Eetspiratie » Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus
Chana masala kikkererwten in kruidige tomatensaus

Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus

Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus, heerlijk met naan, roti of rijst. Een klassiek gerecht uit de Indiase keuken en geliefd vanwege de smaak en de eenvoudige bereiding. ‘Chana’ verwijst naar het hoofdingrediënt, namelijk: kikkererwten. Masala verwijst naar het specerijenmengsel ‘garam masala’ die wordt gebruikt om de saus op smaak te brengen. Maak het gerecht af met een drizzle citroensap, verse kruiden en gesneden ui.

Ik ben gek op kikkererwten en op Eetspiratie vind je ook redelijk wat recepten met deze voedzame peulvrucht. Of je ze nu zelf weekt en kookt, bijvoorbeeld in de multicooker (kijk hier) of gebruikt uit pot of blik. Je kunt er de meest heerlijke gerechten mee maken. Gekookt, gestoofd, gebakken in de oven of direct uit blik, je kunt er alle kanten mee op. Kikkererwten zijn een perfect ingrediënt voor curry’s. Ze hebben een goede textuur waardoor ze stevig blijven en een bite houden, daarnaast zijn ze mild/neutraal van smaak waardoor ze in allerlei gerechten passen. Ook zijn ze voedzaam en een goede bron van eiwitten. Perfect voor een vegan/plantaardige curry.

Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus

Voor dit recept heb je een aantal kruiden en specerijen uit je voorraadkast nodig. Garam masala is onmisbaar in dit gerecht. Dit mengsel kun je kopen in de toko of (buitenlandse) supermarkt. In veel chana masala recepten wordt amchur als ingrediënt gebruikt. Dit is poeder gemaakt van onrijpe mango. Aangezien je dit niet in de supermarkt kunt kopen, heb ik het weggelaten. Je kunt als alternatief citroensap of tamarinde nemen om een ‘zuurtje’ aan het gerecht toe te voegen. Een ander kenmerkend ingrediënt voor deze curry is kasuri methi, oftewel fenegriek. Dit kun je gewoon open in de supermarkt. Je voegt het pas toe op het laatst zodat de smaak goed tot zijn recht komt. Dit ingrediënt is optioneel. Ook zonder fenegriek smaakt het heerlijk.

De lekkerste manier om deze curry te eten is om een hapje op te scheppen of op te pakken met een stukje naan of roti. Of met een beetje rijst. Combineer elk hapje met rode ui, verse kruiden en een drizzle citroensap.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Chana masala kikkererwten in kruidige tomatensaus
Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus
Chana masala - kikkererwten in kruidige tomatensaus

Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus

4 van 3 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

20

minuten
Total time

40

minuten

Chana masala – kikkererwten in kruidige tomatensaus.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 1 ui (150 gram) fijngesnipperd

  • 1 1 jalapeno peper zaadjes verwijderd fijngesneden

  • 4 teentjes 4 knoflook fijngehakt

  • 1 theelepel 1 vers geraspte gember of gemberpasta

  • 1 blik 1 kikkererwten van 800 gram (uitlekgewicht 480 gram)

  • 1 theelepel 1 gemalen koriander

  • 1 theelepel 1 gemalen komijn

  • 1 theelepel 1 komijnzaadjes

  • 1 1 laurierblaadje

  • halve theelepel halve chilipoeder

  • halve theelepel halve gemalen kurkuma

  • 1 theelepel 1 garam masala

  • 2 2 rijpe tomaten in blokjes gesneden

  • zout naar smaak

  • 1 1 citroen (het sap)

  • 3 eetlepels 3 vers gehakte koriander of peterselie

  • 1 eetlepel 1 olie

  • 1 1 rode ui in dunne ringen gesneden

  • voor erbij: naan, platbrood of rijst

Bereiding:

  • Begin met het afmeten van de specerijen. Doe 1 theelepel gemalen koriander, 1 theelepel, gemalen komijn, halve theelepel chilipoeder en een halve theelepel gemalen kurkuma bij elkaar in een kommetje. Een theelepel komijnzaadjes en 1 theelepel garam masala zet je even apart.
  • Snipper de ui zo fijn mogelijk. Hak de knoflook heel fijn en rasp de gember. Verwijder de zaadjes en snijd de jalapeno in kleine stukjes. De tomaten snijd je in kleine blokjes.
  • Verhit een eetlepel olie in een diepe pan. Bak hierin de komijnzaadjes aan tot ze beginnen te geuren. Voeg vervolgens de gesnipperde ui, het laurierblad met een snufje zout toe en bak dit op een middelhoog vuur voor 5 minuten. Blijf erbij en schep steeds om.
  • Voeg vervolgens de jalapeno peper toe, bak deze kort mee en voeg dan de knoflook en de gember toe. Schep alles goed om tot het lekker begint te geuren.
  • Doe de specerijen (behalve de garam masala) en een snuf zout erbij. Schep alles goed om tot de ui bedekt is met de specerijen. Voeg de gesneden tomaat toe en bak deze mee. Druk de stukjes fijn met een spatel.
  • Giet de kikkererwten af maar let op! Vang het vocht uit het blik op in een maatbeker. Dit heb je straks nodig voor de curry. Spoel de kikkererwten af onder de kraan tot het schuim weg is. Zet apart tot gebruik.
  • Schep het ui/tomaatmengsel over in een blender of nutribullet (let op, de kurkuma kan afgeven op keukenapparatuur van plastic). Blend het mengsel tot een gladde saus.
  • Doe de saus terug in de pan en schenk er 250 tot 300 milliliter aquafaba (het vocht van de kikkererwten) op. Spoel de kan van de blender of de beker even uit met een beetje aquafaba, zodat er niks van de saus verloren gaat. Roer de saus door en voeg de kikkererwten en 1 theelepel garam masala toe. Schep alles goed om. Proef en breng de curry op smaak met zout en citroensap.
  • Hak koriander of peterselie fijn en snijd een rode ui in dunne ringen. Schep de curry in kommen, serveer er brood of rijst bij. Garneer met de verse kruiden, de rauwe ui ringen en serveer er een partje citroen bij.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)