Eetspiratie » Fattoush (Libanese salade met pitachips)
Fattoush

Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Fattoush (Libanese salade met pitachips). Wie is er nu niet gek op een salade met een lekkere crunchy topping? Deze kleurrijke Libanese salade met pitachips is al lekker op zichzelf, maar laat zich ook goed combineren met verschillende gerechten. Je kunt er ook een grote hoeveelheid van maken. Ideaal als bijgerecht voor een etentje of als frisse zomerse salade bij de barbecue.

In dit gerecht zit een ingrediënt dat je misschien niet standaard in huis hebt namelijk: sumac (of sumak). Sumac is een friszurig besje. Je kunt dit gewoon kopen in de supermarkt op de kruidenafdeling. Het is roodachtig van kleur en vermalen tot poeder. Het geeft gerechten een lekker zuurtje. In mijn recept voor de Turkse pizza (lahmacun) gebruik ik ook sumac. Gedroogde sumac is zeer de moeite waard om in huis te hebben. Het is ook vrij lang houdbaar.

Fattoush maken

De basis van deze Libanese fattoush is komkommer, tomaat en rode ui. Dit kun je naar eigen smaak aanvullen met andere groenten zoals Romaine sla, radijs, rode en/of groene paprika. Verse kruiden als peterselie en munt zijn onmisbaar in deze salade.

Deegschraper Hendi - RVS - 150 x 110mm - Deegsteker

Deegschraper Hendi – RVS – 150 x 110mm – Deegsteker

Een deegschraper is niet alleen handig bij bakrecepten, maar ook om grote hoeveelheden gesneden groenten in één keer op te scheppen.

De dressing van fattoush is friszuur van smaak. Als tegenhanger voor het zure wordt in de dressing een zoet ingrediënt gebruikt namelijk, granaatappelmelasse. Omdat dit een ingrediënt is waar ik zelf niet makkelijk aan kan komen en ook niet veel in mijn keuken gebruik, heb ik als alternatief balsamicoazijn gebruikt. Dit heb je waarschijnlijk wel in je voorraadkast staan. Dit is een prima smaakmaker in deze salade.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Fattoush
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 3 stemmen
Gang: Bijgerecht, Lunch, HoofdgerechtKeuken: Midden-OostersNiveau: Makkelijk
Porties

4

porties
Voorbereiding

20

minuten
Baktijd

10

minuten
Totale tijd

30

minuten

Een heerlijke Libanese salade met een fris/zure dressing, verse kruiden en krokante pitachips. Een makkelijke salade die je kunt serveren bij diverse gerechten of als een gerecht op zichzelf. Ook een ideale salade voor bij de barbecue. Met de bijzondere frisse smaak van sumak, een specerij met een citrusachtig accent.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 3 pita’s, in vierkantjes gesneden

  • 2 eetlepels olijfolie voor de dressing + 1 voor de pitachips

  • 1 komkommer, in grove blokjes gesneden

  • 2 tomaten, in parten gesneden

  • 1 rode ui, in halve maantjes gesneden

  • 15 gram peterselie, fijgehakt

  • 4 takjes verse munt (de blaadjes)

  • halve citroen (het sap) of meer naar smaak

  • 1 teen knoflook, geraspt

  • 1 eetlepel balsamicoazijn

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 theelepel sumak

  • peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Snijd 3 pita’s eerst door de helft. Je hebt nu 6 dunne plakken. Knip of snijd de plakken in kleine vierkantjes. Doe ze in een kom en voeg 1 eetlepel olijfolie toe. Bestrooi ze met een halve theelepel knoflookpoeder en een snufje zout. Hussel de chips zodat ze bedekt zijn met een laagje olie en knoflookpoeder. Bak ze bruin en krokant in de oven voor 5 tot 6 minuten op 200 graden. Laat ze afkoelen.
  • Snijd 1 komkommer en 2 tomaten in grove stukken en snijd de rode ui in halve maantjes. Doe dit bij elkaar in een grote kom of schaal. Zet dit even apart.
  • Maak in een aparte kom de dressing van 2 eetlepels olijfolie, sap van een halve citroen, 1 eetlepel balsamicoazijn, 1 theelepel sumak en 1 teen geraspte knoflook. Breng op smaak met zout en peper. De dressing hoort vrij zuur te smaken. Vind je het te zuur? Voeg dan nog wat balsamicoazijn toe. Niet zuur genoeg? Voeg dan meer citroensap toe. Zet de dressing even apart.
  • Hak als laatste de peterselie fijn en pluk de blaadjes van de takjes munt. Meng deze door de salade. Schep de dressing erover en meng alles goed door elkaar. Net voor het serveren bestrooi je de salade met de pitachips, zo blijven ze lekker krokant.

AANTEKENINGEN

  • Kun je geen sumak vinden bij jou in de buurt? Gebruik dan citroenrasp als alternatief om zo toch die citrusachtige smaak te krijgen. Bekijk hier nog meer recepten waar je sumak bij kunt gebruiken.
  • Dit is niet de eerste salade die ik maak met pitachips. Ik maakte al eerder een salade met deze krokant gebakken stukjes brood maar dan in Griekse stijl. Klik hier om het recept voor de Griekse salade met pitachips te bekijken.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!