Eetspiratie » Griekse salade met pitachips
Griekse salade met pitachips

Griekse salade met pitachips

Griekse salade met pitachips, je kunt je voorstellen dat dit lekker is! Deze salade is eigenlijk een gepimpte versie van een Griekse boerensalade. Je kunt er een grote hoeveelheid van maken en daarom is deze zomerse salade erg lekker bij de barbecue of als maaltijdsalade. Het is ook een handig gerecht om restjes uit je groentela op te maken.

Naast een grote schaal met groente ga je ook tzatziki en pitachips maken. De tzatziki is je dressing en de chips de krokante topping. Het lijkt veel werk maar dat is het echt niet. Het is een kwestie van de groente in een schaal doen, de dressing maken en de pitatchips bakken. Deze voeg je samen en je salade is klaar.

Tzatziki maken

Deze frisse saus gebruik je in deze lekkere Griekse salade als dressing. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en je kunt dit ook makkelijk voorbereiden. Je kunt het ook prima bewaren in de koelkast. Roer het voor gebruik altijd even door. Is je tzatziki te dik, verdun deze dan met een scheutje water.

Hoe maak je Griekse salade met pitachips?

Het lekkerst zijn natuurlijk de krokante chipjes in deze salade maar hoe maak je het? Pitachips zijn stukjes pitabrood die je krokant bakt in de oven of in een klein laagje olie in de koekenpan. Knip of snijd de pitabroodjes doormidden of in kleine puntjes en bestrijk ze met olie. Bestrooi ze met een beetje knoflookpoeder en bak ze in een voorverwarmde oven van 200 graden in ongeveer 5 tot 8 minuten bruin en krokant.

Bak je ze in de koekenpan? Verhit een ruime hoeveelheid olie (de hele bodem mag bedekt zijn) in een koekenpan. Bak de in stukjes gesneden of geknipte pitabrood bruin en krokant. Laat ze uitlekken op een bord bekleed met bakpapier. Bestrooi met een beetje knoflookpoeder en een snufje zout.

Klik hier om het volledige recept voor pitachips te bekijken.

Griekse salade met pitachips

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Salades, VegetarischMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Baktijd

10

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Een salade met tzatziki en krokante pitachips, dat moet wel lekker zijn!

Ingrediënten

  • 1 komkommer (een helft voor de tzatziki en de andere helft voor de salade)

  • 4 eetlepels Griekse yoghurt

  • 1 teen knoflook

  • 1 eetlepel citroensap

  • 2 eetlepels olijfolie (een voor de tzatziki en een voor door de salade)

  • 1 zak gemengde sla (ongeveer 100 gram)

  • 1 rode ui

  • 8 cherry tomaatjes

  • 1 potje bonenmix of gemengde bonen (300 gram)

  • 2 gegrilde paprika’s (uit pot) of 1 verse paprika

  • 10 zwarte olijven

  • 10 gram tuinkers (half doosje)

  • zout en peper naar smaak

  • 3 pitabroodjes + olie (voor de pitachips)

Hoe maak je het?

  • Begin met het maken van de tzatziki. Rasp de gewassen komkommer boven een kom en knijp al het vocht eruit boven een vergiet. Het vocht heb je niet meer nodig.
  • Meng de uitgeknepen komkommer met de Griekse yoghurt, knoflook, citroensap en olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Zet het koel tot gebruik.
  • Maak ondertussen de pitachips zoals hierboven omschreven in de oven of in een koekenpan. Zet ze apart tot gebruik.
  • Snijd de ui in halve maantjes en leg deze in de schaal waar je de salade in gaat maken. Bestrooi de ui met peper en zout en knijp dit stevig samen met de ui. Hierdoor wordt de ui zoet en zacht.
  • Snijd de tomaatjes, de komkommer en de paprika in reepjes en spoel de bonen af onder de kraan. Verdeel de sla over de schaal en meng met je handen de ui, groenten en bonen erdoorheen.
  • Breng de salade op smaak met een snufje zout, peper en een eetlepel olijfolie. Meng dit goed door de sla.
  • Steek nu op verschillende plekken een pitachipje in de salade en drizzle de tzatziki eroverheen. Maak de dressing eventueel dunner met een scheutje water.
  • Garneer met de zwarte olijven en plukken tuinkers.Griekse salade met pitachips

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE