Eetspiratie » Fattoush (Libanese salade met pitachips)
Fattoush

Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Fattoush, oftewel Libanese salade met pitachips. Zei iemand salade met chips? Die moet ik maken! Zeg nou zelf, wie is er nu niet gek op een salade met een lekkere crunchy topping? Deze kleurrijke Libanese salade met pitachips is al lekker op zichzelf, maar laat zich ook goed combineren met verschillende gerechten. Je kunt er ook een grote hoeveelheid van maken. Ideaal als bijgerecht voor een etentje of als frisse zomerse salade bij de barbecue.

In dit gerecht zit een ingrediënt dat je misschien niet standaard in huis hebt namelijk: sumac (of sumak). Sumac is een friszurig besje. Je kunt dit gewoon kopen in de supermarkt op de kruidenafdeling. Het is roodachtig van kleur en vermalen tot poeder. Het geeft gerechten een lekker zuurtje. In mijn recept voor de Turkse pizza (lahmacun) gebruik ik ook sumac. Gedroogde sumac is zeer de moeite waard om in huis te hebben. Het is ook vrij lang houdbaar.

Klik hier om het recept van de Turkse pizza (lahmacun) te bekijken.

Fattoush maken

De basis van deze Libanese fattoush is komkommer, tomaat en rode ui. Dit kun je naar eigen smaak aanvullen met andere groenten zoals Romaine sla, radijs, rode en/of groene paprika. Verse kruiden als peterselie en munt zijn onmisbaar in deze salade.

De dressing van fattoush is friszuur van smaak. Als tegenhanger voor het zure wordt in de dressing een zoet ingrediënt gebruikt namelijk, granaatappelmelasse. Omdat dit een ingrediënt is waar ik zelf niet makkelijk aan kan komen en ook niet veel in mijn keuken gebruik, heb ik als alternatief balsamicoazijn gebruikt. Dit heb je waarschijnlijk wel in je voorraadkast staan.

Hoe maak je pitachips?

De pitachips voor deze salade kun je bakken in de oven. Licht frituren in een koekenpan in een klein laagje olie werkt ook prima. Snijd de pita’s eerst door de helft zodat je twee dunne plakken hebt. Knip of snijd deze in kleine vierkantjes. Bak je ze in de oven, bestrijk ze dan lichtjes met olie en bestrooi met knoflookpoeder en een snufje zout. Bak ze bruin en krokant in 5 tot 6 minuten op 200 graden. Bak je ze in de koekenpan, verhit dan een ruime hoeveelheid olie (de bodem van de pan mag helemaal bedekt zijn) en bak ze rondom bruin en krokant. Blijf er wel bij zodat ze niet verbranden. Laat ze uitlekken op een bordje bekleed met keukenpapier en bestrooi de warme pitachips met een snufje zout en knoflookpoeder.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Fattoush
Bewaar dit recept op één van jouw Pinterest borden.
Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Fattoush (Libanese salade met pitachips)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 1 stem
Categorie: Budget, Salades, Wereldkeuken, Vegetarisch, VeganKeuken: OostersNiveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Baktijd

5

minuten
Tijd totaal

30

minuten

Een eenvoudige salade met een fris/zure dressing, verse kruiden en krokante pitachips.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 1 komkommer

  • 2 tomaten

  • 1 rode ui

  • half bosje peterselie

  • 4 takjes verse munt (de blaadjes)

  • 3 pitabroodjes

  • 2 eetlepels olijfolie voor de dressing

  • halve theelepel knoflookpoeder

  • 1 eetlepel balsamicoazijn

  • halve citroen (het sap) of meer naar smaak

  • 1 theelepel sumak

  • 1 teen knoflook

  • peper en zout naar smaak

  • olie om de pitachips in te bakken (bv zonnebloemolie)

BEREIDING

  • Snijd de komkommer en tomaat in grove stukken en de rode ui in halve maantjes. Doe dit bij elkaar in een grote kom of schaal. Zet dit even apart.
  • Maak in een aparte kom de dressing van 2 eetlepels olijfolie, citroensap, balsamicoazijn, sumac en een teen geraspte knoflook. Breng op smaak met zout en peper. De dressing hoort vrij zuur te smaken. Vind je het te zuur? Voeg dan nog wat balsamicoazijn toe. Niet zuur genoeg? Voeg dan meer citroensap toe. Zet de dressing even apart.
  • Snijd of knip de pitabroodjes open zodat je 6 dunne rondjes hebt. Hoe dunner het brood, hoe krokanter je chips wordt. Bak de pitachips krokant (in oven of in olie) zoals hierboven omschreven.
  • Hak als laatste de verse kruiden fijn en meng deze door de salade. Schep de dressing erover en meng alles goed door elkaar. Net voor het serveren bestrooi je de salade met de pitachips, zo blijven ze lekker krokant.

AANTEKENINGEN

  • Kun je geen sumak vinden bij jou in de buurt? Gebruik dan citroenrasp als alternatief om zo toch die citrusachtige smaak te krijgen. Bekijk hier nog meer recepten waar je sumak bij kunt gebruiken.
  • Dit is niet de eerste salade die ik maak met pitachips. Ik maakte al eerder een salade met deze krokant gebakken stukjes brood maar dan in Griekse stijl. Klik hier om het recept voor de Griekse salade met pitachips te bekijken.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.