Eetspiratie Ā» Wrap loempia’s
Wrap loempia's

Wrap loempia’s

Wrap loempia’s, het klinkt een beetje gek. Maar als je het geproefd hebt, weet ik zeker dat je het vaker op tafel gaat zetten. Gewone loempia’s (bijvoorbeeld Vietnamese loempia’s) maken is op zich niet moeilijk, maar het is niet een klusje dat je even snel doet op een doordeweekse dag. Daarom is deze variant van de loempia ideaal. De smaak van loempia, maar dan een snellere en ietsjes ‘gezondere’ (niet gefrituurde) versie. Bak ze nog even krokant in een pan, de airfryer of onder de grill en serveer er een lekkere chilisaus bij.

Voor dit recept heb je grote wraps nodig van 30 centimeter doorsnede. Er zijn een aantal merken met tortillawraps in dit formaat of in maat L (large) verkrijgbaar, maar als je die niet kunt vinden dan kun je ook kiezen voor dĆ¼rum wraps. Het is belangrijk om dit formaat te gebruiken omdat je genoeg ruimte moet hebben voor de vulling. Deze loempia’s zijn ook handig voor mealprep (voor te bereiden). Bereid ze, rol ze en vries ze in. Bewaar ze in een ziplockzak. Ontdooi ze voor gebruik en verwarm ze zoals aangegeven in het recept.

Wrap loempia’s

Voor de vulling heb ik gekozen voor eenvoudige ingrediĆ«nten die je ook vindt in een ‘gewone’ loempia. Het is wel belangrijk de groenten fijn te snijden zodat je geen grote stukken in je loempia tegenkomt. Ik gebruik daarom voor de wortel mijn juliennesnijder. Deze handige tool kun je ook terugvinden in mijn ‘shop’ met favoriete producten. Je kunt deze loempia’s maken met of zonder vlees. Plantaardige kipstukjes op basis van soja-eiwit smaken goed in deze loempia’s. Fijngesneden champignons, gerookte tofu of ei, deze ingrediĆ«nten passen ook prima in deze wrap loempia. Alleen het groentemengsel is al lekker op zichzelf, dus je kunt er ook een smaakvolle groenteloempia van maken. Kies wat je zelf het lekkerst vindt.

Het lekkerst is om de wrap loempia’s na het vouwen met een klein beetje olie in te kwasten en te bakken in een koekenpan, onder een contactgrill, in de oven of airfryer tot ze een beetje bruin en krokant worden. Serveer er een zoete (of pittige) chilisaus bij.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Wrap loempia's
Tortilla wrap loempia’s
Wrap loempia's

Wrap loempia’s

Recept van Simone | Eetspiratie
4.7 van 9 stemmen
Niveau: gemiddeld
Porties

5

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

10

minuten
Baktijd

5

min
Total time

35

minuten

Zin in een loempia maar geen tijd om de uitgebreide versie te maken? Maak dan deze tortilla wrap loempia’s.

Kook modus

Als de kookmodus aanstaat dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediƫnten:

  • 175 – 200 gram kipfilet of plantaardige kipstukjes (of een ander ingrediĆ«nt naar keuze)

  • 5 tortilla wraps maat L

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel gemberpasta of fijn geraspte gember

  • 3 bosuitjes in ringetjes

  • 2 medium wortels (winterpeen) julienne gesneden (ongeveer 120 gram)

  • halve kleine spitskool in dunne reepjes gesneden (ongeveer 200 gram)

  • 50 gram diepvries doperwten

  • 2 theelepels maĆÆzena

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)

  • 2 theelepels sesamolie

  • 50 gram rijstvermicelli of mihoen geweld in water

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olie + extra om te bestrijken

Bereiding:

  • Warm de wraps op in een koekenpan op de laagste stand. Het is de bedoeling dat ze een beetje opwarmen zodat ze straks makkelijk te rollen zijn. Zijn je wraps flexibel genoeg dan kun je deze stap overslaan.
  • Doe de rijstvermicelli of mihoen in een schaal. Kook water in de waterkoker en schenk dit op de rijstvermicelli. Laat dit wellen of tot ze zacht zijn. Giet ze af en spoel goed af onder de koude kraan. Doe de rijstvermicelli terug in de schaal en knip het fijn met een schaar tot kleine stukjes. Zet apart tot gebruik.
  • Snijd de bosui in ringetjes, de wortel julienne met een juliennesnijder en de spitskool in zo dun mogelijke reepjes. Doe de groenten bij elkaar in een schaal. Hak de knoflook fijn en rasp de gember. Zet dit even apart.
  • De kipfilet snijd of knip je in kleine dunne reepjes. Als je plantaardige kipstukjes of kipblokjes gebruikt, deze zijn al voor je gesneden. Bak de kip(stukjes) in een theelepel olie bruin en gaar. Bestrooi met knoflookpoeder, peper en zout en schep goed om. Schep de gebakken kip uit de pan op een bord en zet apart tot gebruik.
  • Verwarm in dezelfde pan nog een theelepel olie. Voeg de spitskool toe en bak deze aan. Voeg de knoflook en de gember toe en bak dit mee. Voeg de bosui en de wortel toe en als laatste de bevroren diepvries doperwten. Schep alles goed om.
  • Knijp de vermicelli goed uit met je hand zodat de vulling straks niet te nat wordt. Doe de vermicelli erbij in de pan en bak deze mee.
  • Voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) en 2 theelepels sesamolie (of meer als je dat lekker vindt) toe. Proef de vulling en voeg indien nodig een beetje peper en zout toe.
  • Doe er nu 2 theelepels maĆÆzena bij. Schep goed om en bak even mee. Dit zorgt ervoor dat je vulling niet te nat is. Voeg de kip bij de groentevulling en schep alles goed om. Je vulling is nu klaar. Laat het 5 minuten afkoelen.
  • Zet nu alles klaar, de pan met de vulling, een plank waar je de tortillawraps op kunt vouwen en zorg dat je koekenpan, airfryer, oven of contactgrill klaar staat. Zet ook een klein schaaltje met olie en een kwastje klaar of gebruik net als ik een oliespray.
  • Leg de tortillawrap op de plank en schep er 3 eetlepels van de vulling op (stap 1, zie de afbeelding hieronder). Zorg dat het een beetje goed verdeeld is.
  • Vouw nu de onderkant van de wrap over de vulling (stap 2) en vouw de rechter zijkant (stap 3) en de linker zijkant naar binnen (stap 4). Rol nu door naar boven terwijl je de zijkantjes steeds naar het midden duwt (stap 5). Duw de loempia goed aan en leg deze met de naad naar beneden in de pan of op de grill. Rol alle loempia’s tot de vulling op is. Je kunt er ongeveer 4 tot 5 maken. Op het plaatje hieronder laat ik je zien hoe je de wrap het beste kunt vouwen.Wrap vouwen Eetspiratie
  • Bestrijk of spray de loempia’s met een heel klein beetje olie en bak ze krokant (op een laag vuur) in de koekenpan of tussen de contactgrill. Je kunt ze ook ongeveer 5 minuten bakken op 200 graden in de airfryer of op 190 graden in de oven tot ze een beetje verkleuren. Als ze een mooi bruin kleurtje hebben zijn ze klaar. Serveer met zoete chilisaus.

Aantekeningen

  • Je kunt de wrap loempia’s ook een dag later opwarmen in de magnetron, ongeveer 2-3 minuten op 750 Watt. De wrap loempia’s kun je ook prima invriezen. Wikkel ze in huishoudfolie. Laat ze voor gebruik ontdooien en warm ze op in de koekenpan, oven, airfryer of magnetron.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.