiden en gesneden ui.
Ik ben gek op kikkererwten en op Eetspiratie vind je ook redelijk wat recepten met deze voedzame peulvrucht. Of je ze nu zelf weekt en kookt, bijvoorbeeld in de multicooker (kijk hier) of gebruikt uit pot of blik. Je kunt er de meest heerlijke gerechten mee maken. Gekookt, gestoofd, gebakken in de oven of direct uit blik, je kunt er alle kanten mee op. Kikkererwten zijn een perfect ingrediënt voor curry’s. Ze hebben een goede textuur waardoor ze stevig blijven en een bite houden, daarnaast zijn ze mild/neutraal van smaak waardoor ze in allerlei gerechten passen. Ook zijn ze voedzaam en een goede bron van eiwitten. Perfect voor een vegan/plantaardige curry.
Nutribullet Exclusive Pastel – Blender – 900 Watt
Smoothie maker, inclusief to go accessoires en digitaal receptenboek. Verkrijgbaar in meerdere kleuren.
Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus
Voor dit recept heb je een aantal kruiden en specerijen uit je voorraadkast nodig. Garam masala is onmisbaar in dit gerecht. Dit mengsel kun je kopen in de toko of (buitenlandse) supermarkt. In veel chana masala recepten wordt amchur als ingrediënt gebruikt. Dit is poeder gemaakt van onrijpe mango. Aangezien je dit niet in de supermarkt kunt kopen, heb ik het weggelaten. Je kunt als alternatief citroensap of tamarinde nemen om een ‘zuurtje’ aan het gerecht toe te voegen. Een ander kenmerkend ingrediënt voor deze curry is kasuri methi, oftewel fenegriek. Dit kun je gewoon open in de supermarkt. Je voegt het pas toe op het laatst zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Dit ingrediënt is optioneel. Ook zonder fenegriek smaakt het heerlijk.
De lekkerste manier om deze curry te eten is om een hapje op te scheppen of op te pakken met een stukje naan of roti. Of serveer de curry met witte rijst. Combineer elk hapje met rode ui, verse kruiden en een drizzle citroensap.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus
4
porties20
minutes20
minutes40
minutesChana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus. Serveer de curry met naan (platbrood) of rijst, ringetjes rode ui en een drizzle citroensap.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 flinke ui, fijngesnipperd
1 jalapeno peper, zaadjes verwijderd fijngesneden
4 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel vers geraspte gember of gemberpasta
1 blik kikkererwten van 800 gram (uitlekgewicht 480 gram)
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel komijnzaadjes
1 laurierblaadje
halve theelepel chilipoeder
halve theelepel gemalen kurkuma
1 theelepel garam masala
2 rijpe tomaten, in blokjes gesneden
zout naar smaak
1 citroen (het sap)
3 eetlepels vers gehakte koriander of peterselie
1 eetlepel olie
1 rode ui, in dunne ringen gesneden
voor erbij: naan, platbrood of rijst
BEREIDING
- Begin met het afmeten van de specerijen. Doe 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel, gemalen komijn, halve theelepel chilipoeder en een halve theelepel gemalen kurkuma bij elkaar in een kommetje. Zet 1 theelepel komijnzaadjes en 1 theelepel garam masala even apart.
- Snipper de ui zo fijn mogelijk. Hak 4 tenen knoflook heel fijn en rasp 1 theelepel verse gember. Verwijder de zaadjes van 1 jalapeno peper en snijd deze in kleine stukjes. Snijd 2 tomaten in kleine blokjes.
- Verhit een eetlepel olie in een diepe pan. Bak hierin 1 theelepel komijnzaadjes aan tot ze beginnen te geuren. Voeg vervolgens de gesnipperde ui, 1 laurierblad en een snufje zout toe en bak dit op een middelhoog vuur voor 5 minuten aan. Blijf erbij en schep steeds om.
- Voeg vervolgens de gesneden jalapeno peper toe, bak deze kort mee en voeg dan de gesneden knoflook en geraspte gember toe. Schep alles goed om tot het lekker begint te geuren.
- Nu voeg je de specerijen uit het kommetje van stap 1 (behalve de garam masala) en een snuf zout toe. Schep alles goed om tot het ui mengsel bedekt is met de specerijen. Voeg de gesneden tomaat toe en bak deze mee. Druk de stukjes fijn met een spatel.
- Giet de kikkererwten af maar let op! Vang het vocht uit het blik op in een maatbeker. Dit heb je straks nodig voor de curry. Spoel de kikkererwten af onder de kraan tot het schuim weg is. Zet apart tot gebruik.
- Schep het ui/tomaatmengsel over in een blender of nutribullet (let op, de kurkuma kan afgeven op keukenapparatuur van plastic). Blend het mengsel tot een gladde saus.
- Doe de saus terug in de pan en schenk er 250 tot 300 milliliter aquafaba (het vocht van de kikkererwten) op. Spoel de kan van de blender of de beker even uit met een beetje aquafaba, zodat er niks van de saus verloren gaat. Roer de saus door en voeg de kikkererwten en 1 theelepel garam masala toe. Schep alles goed om. Proef en breng de curry op smaak met zout en citroensap.
- Hak koriander of peterselie fijn en snijd een rode ui in dunne ringen. Schep de curry in kommen, serveer er brood of rijst bij. Garneer met de verse kruiden, de rauwe ui ringen en serveer er een partje citroen bij.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Masala chai (thee) maken in de Crock-Pot Express
- Tofu tikka masala
- Kip met gember en tomaat (ook voor Crock-Pot Express en slowcooker)
- Basis tomatensaus voor pasta
- Witte bonen in tomatensaus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.