Eetspiratie » Turkse pizza
Turkse pizza lahmacun

Turkse pizza

Turkse pizza is eigenlijk niet de juiste benaming. Dit heerlijke platbrood met kruidig gehakt en sumac heet lahmacun. Op het eerste oog ziet het er misschien uit als een pizza maar het is echt totaal niet vergelijkbaar met een pizza. Er zit een heel subtiel laagje gehakt op het brood. Je vult de lahmacun met sla en verse kruiden en rolt hem vervolgens op. Dus lijkt het op een pizza? Totaal niet!

Dit gerecht is redelijk ‘vernederlandst’. De meeste Turkse pizza’s hier zijn gevuld met sla, tomaat, ui en knoflooksaus. Dit is de manier waarop ze in Nederland graag gegeten worden. Ik houd het liever simpel en meer traditioneel en vul mijn lahmacun het liefst met verse kruiden en een pluk sla.

Zelf Turkse pizza (lahmacun maken)

Het deeg voor dit recept is heel eenvoudig te maken. Met bloem en gist kom je al een heel eind. Het heeft wel even tijd nodig om te rijzen. Maar terwijl het deeg rijst kun je het gehaktmengsel gaan klaarmaken. In dit Turkse pizza recept gaan een aantal ingrediënten die je misschien niet standaard in huis hebt, maar dat is juist zo leuk! Breng vooral een bezoekje aan de Turkse supermarkt en vertel aan de verkopers wat je zoekt, ze helpen je met alle liefde.

Voor dit recept heb ik lamsgehakt gebruikt maar dat kan ook rundergehakt zijn. Ook gebruik ik paprikapuree om het gehakt mee te kruiden en sumac om de lahmacun mee op smaak te brengen. Sumac (of sumak) is een besje met een friszure, citroenachtige smaak. Het is rood van kleur en vermalen tot poeder. Je kunt dit tegenwoordig ook kopen in de supermarkt. Het is ook lekker bij hummus, gegrild vlees, in marinades en dressings.

Turkse pizza

Turkse pizza

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Brood en borrelhapjes, WereldkeukenNiveau: gemiddeld
Hoeveelheid

4

stuks
Voorbereiding

30

minuten
Bakken

20

minuten
Deeg rijzen

45

minuten

Turkse pizza oftewel lahmacun is heerlijk platbrood met kruidig gehakt, geserveerd met verse kruiden en een snufje sumac.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 350 gram bloem

  • 200 milliliter lauw water

  • 1 theelepel zout

  • 1 theelepel suiker

  • 1 zakje gist (7 gram)

  • 400 gram lamsgehakt of rundergehakt

  • 1 eetlepel paprikapuree

  • 1 rode ui (een helft voor het gehaktmengsel en een helft voor de garnering)

  • 1 theelepel paprikapoeder

  • 1 rode peper (zaadjes en zaadlijsten verwijderd)

  • 1 theelepel gemalen sumac

  • 1 citroen (in partjes)

  • peper en zout naar smaak

  • verse kruiden: peterselie/koriander/munt

  • optioneel: sla

  • halve eetlepel olijfolie

BEREIDING

  • Doe de gist samen met de suiker en lauw water in een maatbeker of kom. Roer even door en laat het staan tot het gaat bubbelen.
  • Zeef de bloem boven een grote kom en voeg hieraan het gistmengsel en het zout toe. Meng dit met elkaar tot een deeg. Dit kan in een keukenmachine met een deeghaak of met de hand. Kneed het goed en stevig tot het niet meer plakt. Voeg eventueel extra bloem toe als het deeg te nat is of extra water toe als het te droog is.
  • Doe een halve eetlepel olijfolie in een grote kom en leg hierin de deegbal. Dek af met een stukje huishoudfolie of een theedoek. Laat dit nu minimaal 45 minuten rusten.
  • Ondertussen ga je het gehaktmengsel maken. Snijd de ui door de helft (leg een helft apart voor later). Snipper de andere helft van de ui en snijd de rode peper fijn. Doe het gehakt in een kom en voeg hieraan de paprikapuree, paprikapoeder, gesnipperde ui en rode peper toe. Breng op smaak met zout en peper. Meng dit goed door elkaar. Zet het even apart.
  • Haal het deeg uit de kom en verdeel het in 4 (of 5) even grote stukken. Rol de stukken uit tot 4 (of 5) ronde dunne plakken. Rol ze niet te dun en let erop dat ze wel in je koekenpan passen.
  • Besmeer het deeg nu met het gehaktmengsel. Neem per pizza ongeveer 2 eetlepels gehakt. Smeer het over het deeg uit met de achterkant van een lepel. Verwarm ondertussen je koekenpan.
  • Bak nu de pizza’s één voor één. Leg voorzichtig een pizza in de droge koekenpan (geen olie nodig) en bak deze minimaal 4 tot 5 minuten tot het gehaktmengsel gaar is. Zet het vuur laag en dek de pan af met een deksel. Als hij gaar is haal je hem uit de pan en leg je hem op een bord, dek de pizza af en bak de volgende.
  • Hak de verse kruiden fijn en snijd de overgebleven ui in halve maantjes. Snijd de citroen in partjes.
  • Serveer de Turkse pizza (lahmancun) met de verse kruiden (en eventueel een pluk sla), een kneepje citroensap en bestrooi ze met een snufje sumac. Rol ze op en serveer direct.

AANTEKENINGEN

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.