Eetspiratie » Budget recept: linzencurry
Budget recept linzencurry

Budget recept: linzencurry

Budget recept: linzencurry, een lekker verwarmend en voedzaam gerecht met maar een paar ingrediënten. Voor een curry heb je niet veel nodig. Met ui, knoflook, kruiden en specerijen kom je al een heel eind. Je kunt van dit gerecht grote hoeveelheden maken en invriezen. Een curry kun je eten met rijst, brood of aardappels. Het is een prima lunch en goed vullende avondmaaltijd.

Als ik op internet zoek naar ‘budget gerechten’ dan valt mij op dat er in veel van die recepten nog best luxe en prijzige ingrediënten worden gebruikt. Ik probeer mijn (budget) recepten zo simpel mogelijk te houden. Een gerecht mag dan wel goedkoop zijn, maar daarnaast wil ik ook dat het voedzaam is en niet te ingewikkeld om te maken. Wat wel handig is, is om een goede basisvoorraad kruiden en specerijen in huis te hebben. Als je kunt investeren in een paar potjes kruiden kun je veel lekkere gerechten maken. Ter inspiratie kun je in dit artikel lezen wat ik in mijn voorraadkast heb staan.

Lees hier een artikel wat ik schreef over budget recepten en goedkope gerechten. Hierin vind je ook mijn ideeën en tips over het besparen op boodschappen en om creatief te zijn in de keuken met een klein budget.

Budget recept: linzencurry

Linzen zijn sowieso handig om in huis te hebben. Je kunt gekookte (gare) linzen kopen in pot of blik. Maar de gedroogde linzen zijn mijn favoriet. Deze zijn te koop in verschillende kleuren (rood, groen en geel) en ze zijn jaren houdbaar in je voorraadkast. Ze zijn voedzaam en gezond, een goede bron van eiwitten en ze bevatten tal van vitamines. Een zak gedroogde rode linzen van 350 gram kost momenteel in mijn supermarkt € 1,49. Voor de linzencurry heb je niet de volledige hoeveelheid van het zakje nodig, maar de rest van de linzen kun je gebruiken in soepen of je mengt ze door rijst voor extra voedingswaarde.

Ingrediënten gebruikt voor dit recept:

  • basis ingrediënten uit de voorraadkast: ui, knoflook, kruiden en specerijen, bouillonblokjes, rijst
  • 1 zakje gedroogde linzen á 350 gram (€ 1,49) wat overblijft gebruik je voor een ander recept
  • 200 milliliter kokosmelk (€ 0,99)
  • zak diepvries erwten & worteltjes á 450 gram (€ 0,76)
  • optioneel: pitabroodjes 10 stuks (€ 0,75) restjes brood bewaar je nog een paar dagen in de koelkast

De genoemde prijzen zijn de actuele prijzen van mijn eigen supermarkt (AH).

Budget recept: linzencurry

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: makkelijk
Porties

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

30

minuten
Total time

45

minuten

Met gedroogde rode linzen, kruiden en specerijen maak je een lekkere voedzame curry.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten

  • 250 gram 250 gedroogde rode linzen

  • 2 2 uien

  • 3 tenen 3 knoflook

  • 200 milliliter 200 kokosmelk

  • 500 milliliter 500 water

  • 1 eetlepel 1 kerriepoeder

  • 1 theelepel 1 gemalen gember (djahé)

  • 1 theelepel 1 ketoembar (gemalen koriander)

  • halve theelepel halve chilipoeder

  • 1 1 bouillonblokje

  • peper en zout

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Spoel de linzen af onder kraan tot het water wat eraf komt helder ziet.
  • Neem een diepe pan en doe hier 2 eetlepels water (of 1 eetlepel olie) in. Voeg de ui en de knoflook toe met een snuf zout en peper. Laat dit zacht worden.
  • Voeg kerriepoeder, ketoembar, chilipoeder en gemberpoeder toe. Bak dit goed mee aan. Voeg een scheut water toe. Doe de linzen erbij en schep alles goed om.
  • Schenk het water erbij en verkruimel het bouillonblokje boven de pan. Roer het door elkaar en voeg na 15 minuten de kokosmelk toe. Laat dit nu op een laag vuur staan tot de linzen helemaal zacht gekookt zijn. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
  • Proef de curry en breng op smaak met zout en peper indien nodig.
  • Serveer de curry met gekookte rijst, brood of gekookte aardappels. Voor extra groenten serveer je er gekookte erwtjes en worteltjes bij.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE