Naan – platbrood, een heerlijk brood en simpel dat je kunt serveren bij allerlei gerechten. In Nederland noemen veel mensen dit Indiase brood, naanbrood maar dat klopt eigenlijk niet. In het Indonesisch noemen we dit brood, roti. Ook is flatbread een veel gebruikte naam. Hoe je het ook noemt, het is heerlijk brood wat je zelf eenvoudig kunt maken met maar een paar ingrediënten.
Voor dit platbrood heb je niet veel ingrediënten nodig. Het meeste staat waarschijnlijk al in je voorraadkast. De oven heb je niet nodig want je bakt dit brood in de koekenpan. Het hoeft zelfs niet te rijzen en je kunt het heel makkelijk voorbereiden.

KitchenAid Classic – Keukenmachine – Wit
Oerdegelijke keukenmachine, het populaire instapmodel van Kitchenaid. Een parel voor in jouw keuken! Met 10 snelheden en een roestvrij stalen mengkom!
Naan – platbrood
Voor het maken van dit brood heb je yoghurt nodig. Het liefst een dikke variant zoals Griekse yoghurt. Wil je een plantaardige variant maken van naan, dan werkt sojayoghurt ook goed in dit recept. In de receptenkaart vind je het basisrecept voor naan. De gesmolten (plantaardige) boter met koriander (of peterselie) is optioneel. Je bestrijkt de warme naan met de kruidenboter waardoor deze nog lekkerder wordt. Nog een belangrijke tip, knip vooraf 10 stukken bakpapier in vierkanten. Ik haal 4 stukken uit een vel. Als je het deeg uitgerold hebt leg je deze op een bord bekleed met bakpapier. Leg daarop het volgende broodje en vervolgens weer een velletje bakpapier, dit voorkomt dat het deeg aan elkaar plakt.
De naan bak je per stuk in een droge koekenpan op hoog vuur. Je keert het brood elke 30 seconden. Let op dat het niet verbrand. Als het brood een mooi kleurtje heeft is het klaar. Om ze lekker zacht en fluffy te houden, leg ik ze direct na het bakken in een springvorm, bestrooi ik het met een snufje zout en dek ik de vorm af met een deksel. Zo ontstaat er een beetje stoom waardoor de naan zacht blijft en je deze makkelijk kunt vouwen.
Naan – platbrood
10
stuks15
minuten30
minuten45
minutenNaan is heerlijk platbrood op basis van bloem en yoghurt dat je bij verschillende gerechten kunt serveren. Lekker met alleen een snufje zout of bestrijk het voor het serveren met zelfgemaakte kruiden/knoflookboter.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350-400 gram bloem + extra voor op je werkblad
1 eetlepel bakpoeder
250 gram Griekse yoghurt of sojayoghurt
halve theelepel zout
100 milliliter water
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel olijfolie
- voor de kruidenboter
1 teen knoflook fijngehakt
2 eetlepels vers gehakte koriander of peterselie
4 eetlepels gesmolten roomboter of plantaardige boter
zout naar smaak
BEREIDING
- Knip 10 vierkanten uit 3 vellen bakpapier en leg deze vast klaar voor straks. Doe eerst 350 gram bloem in een kom en voeg 1 eetlepel bakpoeder, een halve theelepel zout en een halve theelepel knoflookpoeder toe. Meng dit met een vork door elkaar.
- Voeg vervolgens 250 gram yoghurt toe en kneed dit met je handen of met behulp van een keukenmachine tot een deeg.
- Houd 100 milliliter water bij de hand. Zie je dat het deeg te droog is? Voeg dan scheutjes water toe en kneed net zolang tot alle bloem is opgenomen. Is het deeg te nat? Voeg dan de rest van de bloem beetje bij beetje toe tot het deeg niet meer plakt.
- Leg de deegbal in de kom en bestrijk hem lichtjes met olijfolie. Wrijf de deegbal hiermee in zodat hij straks niet aan de kom blijft plakken. Laat het deeg even afgedekt met een theedoek of huishoudfolie rusten voor 10 minuten.
- Haal het deeg uit de kom. Vorm er een worst van. Snijd deze door de helft en snijd de helften elk in 4 stukjes. Je hebt nu 8 stukken in totaal. Bebloem je handen en draai er balletjes van. Leg ze op een stuk bakpapier.
- Doe een schepje bloem op je werkblad, neem een balletje en rol deze volledig door de bloem. Druk hem plat, draai hem om en druk nogmaals plat. Rol het nu met de deegroller tot een ovale plak. Het hoeft geen perfecte vorm te zijn. Het mag er best rustiek uitzien.
- Herhaal dit bij elk balletje. Stapel de plakjes deeg op elkaar met steeds een velletje bakpapier ertussen zodat het deeg niet aan elkaar plakt (zoals hierboven omschreven).
- Verhit een koekenpan en leg er een plak deeg in. De pan mag goed heet zijn. Als je belletjes in het deeg ziet draai je de naan om en bak je de andere kant. Bak steeds een halve minuut per kant tot de naan aan beide kanten mooi bruin is.
- Doe de gebakken naan in een springvorm en doe er een deksel op om ze warm te houden. Ook ontstaat er stoom waardoor de naan zacht en flexibel blijft.
- Smelt 4 eetlepels boter in een steelpan en hak twee eetlepels koriander fijn. Rasp een teentje knoflook en voeg dit samen met de koriander toe aan de boter. Doe dit net voor het serveren zodat de boter vloeibaar blijft.
- Bestrijk de warme naan met de boter. Het handigst doe je dit met een kwastje.
AANTEKENINGEN
- Naan serveer je bij Griekse salade met stifado, hummus, linzencurry met zoete aardappel, pittige linzensoep met krokant kipgehakt, kerrie telor (eieren in kerriesaus), vindaloo (kruidige curry met vlees uit de slowcooker) en knoflooksaus (reepjes naan dippen in knoflooksaus is echt superlekker!)