Eetspiratie » Hoe bespaar je gas met koken
Hoe bespaar je gas bij het koken

Hoe bespaar je gas met koken

Hoe bespaar je gas met koken? Een vraag die veel mensen hebben op dit moment. Als je nog kookt op gas zijn alle tips om te besparen welkom. Zeker nu de gasprijs hoger dan ooit is. Zelf heb ik gezocht naar tips om ons gasverbruik in de keuken te minimaliseren. Er waren al dingen die ik voorheen al deed om niet teveel gas te gebruiken. Zo gebruik ik namelijk steeds minder mijn fornuis en vaker de slowcooker, multicooker, airfryer en de oven. Bekijk hier mijn overzicht met handige tips over hoe je gas kunt besparen in de keuken.

Energie besparen is eigenlijk altijd een goed idee. We zijn er een beetje aan gewend geraakt dat we altijd warm water tot onze beschikking hebben. Dat we lekker kunnen douchen en urenlang een stoofgerecht op het fornuis kunnen laten sudderen. In de winter draaien we de verwarming hoog, zodat we het niet koud hebben. Tips zoals korter douchen, je stekkers uit stopcontacten halen, de verwarming lager zetten die kent iedereen. Maar hoe bespaar je energie tijdens het koken? Wat kun je doen om minder gas te verbruiken in de keuken? Deze tips kunnen je er misschien bij helpen.

Hoe bespaar je gas met koken?

1. Gebruik een andere bron als het gasfornuis

Wat nu als de gasprijs nog hoger wordt of er is niet meer voldoende gas beschikbaar? Je hoeft niet perse je gasfornuis te gebruiken om te koken. Apparaten zoals een slowcooker, multicooker (Crock-Pot Express of Instant Pot), een (stoom)oven, een airfryer, elektrische grillplaat of een los elektrisch kookplaatje kun je ook gebruiken om gerechten mee te bereiden. Ja, deze apparaten verbruiken stroom. Maar het is een alternatief voor het koken op gas. Als je zonnepanelen op je dak hebt liggen, is het koken met een apparaat op stroom momenteel aantrekkelijker dan het koken op een gasfornuis.

Heb je zonnepanelen maar kook je nog op gas? Dan is dit een goed moment om na te denken om over te stappen op een keramische kookplaat.

Voordelen van het koken met een slowcooker en multicooker

Hier kun je meer lezen over het koken met een slowcooker en hier kun je alles lezen over het koken met een multicooker. Een slowcooker staat vaak een langere tijd aan, soms wel 8 tot 10 uur. Toch verbruikt dit apparaat niet zoveel stroom. Een multicooker heeft een hoge druk functie wat hetzelfde werkt als een snelkookpan. Zo kun je in korte tijd snel een maaltijd bereiden. Op gas stooft een gerecht bijvoorbeeld 3 tot 4 uur terwijl de multicooker dit in minder dan 1 uur kan. Groente kun je al bereiden in 1 minuut (kijk hier hoe) en ook kun je er prima aardappels, rijst, bulgur, pasta en quinoa in koken.

Tip: kook je eieren in de multicooker (kijk hier hoe) of in de airfryer (kijk hier hoe) in plaats van in een pannetje water.

2. Gebruik kleine pannen en glazen deksels

Gebruik kleine pannen in plaats van grote pannen en sluit de deksels tijdens het koken. In kleine pannen heb je minder water nodig en duurt het ook minder lang om het water te verwarmen. Aardappels en pasta kun je prima koken als ze net onder staan. Als je teveel water gebruikt, kost het ook weer meer energie.

Als je een glazen deksel gebruikt, kun je zien wat er in de pan gebeurt. Op deze manier hoef je de pan niet openen om te kijken en gaat er geen kostbare warmte verloren. Iedere keer als je de deksel van de pan eraf haalt, gaat er energie verloren. Dat kost je een paar euro per jaar. Dit is ook de reden dat ik altijd een voor een slowcooker met glazen deksel zou kiezen, zo kun je spieken zonder de pan open te maken.

3. Maak éénpansgerechten

Maak eens wat vaker een éénpansgerecht. Minder pannen op het vuur, betekent dat je ook gas bespaard. Denk hierbij aan wokgerechten, soepen of chili’s.

4. Kook het water in de waterkoker

Dit is iets wat ik van thuis uit heb meegekregen, kook je water voor in de waterkoker en schenk deze dan in de pan om bijvoorbeeld rijst of pasta verder te koken op het fornuis. Zo hoef je geen gas te verbruiken om het water in de pan op te warmen en kun je sneller beginnen met koken.

Het koken van water in een waterkoker is ook energiezuiniger dan water koken in een fluitketel. Drink je thee? Bewaar dan het gekookte water in een schone thermoskan.

5. Zet het gas op de laagste stand in plaats van de hoogste stand

Vaak ben je geneigd om het gas helemaal open te zetten, omdat je snel je eten op tafel wilt hebben. Het gas helemaal open zetten kost meer dan het gas lager te zetten. Het koken duurt dan wel langer maar je verbruikt minder gas. Je kunt hiermee meer dan 50% gas besparen. Zet het gas dus laag of half open. Het enige waar je rekening mee moet houden is de tijd. Het gaat wel wat langzamer als dat je het gas helemaal open zou zetten, maar het eindresultaat is hetzelfde.

Als je ook nog het water voorkookt – zoals beschreven bij punt 4 – zou het nog iets sneller kunnen gaan. Als het water eenmaal kookt, dan blijft het ook koken op een lager pitje.

6. Grotere hoeveelheden koken

Kook je rijst, pasta, peulvruchten (bonen en linzen) of andere granen? Of maak je een stoofgerecht of een soep? Maak dan een grotere hoeveelheid en vries een gedeelte in of bewaar het in de koelkast. Zo hoef je maar één keer de handeling te verrichten en bespaar je energie door het gas of een apparaat maar één keer te gebruiken. Hetzelfde geldt voor het bereiden van gerechten in de slowcooker. Als je hem toch aan hebt staan, vul hem dan zo praktisch mogelijk. Als je extra porties maakt, dan hoef je het de volgende keer alleen nog even op te warmen.

7. Bereid gerechten waarbij je geen of weinig gas nodig hebt

Sommige gerechten kun je prima bereiden zonder of met weinig gas. Voor het maken van een salade heb je geen gas of elektriciteit nodig. Bonen, kikkererwten en linzen kun je ook koud eten en verwerken in een salade. Voor het maken van instant noodles, rijst noodles of couscous heb je een alleen maar gekookt water uit de waterkoker nodig om het te garen. Als je grotere hoeveelheden rijst of pasta hebt gekookt (zoals genoemd bij punt 6) hoef je deze alleen maar te verwarmen door er kokend water over te gieten. Sommige groenten kun je met behulp van heet water blancheren zodat ze garen, denk aan spinazie, paksoi, doperwten, koolsoorten, taugé en boerenkool.

8. Houd je apparaten goed schoon

Maak de filters van de afzuigkap regelmatig schoon. Hoe meer vuil erin zit hoe meer energie je afzuigkap gebruikt om de lucht te filteren. Als je de deksel op de pannen houdt, bespaar je niet alleen gas, maar ook je afzuigkap wordt minder snel vies.

Ontkalk minimaal 1 keer per week de waterkoker met water en (natuur)azijn. Door dit consequent te doen verbruikt de waterkoker minder energie. Dit geld ook voor het koffiezetapparaat.

Deze tips helpen misschien bij de vraag ‘hoe bespaar je gas met koken’. Alle kleine beetjes helpen!

Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Hoe bespaar je gas bij het koken
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)