Turkse pizza oftewel lahmacun. Een heerlijk platbrood met kruidig gehakt en sumac. Op het eerste oog ziet het er misschien uit als een pizza maar het is echt totaal niet vergelijkbaar. Er zit een heel subtiel laagje gehakt op het brood. Je bakt de lahmacun in de koekenpan en anders dan bij een pizza vul je de lahmacun met sla en verse kruiden en rolt hem vervolgens op. Dus lijkt het op een pizza? Totaal niet!
Het gerecht lahmacun is redelijk ‘vernederlandst’. De meeste Turkse pizza’s hier zijn gevuld met sla, tomaat, rode ui en knoflooksaus. Dit is de manier waarop dit gerecht in Nederland het liefst gegeten wordt. Ik houd het liever simpel en meer traditioneel en vul mijn lahmacun het liefst met verse kruiden, rode ui en snufje sumac en een pluk sla. In dit artikel deel ik hoe je een Turkse pizza maakt met zelfgemaakt deeg.
Zelf Turkse pizza (lahmacun maken)
Het lahmacun deeg is heel eenvoudig te maken. De basis is natuurlijk bloem met gist. Het deeg heeft wel even tijd nodig om te rijzen. Maar terwijl het deeg rijst kun je het gehaktmengsel gaan klaarmaken. In dit Turkse pizza recept zitten een aantal ingrediënten die je misschien niet standaard in huis hebt. Breng vooral een bezoekje aan de Turkse supermarkt en vertel aan de verkopers wat je zoekt, ze helpen je met alle liefde.
Voor dit recept heb ik lamsgehakt zoals bij traditioneel lahmacun recept. Maar je kunt ook rundergehakt of kipgehakt gebruiken. Ook hoort er paprikapuree in het gehaktmengsel en een snufje sumac mag eigenlijk niet ontbreken. Sumac (of sumak) is een besje met een friszure, citroenachtige smaak. Het is rood van kleur en vermalen tot poeder. Je kunt dit tegenwoordig ook kopen in de supermarkt. Het is ook lekker bij hummus, gegrild vlees, in marinades en dressings.
En wil je toch graag knoflooksaus bij jouw Turkse pizza? Dan kan ik je toum, oftewel Libanese knoflooksaus aanraden. Dit is de ultieme knoflooksaus die geliefd is in de Midden-Oosterse keuken. Wat ook een lekkere aanvulling is op dit gerecht, is Turkse rode kool salade. Een kleurrijke simpele salade die perfect bij lahmacun past.