Hoe bespaar je gas met koken?
1. Gebruik een andere bron als het gasfornuis
Voordelen van het koken met een slowcooker en multicooker
2. Gebruik kleine pannen en glazen deksels
3. Maak éénpansgerechten
Maak eens wat vaker een éénpansgerecht. Minder pannen op het vuur, betekent dat je ook gas bespaard. Denk hierbij aan wokgerechten, soepen of chili’s.
4. Kook het water in de waterkoker
Dit is iets wat ik van thuis uit heb meegekregen, kook je water voor in de waterkoker en schenk deze dan in de pan om bijvoorbeeld rijst of pasta verder te koken op het fornuis. Zo hoef je geen gas te verbruiken om het water in de pan op te warmen en kun je sneller beginnen met koken.
Het koken van water in een waterkoker is ook energiezuiniger dan water koken in een fluitketel. Drink je thee? Bewaar dan het gekookte water in een schone thermoskan.
5. Zet het gas op de laagste stand in plaats van de hoogste stand
Vaak ben je geneigd om het gas helemaal open te zetten, omdat je snel je eten op tafel wilt hebben. Het gas helemaal open zetten kost meer dan het gas lager te zetten. Het koken duurt dan wel langer maar je verbruikt minder gas. Je kunt hiermee meer dan 50% gas besparen. Zet het gas dus laag of half open. Het enige waar je rekening mee moet houden is de tijd. Het gaat wel wat langzamer als dat je het gas helemaal open zou zetten, maar het eindresultaat is hetzelfde.
Als je ook nog het water voorkookt – zoals beschreven bij punt 4 – zou het nog iets sneller kunnen gaan. Als het water eenmaal kookt, dan blijft het ook koken op een lager pitje.
6. Grotere hoeveelheden koken
Kook je rijst, pasta, peulvruchten (bonen en linzen) of andere granen? Of maak je een stoofgerecht of een soep? Maak dan een grotere hoeveelheid en vries een gedeelte in of bewaar het in de koelkast. Zo hoef je maar één keer de handeling te verrichten en bespaar je energie door het gas of een apparaat maar één keer te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het bereiden van gerechten in de slowcooker. Als je hem toch aan hebt staan, vul hem dan zo praktisch mogelijk. Als je extra porties maakt, dan hoef je het de volgende keer alleen nog even op te warmen.
7. Bereid gerechten waarbij je geen of weinig gas nodig hebt
Sommige gerechten kun je prima bereiden zonder of met weinig gas. Voor het maken van een salade heb je geen gas of elektriciteit nodig. Bonen, kikkererwten en linzen kun je ook koud eten en verwerken in een salade. Voor het maken van instant noodles, rijst noodles of couscous heb je een alleen maar gekookt water uit de waterkoker nodig om het te garen. Als je grotere hoeveelheden rijst of pasta hebt gekookt (zoals genoemd bij punt 6) hoef je deze alleen maar te verwarmen door er kokend water over te gieten. Sommige groenten kun je met behulp van heet water blancheren zodat ze garen, denk aan spinazie, paksoi, doperwten, koolsoorten, taugé en boerenkool.
8. Houd je apparaten goed schoon
Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon. Hoe meer vuil erin zit hoe meer energie je afzuigkap gebruikt om de lucht te filteren. Als je de deksel op de pannen houdt, bespaar je niet alleen gas, maar ook je afzuigkap wordt minder snel vies.
Ontkalk minimaal 1 keer per week de waterkoker met water en (natuur)azijn. Door dit consequent te doen verbruikt de waterkoker minder energie. Dit geld ook voor het koffiezetapparaat.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.