Groente inspiratie – recepten met radijs, een pittige en knapperige groente met een unieke smaak. Radijs is niet alleen geschikt om rauw te eten. Zoals bijvoorbeeld in een salade. Het is een lekkere groente om te dippen in hummus of een andere dipsaus. Je kunt ze ook bakken, grillen of je maakt er een lekkere pickle (zoetzuur) van. Het is een betaalbare groente en ze zijn ook heel makkelijk zelf te kweken. In dit artikel geef ik je tips en recepten voor radijs.
Radijsjes zijn een bijzondere groentesoort. Het is een groente die vrij pittig en peperig smaakt. Ze geven salades een lekkere kick en daarnaast zijn ze ook fris en knapperig. Ook zorgen ze voor kleur in je gerecht. Radijsjes zijn er in veel verschillende kleuren en vormen. De meest bekende zijn de rode. Maar er zijn ook witte, roze en zelfs paarse soorten. Ze hebben allemaal weer een andere smaak. Er zijn gewone ronde radijzen, reuzen radijzen en lange puntige varianten. Ook het loof is eetbaar. Je kunt dit gebruiken in salades, een pesto, roerbakgerechten of voeg het toe aan je smoothie.
Groente inspiratie – recepten met radijs
Radijsjes zijn een gezonde toevoeging aan je eetpatroon want ze bevatten vezels, vitamine C en zijn laag in calorieën. Daarnaast is het ook een redelijk ‘goedkope’ groente dus reden genoeg om meer radijsjes op je menu te zetten. Je bewaart ze in de koelkast. Hier blijven ze tot 7 dagen vers. Daarna begint de buitenkant een beetje te verschrompelen en zien ze er niet zo vers meer uit. Je kunt radijsjes het beste bewaren in een vochtige theedoek, hierdoor blijven ze vers en crispy.
Wat kun je maken met radijs, en hoe kun je radijsjes bereiden?
- Rauw in salades of met een dip zoals hummus of een kruidige yoghurtdip
- Snijd de radijsjes in plakjes of reepjes en maak er een pickle (zoetzuur) van zoals in dit recept
- Roosteren in de oven (200 graden 15-20 min) (net als bij dit recept)
- Bakken of wokken, radijs is een prima roerbakgroente of toevoeging bij bijvoorbeeld tjap tjoy
- Beleg je broodje of sandwich met plakjes radijs, sla en komkommer, de radijsjes geven een pittige kick, smaak en crunch
- Marineer ze in sojasaus, sesamolie, azijn en ahornsiroop, lekker in een sushibowl of bij rijst
- Combineer gemarineerde radijsjes met edamame boontjes en serveer dit als salade
- Verwerk fijngesneden radijsjes in een salsa (pico de gallo) lekker bij Mexicaans getinte gerechten
- Rasp radijs en komkommer, meng met yoghurt, komijn, zout, peper en verse kruiden als een raita (yoghurtdip/saus)
- Bak de radijsjes in de koekenpan met een beetje olie, peper en zout en serveer als bijgerecht
Radijzen kun je in elke supermarkt kopen, maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf kweken. Het neemt niet veel tijd en ruimte in beslag en ze groeien vrij snel. Na ongeveer 20 dagen kun je al radijsjes oogsten na het zaaien, afhankelijk van de weersomstandigheden en verzorging. Ze groeien in de grond, een moestuinbak of gewoon in een bak op een balkon. Ze groeien het beste in koele seizoenen zoals de lente en de herfst. Het is niet alleen leuk om zelf je groenten te kweken, maar ook dat je kunt eten uit je eigen tuin. En ook handig, voor het kweken van radijsjes hoef je geen groene vingers te hebben.
Gerelateerde recepten en artikelen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.