Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker, een handig gerecht als je zin hebt in een lekker en verwarmend bordje eten maar niet te lang in de keuken wilt staan. Dahl is een gerecht gemaakt van linzen en kruiden. Dit recept is heel eenvoudig en makkelijk te maken door de weeks. Ook op dagen dat je even geen eetspiratie hebt, is dit vegan gerecht een uitkomst.
Linzencurry is een heel handig gerecht om in je kookrepertoire te hebben. Je hebt voor deze variant niet veel ingrediënten nodig en je kunt het maken in een gewone pan en nog handiger, de slowcooker. Ook is het een budgetvriendelijk gerecht want voor een zakje gedroogde linzen betaal je (op dit moment) nog geen euro. De basis ingrediënten van de curry heb je waarschijnlijk al in huis namelijk: ui en knoflook. De rest van de ingrediënten staan heel misschien al in je voorraadkast en anders zet je deze alvast op je boodschappenlijstje.
Een tip: deze curry is echt nog lekkerder met een drizzle chili olie. Voor mij is deze olie onmisbaar bij deze curry. De olie kun je heel makkelijk zelf maken. Bekijk hier het recept.
Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker
Dit vegan gerecht kun je op verschillende manieren eten/serveren. Je kunt het eten met rijst of quinoa, groente en/of een lekkere pickle. Je kunt stukjes (naan) of (pita) brood dippen in de curry, lekker handig als je wat minder tijd hebt om uitgebreid te eten. Serveer het met rijst, leg hierop een (vegan) kipschnitzel in reepjes gesneden en serveer de curry er als een soort saus overheen. Lekker met broccoli of een frisse komkommersalade.
Heb je geen slowcooker? Je kunt dit ook prima maken in een gewone pan. Het recept is in principe hetzelfde alleen de kooktijd in een pan is een stuk korter. Binnen een half uurtje zijn de linzen gaar en is de curry klaar. Het gemak van een slowcooker is dat je er geen omkijken naar hebt. Je doet alles in de pot en gaat ondertussen iets anders doen. Na 5 uur heb je een lekkere warme curry op tafel staan.
Heb je een multicooker zoals de Crock-Pot Express of instant pot? Dan kun je deze curry bereiden met het slowcook programma. Het handige is dat je dan de ui en knoflook direct in de pan kunt aanfruiten op de sauté stand. Sommige slowcookers hebben ook een aanbakfunctie, dat maakt het nog makkelijker maar ouderwets even aanfruiten in een koekenpan gaat natuurlijk ook prima.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker
6
porties10
minuten5
uren5
uren10
minutenDeze simpele linzencurry (dahl) uit de slowcooker maak je binnen 5 uur op stand low. Met een paar simpele ingrediënten zet je deze lekkere linzencurry op tafel. Een lekker makkelijk gerecht dat je op veel verschillende manieren kunt eten/serveren.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
350 gram rode linzen (oranje van kleur)
400 milliliter groentebouillon
400 milliliter kokosmelk
250 gram ui
4 tenen knoflook
1 flinke eetlepel kerriepoeder
1 theelepel ketoembar (gemalen koriander)
halve theelepel chilipoeder (of meer naar smaak)
peper en zout
1 eetlepel olijfolie
1 limoen (het sap)
verse kruiden zoals koriander of peterselie
BEREIDING
- Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan of in de pan van de multicooker of slowcooker (als hier een aanbakfunctie op zit). Fruit de ui en de knoflook tot de ui glazig ziet.
- Voeg het kerriepoeder, chilipoeder en de ketoembar toe en schep alles goed om. Als de keuken lekker ruikt, ben je klaar met aanbakken en kun je de rest van de ingrediënten gaan toevoegen.
- Spoel de linzen af onder de kraan om eventuele vuiltjes weg te spoelen en doe de linzen in de pan bij de ui en knoflook.
- Roer alles goed door en voeg de groentebouillon en de kokosmelk toe.
- Sluit de deksel en stel een kooktijd in van 5 uur op stand low.
- Roer tussendoor gerust een keertje. Als de kooktijd verstreken is meng je alles goed door elkaar. Als het goed is, is de curry dik en romig. Proef en voeg naar smaak het sap van een limoen toe. Breng de curry op smaak met peper en zout.
- Garneer met verse kruiden en serveer er een extra partje limoen bij.
AANTEKENINGEN
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
- Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. Als je de curry vervolgens verwarmt, voeg dan een scheut water toe om te verdunnen. Breng eventueel nog extra op smaak.
- Een ander lekker vegan curry recept is tofu tikka masala. Krokante stukjes tofu in een kruidige rode saus. Lees hier het recept.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Vegan linzencurry met zoete aardappel
- Vindaloo (slowcooker)
- Curry aardappels uit de oven
- Thaise saté
- Massaman curry (Thaise curry)
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.