Fattoush, oftewel Libanese salade met pitachips. Zei iemand salade met chips? Die moet ik maken! Zeg nou zelf, wie is er nu niet gek op een salade met een lekkere crunchy topping? Deze kleurrijke Libanese salade met pitachips is al lekker op zichzelf, maar laat zich ook goed combineren met verschillende gerechten. Je kunt er ook een grote hoeveelheid van maken. Ideaal als bijgerecht voor een etentje of als frisse zomerse salade bij de barbecue.
In dit gerecht zit een ingrediënt dat je misschien niet standaard in huis hebt namelijk: sumac (of sumak). Sumac is een friszurig besje. Je kunt dit gewoon kopen in de supermarkt op de kruidenafdeling. Het is roodachtig van kleur en vermalen tot poeder. Het geeft gerechten een lekker zuurtje. In mijn recept voor de Turkse pizza (lahmacun) gebruik ik ook sumac. Gedroogde sumac is zeer de moeite waard om in huis te hebben. Het is ook vrij lang houdbaar.
Klik hier om het recept van de Turkse pizza (lahmacun) te bekijken.
Fattoush maken
De basis van deze Libanese fattoush is komkommer, tomaat en rode ui. Dit kun je naar eigen smaak aanvullen met andere groenten zoals Romaine sla, radijs, rode en/of groene paprika. Verse kruiden als peterselie en munt zijn onmisbaar in deze salade.
De dressing van fattoush is friszuur van smaak. Als tegenhanger voor het zure wordt in de dressing een zoet ingrediënt gebruikt namelijk, granaatappelmelasse. Omdat dit een ingrediënt is waar ik zelf niet makkelijk aan kan komen en ook niet veel in mijn keuken gebruik, heb ik als alternatief balsamicoazijn gebruikt. Dit heb je waarschijnlijk wel in je voorraadkast staan.
Hoe maak je pitachips?
De pitachips voor deze salade kun je bakken in de oven. Licht frituren in een koekenpan in een klein laagje olie werkt ook prima. Snijd de pita’s eerst door de helft zodat je twee dunne plakken hebt. Knip of snijd deze in kleine vierkantjes. Bak je ze in de oven, bestrijk ze dan lichtjes met olie en bestrooi met knoflookpoeder en een snufje zout. Bak ze bruin en krokant in 5 tot 6 minuten op 200 graden. Bak je ze in de koekenpan, verhit dan een ruime hoeveelheid olie (de bodem van de pan mag helemaal bedekt zijn) en bak ze rondom bruin en krokant. Blijf er wel bij zodat ze niet verbranden. Laat ze uitlekken op een bordje bekleed met keukenpapier en bestrooi de warme pitachips met een snufje zout en knoflookpoeder.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)