Eieren koken in de multicooker, dé manier voor perfect gekookte eitjes. Een eitje koken is zo eenvoudig nog niet. Er is niets zo vervelend dat als je eieren niet goed gekookt blijken te zijn. Eieren koken in de Crock-Pot Express is de oplossing. En je kunt meteen zonder moeite een grotere hoeveelheid koken.
Om dit uit te vogelen, heb ik een aantal technieken uitgetest. Vervolgens heb ik gekeken welke voor mij het beste werkt. Deze technieken ga ik delen in een stappenplan. Ik ga laten zien hoe je perfecte zachtgekookte en hardgekookte eieren kookt in de multicooker.
Eieren koken in de Crock-Pot Express multicooker
Nog een aantal tips vooraf
- Het maakt niet uit hoeveel eieren je tegelijk kookt. Je kunt er 4 koken of 20, dat veranderd niks aan de instellingen van je programma. Ik gebruik middelgrote ‘normaal’ formaat eieren. Gebruik je hele grote eieren dan moet je misschien een langere kooktijd aanhouden.
- Gebruik bij het koken van eieren altijd het bijgeleverde roostertje van je multicooker Deze gebruik je ALTIJD om de eieren op te leggen zodat ze niet op de bodem in het water liggen. Een stoombloem of stoominzet werkt ook prima.
- Zorg dat er ALTIJD minimaal 250 milliliter water in de multicooker voordat je onder hoge druk gaat koken.
- Stapel de eieren en leg ze liever op elkaar dan tegen de wand van de binnenpan aan.
Zacht gekookte eieren
Zacht gekookte eitjes zijn toch wel mijn favoriet. Ik at ze vroeger al graag als kind. Lekker om stukjes brood in te dippen of in de bamisoep (noedelsoep). Maar hoe maak je zacht gekookte eitjes onder hoge druk? Ik ga het (misschien een beetje overdreven) stap voor stap uitleggen, maar ik denk dat als je beginner bent hier veel aan hebt.
wat ga je doen?
- Zet je multicooker op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan geplaatst is.
- Zet het roostertje in de multicooker en schenk er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
- Druk op manual, dan op pressure adjust, kies stand low en stel de tijd in op 2 minuten (voor een sop ei) en op 3 minuten (voor een halfzacht ei) Stel de tijd in met het min (-) knopje. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen. Zet alvast een grote kom met koud water klaar.
- Als de druk is opgebouwd gaat hij terug tellen van 3 minuten naar 0. Als de 3 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep.
- Druk op meteen op stop. Neem een lange lepel en duw daar het ventiel voorzichtig mee open en blijf op afstand. Als alle stoom eruit is kun je de deksel voorzichtig openmaken. Let op, want het is warm. Leg de deksel op een theedoek.
- Haal de eieren met een tang uit de multicooker en leg ze direct in de kom met koud water voor minimaal 1 minuut, niet langer. Als het goed is heb je nu zacht gekookte eitjes!
Wat is het verschil tussen het koken van zachtgekookte eieren en hardgekookte eieren in de Crock-Pot Express?
- De zachtgekookte eitjes kook je 3 minuten onder lage druk (ventiel dicht) en gebruik je quick release om de stoom te laten ontsnappen.
- De hardgekookte eitjes kook je 2 minuten onder hoge druk (ventiel dicht) en gebruik je natural release. Je laat je eitjes na de kooktijd 15 minuten staan zodat de panzelf zijn stoom loslaat.
Hard gekookte eieren
Hardgekookte eieren zijn altijd handig om op voorraad te hebben. Ik kook vaak voor de hele week eieren zodat ik ze zo uit de koelkast kan pakken. Want eieren zijn lekker als tussendoortje, in de bamisoep of als bijgerecht bij een Indofood gerecht.
wat ga je doen?
- Zet je multicooker op een stevige ondergrond en zorg dat hij aan de bovenkant vrij is zodat de stoom straks makkelijk weg kan. Stop de stekker in het stopcontact en check of de binnenpan geplaatst is.
- Zet het roostertje in de multicooker en schenk er 250 milliliter water in. Leg nu de eieren (ik gebruikte er 6) op het roostertje en sluit de deksel. Draai nu meteen het ventiel dicht.
- Druk op manual, kijk of hij op stand high staat (die zie je naast het naast het knopje pressure adjust) en stel een kooktijd van 2 minuten in. Check nogmaals of het ventiel dicht zit en druk dan op start.
- De pan gaat nu druk opbouwen. Er verschijnt heat op het display. Dit duurt ongeveer 7 minuten. Er kan ondertussen wat stoom uit de pan ontsnappen.
- Als de druk is opgebouwd gaat hij terug tellen van 2 minuten naar 0. Als de 2 minuten voorbij zijn dan hoor je een piep en springt hij automatisch op de warmhoudstand.
- Als de kooktijd verstreken is doe je niks! Je laat de pan nu zelf voor 15 minuten zijn stoom loslaten (natural release). Op de display kun je zien dat de pan op telt. Als deze op 15 minuten staat dan kun je het ventiel openen. Hier zal weinig tot geen stoom uitkomen.
- Zet een grote kom met koud water klaar.
- Doe de pan open, leg de deksel op een theedoek. Haal de eieren met een tang uit de pan en doe ze direct in een kom met koud water. Laat de eieren hier minimaal 8 tot 10 minuten in. Nu zijn je hardgekookte eieren klaar!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Eieren koken in de airfryer
- Telor ketjap (eieren in ketjapsaus)
- Kerrie telor (eieren in kerriesaus)
- Quinoa koken in de Crock-Pot Express multicooker
- Hoe kook je gedroogde bonen?
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.