Eetspiratie » Turkse pizza (lahmacun)
Turkse pizza lahmacun

Turkse pizza (lahmacun)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Turkse pizza oftewel lahmacun. Een heerlijk platbrood met kruidig gehakt en sumac. Op het eerste oog ziet het er misschien uit als een pizza maar het is echt totaal niet vergelijkbaar. Er zit een heel subtiel laagje gehakt op het brood. Je bakt de lahmacun in de koekenpan en anders dan bij een pizza vul je de lahmacun met sla en verse kruiden en rolt hem vervolgens op. Dus lijkt het op een pizza? Totaal niet!

Het gerecht lahmacun is redelijk ‘vernederlandst’. De meeste Turkse pizza’s hier zijn gevuld met sla, tomaat, rode ui en knoflooksaus. Dit is de manier waarop dit gerecht in Nederland het liefst gegeten wordt. Ik houd het liever simpel en meer traditioneel en vul mijn lahmacun het liefst met verse kruiden, rode ui en snufje sumac en een pluk sla. In dit artikel deel ik hoe je een Turkse pizza maakt met zelfgemaakt deeg.

Zelf Turkse pizza (lahmacun maken)

Het lahmacun deeg is heel eenvoudig te maken. De basis is natuurlijk bloem met gist. Het deeg heeft wel even tijd nodig om te rijzen. Maar terwijl het deeg rijst kun je het gehaktmengsel gaan klaarmaken. In dit Turkse pizza recept zitten een aantal ingrediënten die je misschien niet standaard in huis hebt. Breng vooral een bezoekje aan de Turkse supermarkt en vertel aan de verkopers wat je zoekt, ze helpen je met alle liefde.

Koekenpan Ø 32cm - Inductie - Anti-Aanbak - Alle Warmtebronnen - PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32cm – Inductie – Anti-Aanbak – Alle Warmtebronnen – PTFE en PFAS vrij

Koekenpan Ø 32 cm – Inductie, anti-aanbak en PFAS-vrij. Perfect voor gezond bakken tot 400 °C. Aluminium pan met krasbestendige keramische coating en ergonomische koudgreep. Geschikt voor alle warmtebronnen en vaatwasmachinebestendig.

Voor dit recept heb ik lamsgehakt zoals bij traditioneel lahmacun recept. Maar je kunt ook rundergehakt of kipgehakt gebruiken. Ook hoort er paprikapuree in het gehaktmengsel en een snufje sumac mag eigenlijk niet ontbreken. Sumac (of sumak) is een besje met een friszure, citroenachtige smaak. Het is rood van kleur en vermalen tot poeder. Je kunt dit tegenwoordig ook kopen in de supermarkt. Het is ook lekker bij hummus, gegrild vlees, in marinades en dressings.

En wil je toch graag knoflooksaus bij jouw Turkse pizza? Dan kan ik je toum, oftewel Libanese knoflooksaus aanraden. Dit is de ultieme knoflooksaus die geliefd is in de Midden-Oosterse keuken. Wat ook een lekkere aanvulling is op dit gerecht, is Turkse rode kool salade. Een kleurrijke simpele salade die perfect bij lahmacun past.

Turkse pizza

Turkse pizza

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: Midden-OostersNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

30

minuten
Kooktijd

20

minuten
Rijstijd

45

minuten
Totale tijd

1

uur 

35

minuten

Turkse pizza oftewel lahmacun is heerlijk platbrood met kruidig gehakt. Bak de lahmacun heel eenvoudig in de koekenpan en serveer het met rode ui, verse kruiden en een snufje sumac.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • voor het deeg
  • 350 gram bloem

  • 200 milliliter lauwwarm water

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel suiker

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • overig
  • 400 gram lamsgehakt of rundergehakt

  • 1 eetlepel paprikapuree

  • 1 rode ui (een deel voor het gehaktmengsel en een deel voor de garnering)

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 rode peper (zaadjes en zaadlijsten verwijderd)

  • 1 theelepel gemalen sumac

  • 1 citroen (in partjes)

  • peper en zout naar smaak

  • verse kruiden: peterselie/koriander/munt

  • optioneel: sla

  • halve eetlepel olijfolie

BEREIDING

  • Doe 7 gram gist samen met 1 theelepel suiker en 200 milliliter lauwwarm water in een maatbeker of kom. Roer dit door elkaar en laat dit mengsel 5 tot 10 minuten staan tot het gaat bubbelen.
  • Zeef 350 gram bloem boven een grote kom en voeg hieraan het gistmengsel en 1 theelepel zout toe. Meng dit met elkaar tot een deeg. Dit kan in een standmixer of met de hand. Kneed het goed en stevig voor minimaal 10 miuten tot het niet meer plakt. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat is of extra water toe als het te droog is.
  • Doe een heel klein beetje olijfolie in de kom en leg hierin de deegbal. Dek de kom af met een stukje huishoudfolie of een theedoek. Laat dit nu minimaal 45 minuten tot een uur rusten zodat het kan verdubbelen in volume.
  • Ondertussen ga je het gehaktmengsel maken. Snijd 1 rode ui door de helft (leg de andere helft apart voor later) en snipper deze fijn, net als de rode peper.
  • Doe 400 gram gehakt in een kom en voeg hieraan 1 flinke eetlepel paprikapuree, 1 theelepel paprikapoeder, de gesnipperde ui en rode peper toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng dit goed door elkaar. Zet het even apart.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 4 even grote stukken. Rol de stukken uit tot 4 ronde of ovale dunne plakken. Rol ze niet te dun en let erop dat ze wel in je koekenpan passen.
  • Besmeer het deeg nu met het gehaktmengsel. Neem per pizza ongeveer 2 eetlepels gehakt. Smeer het over het deeg uit met de achterkant van een lepel. Verwarm ondertussen je koekenpan.
  • Bak nu de pizza’s één voor één. Leg voorzichtig een pizza in de droge koekenpan (geen olie nodig) en bak deze minimaal 4 tot 5 minuten tot het gehaktmengsel gaar is. Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Als hij gaar is haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord, dek de pizza af en bak de volgende.
  • Hak de verse kruiden fijn en snijd de overgebleven ui in halve maantjes. Snijd de citroen in partjes.
  • Serveer de Turkse pizza (lahmancun) met de verse kruiden (en eventueel een pluk sla), een kneepje citroensap en bestrooi ze met een snufje sumac. Rol ze op en serveer direct.

AANTEKENINGEN

Meer eetspiratie speciaal voor jou!