Eetspiratie » Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum
Vergeet knoflooksaus - maak Libanese toum

Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum! Toum is wat mij betreft de ultieme knoflooksaus. Hierbij valt de simpele saus – zoals wij die hier in Nederland kennen – in het niet. Deze Libanese saus heeft een intense knoflooksmaak, is romig en eenvoudig te maken met maar 4 ingrediënten. Dit is niet alleen een onmisbare saus voor bij een zomerse barbecue, je kunt het ook gebruiken als spread en dip voor brood en groenten.

Toum betekend letterlijk ‘knoflook’ maak je ongeveer hetzelfde als mayonaise. De smaak heeft echter iets weg van aioli. Licht pittig en scherp door de knoflook en de textuur is fluweelzacht. Daarnaast is deze romige saus volledig vegan/plantaardig en lang houdbaar in de koelkast.

Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum

Laat de supermarkt knoflooksaus voortaan staan, want toum is dé saus voor al je zomerse barbecues in 2025! Of je het nu gebruikt als dip voor (pita)chips, flatbread, frietjes of gebakken aardappeltjes, als spread in wraps of sandwiches, om groenten in te dippen, in een pita falafel of broodje shoarma, bij gegrild vlees of een stukje kip, gegrilde groenten, een avondje gourmetten of als topping op een curry, de lijst is eindeloos.

Als echte knoflookliefhebber weet je: knoflook is leven! Die knoflookadem neem je gewoon voor lief. Dat je er een vampier mee kan doden maakt niet uit, toum is gewoon de ultieme knoflooksaus. Bye, bye recepten met maar twee teentjes knoflook, in dit recept gebruik je minimaal een hele bol. En knoflook is gezond, dus dat is nog een extra reden om toum te maken. Om de scherpe en/of bittere smaak van de knoflook een beetje te verminderen, kun je ervoor kiezen om de teentjes open te snijden in de lengte (van het puntje naar de wortel) en de kern te verwijderen. Dit is het gedeelte waar soms een groen stengeltje uitgroeit.

Blend als een pro met deze staafmixer
KitchenLove Staafmixer - 800W - 6 Snelheden + Turbo - Zwart/RVS

KitchenLove Staafmixer – 800W – 6 Snelheden + Turbo – Zwart/RVS

Deze KitchenLove staafmixer is de perfecte keukenhulp voor elke thuiskok.

Je kunt deze saus op verschillende manieren maken. Als je het helemaal authentiek wilt doen dan gebruik je een vijzel. Maar een makkelijkere en snellere manier is om een foodprocessor of staafmixer te gebruiken. Ik heb gekozen voor de staafmixer, omdat dit handig en snel werkt. Als je bijvoorbeeld nog nooit mayonaise hebt gemaakt, kan het maken van toum een beetje spannend zijn. Maar als je de stappen volgt in de receptenkaart hieronder dan kan het eigenlijk niet mislukken. Toum heeft een witte kleur en dat krijg je door zonnebloemolie te gebruiken. Gebruik je olijfolie dan kan de saus geel van kleur worden.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De ultieme knoflooksaus Libanese toum Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Vergeet knoflooksaus - maak Libanese toum

Vergeet knoflooksaus – maak Libanese toum

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 3 stemmen
Gang: Saus, Condiment, IngrediëntKeuken: Midden-OostersNiveau: Gemiddeld
Porties

1

(325-350 ml)
Bereiding

10

minuten
Kooktijd

0

minutes
Totale tijd

10

minuten

Toum is de ultieme knoflooksaus! Deze Libanese saus wordt gemaakt met maar 4 ingrediënten, is volledig plantaardig, heeft een intense knoflooksmaak, fluweelzachte textuur en is ook nog eens lang houdbaar in de koelkast. Serveer als saus, dip, spread of topping. Een onmisbare saus bij de barbecue, een pita falafel, broodje shoarma en heerlijk om chips in te dippen.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 75 gram knoflook, gepeld

  • 40 milliliter citroensap (dit is ongeveer 1 hele citroen)

  • 1 theelepel zout

  • 200 milliliter zonnebloemolie

BEREIDING

  • Pel 75 gram knoflooktenen en haal indien gewenst de kern eruit. Ik laat ze zitten, want ik vind de pittige smaak juist lekker. Hak de knoflooktenen met een mes alvast een beetje fijn, zo help je de staafmixer een beetje op weg. Doe de knoflook in een hoge beker waar je dadelijk de saus in gaat maken.
  • Pers 40 milliliter citroensap uit en voeg dit toe aan de knoflook in de beker.
  • Voeg 1 theelepel zout toe en schenk er 200 milliliter zonnebloemolie bij.
  • Zet de staafmixer in de beker tot hij de bodem raakt. Nu ga je 10 tellen mixen en je laat de staafmixer op de bodem staan. Je ziet dat het langzaam een emulsie wordt. Daarna ‘trek’ je langzaam de staafmixer naar boven. Dit doe je heel rustig. Je ziet dat er steeds een beetje olie in de saus opgenomen wordt. Blijf mixen tot de olie volledig is opgenomen en het een romig geheel is.
  • Als de saus waterig blijft, kun je een eetlepel ijswater of aquafaba toevoegen om dit te herstellen.
  • Bewaar de toum in de koelkast in een afgesloten pot tot wel 3 weken. Je kunt het zelfs invriezen in een ijsblokjesvorm en zo tot 3 maanden bewaren.

AANTEKENINGEN

  • Tips tegen knoflookadem, drink melk of groene thee en een pepermuntje doet ook wonderen. Knoflookvingers kun je over RVS wrijven zoals bijvoorbeeld je gootsteen. Hiervan gaat de geur van je vingers af. Was daarna nog even je handen en de meeste geur is verdwenen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!