Eetspiratie » Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker
Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker

Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker

Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker, een handig gerecht als je zin hebt in een lekker en verwarmend bordje eten maar niet te lang in de keuken wilt staan. Dahl is een gerecht gemaakt van linzen en kruiden. Dit recept is heel eenvoudig en makkelijk te maken door de weeks. Ook op dagen dat je even geen eetspiratie hebt, is dit vegan gerecht een uitkomst.

Linzencurry is een heel handig gerecht om in je kookrepertoire te hebben. Je hebt voor deze variant niet veel ingrediënten nodig en je kunt het maken in een gewone pan en nog handiger, de slowcooker. Ook is het een budgetvriendelijk gerecht want voor een zakje gedroogde linzen betaal je (op dit moment) nog geen euro. De basis ingrediënten van de curry heb je waarschijnlijk al in huis namelijk: ui en knoflook. De rest van de ingrediënten staan heel misschien al in je voorraadkast en anders zet je deze alvast op je boodschappenlijstje.

Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker

Dit vegan gerecht kun je op verschillende manieren eten/serveren. Je kunt het eten met rijst of quinoa, groente en/of een lekkere pickle. Je kunt stukjes (naan) of (pita) brood dippen in de curry, lekker handig als je wat minder tijd hebt om uitgebreid te eten. Serveer het met rijst, leg hierop een (vegan) kipschnitzel in reepjes gesneden en serveer de curry er als een soort saus overheen. Lekker met broccoli of een frisse komkommersalade.

Heb je geen slowcooker? Je kunt dit ook prima maken in een gewone pan. Het recept is in principe hetzelfde alleen de kooktijd in een pan is een stuk korter. Binnen een half uurtje zijn de linzen gaar en is de curry klaar. Het gemak van een slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt. Je doet alles in de pot en gaat ondertussen iets anders doen. Na 5 uur heb je een lekkere warme curry op tafel staan.

Heb je een multicooker zoals de Crock-Pot Express of instant pot? Dan kun je deze curry bereiden met het slowcook programma. Het handige is dat je dan de ui en knoflook direct in de pan kunt aanfruiten op de sauté stand. Sommige slowcookers hebben ook een aanbakfunctie, dat maakt het nog makkelijker maar ouderwets even aanfruiten in een koekenpan gaat natuurlijk ook prima.

Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker

Recipe by Simone | Eetspiratie Course: Crock-Pot Express, Oosterse recepten, Slowcooker, Vegan, Vegetarisch, WereldkeukenDifficulty: makkelijk
Hoeveelheid

6

personen
Voorbereiding

10

minutes
Kooktijd

5

hours 
Tijd totaal

5

hours 

10

minutes

Met een paar simpele ingrediënten zet je een lekkere linzencurry op tafel.

Ingrediënten

  • 350 gram rode linzen (oranje van kleur)

  • 400 milliliter groentebouillon

  • 400 milliliter kokosmelk

  • 250 gram ui

  • 4 tenen knoflook

  • 1 flinke eetlepel kerriepoeder

  • 1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)

  • halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)

  • peper en zout

  • 1 eetlepel olijfolie

  • 1 limoen (het sap)

  • verse kruiden zoals koriander of peterselie

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of in de pan van de multicooker of slowcooker (als hier een aanbakfunctie op zit). Fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet.
  • Voeg het kerriepoeder, chilipoeder en de ketoembar toe en schep alles goed om. Als de keuken lekker ruikt, ben je klaar met aanbakken en kun je de rest van de ingrediënten gaan toevoegen.
  • Spoel de linzen af onder de kraan om eventuele vuiltjes weg te spoelen en doe de linzen in de pan bij de ui en knoflook.
  • Roer alles goed door en voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe.
  • Sluit de deksel en stel een kooktijd in van 5 uur op stand low.
  • Roer tussendoor gerust een keertje. Als de kooktijd verstreken is meng je alles goed door elkaar. Als het goed is, is de curry dik en romig. Proef en voeg naar smaak het sap van een limoen toe. Breng de curry op smaak met peper en zout.
  • Garneer met verse kruiden en serveer er een extra partje limoen bij.

Aantekeningen

  • De curry kun je in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Je kunt het ook invriezen. Als je de curry dan verwarmt voeg dan een scheut water toe om te verdunnen. Breng eventueel nog extra op smaak.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE