Turkse pizza is eigenlijk niet de juiste benaming. Dit heerlijke platbrood met kruidig gehakt en sumac heet lahmacun. Op het eerste oog ziet het er misschien uit als een pizza maar het is echt totaal niet vergelijkbaar met een pizza. Er zit een heel subtiel laagje gehakt op het brood. Je vult de lahmacun met sla en verse kruiden en rolt hem vervolgens op. Dus lijkt het op een pizza? Totaal niet!
Dit gerecht is redelijk ‘vernederlandst’. De meeste Turkse pizza’s hier zijn gevuld met sla, tomaat, ui en knoflooksaus. Dit is de manier waarop ze in Nederland graag gegeten worden. Ik houd het liever simpel en meer traditioneel en vul mijn lahmacun het liefst met verse kruiden en een pluk sla.
Zelf Turkse pizza (lahmacun maken)
Het deeg voor dit recept is heel eenvoudig te maken. Met bloem en gist kom je al een heel eind. Het heeft wel even tijd nodig om te rijzen. Maar terwijl het deeg rijst kun je het gehaktmengsel gaan klaarmaken. In dit Turkse pizza recept gaan een aantal ingrediënten die je misschien niet standaard in huis hebt, maar dat is juist zo leuk! Breng vooral een bezoekje aan de Turkse supermarkt en vertel aan de verkopers wat je zoekt, ze helpen je met alle liefde.
Voor dit recept heb ik lamsgehakt gebruikt maar dat kan ook rundergehakt zijn. Ook gebruik ik paprikapuree om het gehakt mee te kruiden en sumac om de lahmacun mee op smaak te brengen. Sumac (of sumak) is een besje met een friszure, citroenachtige smaak. Het is rood van kleur en vermalen tot poeder. Je kunt dit tegenwoordig ook kopen in de supermarkt. Het is ook lekker bij hummus, gegrild vlees, in marinades en dressings.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.