Eetspiratie » Vegan linzencurry met zoete aardappel
Vegan linzencurry met zoete aardappel

Vegan linzencurry met zoete aardappel

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vegan linzencurry met zoete aardappel, een lekker recept voor doordeweekse dagen. Niets is makkelijker dan het maken van een curry. Een gerecht bomvol specerijen en eiwitrijke linzen. Serveer deze romige curry met rijst, naan en een frisse pickle van rode ui mag natuurlijk niet ontbreken.

Als je even geen ‘eetspiratie’ hebt dan kun je altijd terugvallen op een curry. Een gezonde curry is makkelijk te maken, voedzaam en eiwitrijk en natuurlijk erg lekker. Het is makkelijk recept voor een prima lunch of makkelijke avondmaaltijd waar je vaak wel meerdere keren van kunt eten. De ene dag serveer je de curry met rijst en de andere dag met platbrood. Maak er een frisse komkommersalade bij en een zoetzure pickle. Yoghurt (bijvoorbeeld kokosyoghurt of plantaardige yoghurt) is een ook een lekkere toevoeging.

Vegan linzencurry met zoete aardappel

Zoete aardappel is een perfect ingrediënt voor in een Indiase curry. Het is voedzaam, door het stoven wordt hij zacht en maakt gerechten romig. Daarnaast geeft het een curry een mooie oranje kleur. Je kunt voor dit recept zowel verse zoete aardappel gebruiken als de diepvriesvariant. De bevroren blokjes stoven net zo makkelijk gaar en het scheelt zelfs tijd omdat je minder snijwerk hebt. Om de specerijen af te meten kun je maatlepels of maatschepjes gebruiken. Dit werkt snel, makkelijk en nauwkeurig. In dit artikel kun je lezen waarom maatlepels onmisbaar zijn in de keuken.


Altijd de juiste hoeveelheden
6-Delige Maatlepel Set RVS

6-Delige Maatlepel Set RVS

Een must-have voor de juiste verhoudingen tijdens het koken!

Vegan linzencurry met zoete aardappel

Vegan linzencurry met zoete aardappel

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Categorie: Lunch, HoofdgerechtKeuken: AziatischNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Totale tijd

45

minuten

Deze vegan curry met linzen en zoete aardappel is lekker en snel klaar.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 225 gram gedroogde rode linzen, afgespoeld

  • 100-200 milliliter water of groentebouillon

  • 250 milliliter kokosmelk

  • 1 blikje tomatenblokjes (400 gram)

  • 2 uien, gesnipperd

  • 1 grote zoete aardappel, geschild en in blokjes gesneden

  • 2-3 tenen knoflook, fijngehakt

  • 1 theelepel verse gember, geraspt

  • 1 theelepel mosterdzaadjes

  • 1 theelepel gemalen komijn

  • halve eetlepel garam masala

  • 1 theelepel kerriepoeder

  • chilipoeder naar smaak

  • 15 gram verse koriander

  • 1 limoen (het sap)

  • 2 eetlepels olie

  • zout en peper

BEREIDING

  • Snipper 2 uien, hak 2 tot 3 tenen knoflook fijn en rasp 1 theelepel verse gember. Schil een grote zoete aardappel en snijd deze in kleine, maar ongeveer even grote blokjes. Spoel 225 gram rode linzen af onder de kraan. Zet dit apart tot gebruik.
  • In een klein kommetje doe je 1 theelepel mosterdzaadjes, 1 theelepel komijn, een halve eetlepel garam masala, 1 theelepel kerriepoeder en chilipoeder naar smaak.
  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan of wok en fruit de ui en de knoflook op zacht vuur aan tot de ui glazig ziet.
  • Voeg de specerijen uit het kommetje en de geraspte gember toe aan de ui en knoflook in de pan en bak deze even kort mee aan.  
  • Doe er 400 gram tomatenblokjes, 250 milliliter kokosmelk, 100 tot 200 milliliter water (of groentebouillon) en de afgespoelde rode linzen erbij. Breng het geheel zachtjes aan de kook.  Zet het vuur vervolgens zacht en doe een deksel op de pan.
  • Laat de curry 30 tot 40 minuten zachtjes stoven. Roer af en toe en voeg indien nodig een extra scheut water toe naar wens om de dikte van de curry aan te passen. Breng op smaak met zout en peper.
  • Snijd de koriander fijn en meng deze net voor het serveren door de curry. Serveer de curry met rijst en/of naan (platbrood). Besprenkel de curry met vers limoensap en garneer met een paar blaadjes koriander.

AANTEKENINGEN

  • Ben je in het bezit van een slowcooker? Hierin kun je ook perfect een linzencurry maken. Met een paar simpele ingrediënten zet je een lekkere vegan dahl (linzencurry) op tafel. Bekijk hier het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!