Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum! Toum is wat mij betreft de ultieme knoflooksaus. Hierbij valt de simpele saus – zoals wij die hier in Nederland kennen – in het niet. Deze Libanese saus heeft een intense knoflooksmaak, is romig en eenvoudig te maken met maar 4 ingrediënten. Dit is niet alleen een onmisbare saus voor bij een zomerse barbecue, je kunt het ook gebruiken als spread en dip voor brood en groenten.
Toum betekend letterlijk ‘knoflook’ maak je ongeveer hetzelfde als mayonaise. De smaak heeft echter iets weg van aioli. Licht pittig en scherp door de knoflook en de textuur is fluweelzacht. Daarnaast is deze romige saus volledig vegan/plantaardig en lang houdbaar in de koelkast.
Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum
Laat de supermarkt knoflooksaus voortaan staan, want toum is dé saus voor al je zomerse barbecues in 2025! Of je het nu gebruikt als dip voor (pita)chips, flatbread, frietjes of gebakken aardappeltjes, als spread in wraps of sandwiches, om groenten in te dippen, in een pita falafel of broodje shoarma, bij gegrild vlees of een stukje kip, gegrilde groenten, een avondje gourmetten of als topping op een curry, de lijst is eindeloos.
Als echte knoflookliefhebber weet je: knoflook is leven! Die knoflookadem neem je gewoon voor lief. Dat je er een vampier mee kan doden maakt niet uit, toum is gewoon de ultieme knoflooksaus. Bye, bye recepten met maar twee teentjes knoflook, in dit recept gebruik je minimaal een hele bol. En knoflook is gezond, dus dat is nog een extra reden om toum te maken. Om de scherpe en/of bittere smaak van de knoflook een beetje te verminderen, kun je ervoor kiezen om de teentjes open te snijden in de lengte (van het puntje naar de wortel) en de kern te verwijderen. Dit is het gedeelte waar soms een groen stengeltje uitgroeit.

Je kunt deze saus op verschillende manieren maken. Als je het helemaal authentiek wilt doen dan gebruik je een vijzel. Maar een makkelijkere en snellere manier is om een foodprocessor of staafmixer te gebruiken. Ik heb gekozen voor de staafmixer, omdat dit handig en snel werkt. Als je bijvoorbeeld nog nooit mayonaise hebt gemaakt, kan het maken van toum een beetje spannend zijn. Maar als je de stappen volgt in de receptenkaart hieronder dan kan het eigenlijk niet mislukken. Toum heeft een witte kleur en dat krijg je door zonnebloemolie te gebruiken. Gebruik je olijfolie dan kan de saus geel van kleur worden.
