Recepten met sumak. Wat kun je ermee maken, waar gebruik je het bij en wat is het? Sumak is een friszurig besje met de smaak van citroen dat veel gebruikt wordt in het Midden-Oosten. Deze donkerrode/paarse gedroogde en gemalen specerij koop je in de Turkse of Marokkaanse winkel of gewoon in je supermarkt. Je kunt er gerechten heerlijk mee op smaak brengen en je hebt er maar een heel klein beetje van nodig.
Waarom een overzicht van recepten met sumak? Sumak is in de ‘Hollandse’ keuken volgens mij nog niet heel erg bekend en ik vind het leuk om mensen nieuwe dingen te laten proberen en te laten proeven. Misschien staat er na het lezen van dit artikel de volgende keer sumak op je boodschappenlijstje. Hou je van citroen en citrusachtige smaken en vind je het lekker om gerechten een extra kick te geven? Dan is sumak echt jouw ding!
Wil je dit artikel bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Recepten met sumak
Labneh (met een snufje sumak)
Deze frisse Libanese yoghurtdip of yoghurt roomkaas serveer je met een goede scheut olijfolie, verse en/of gedroogde kruiden en om het af te maken een snufje sumak. In labneh dip je reepjes groente, brood of crackertjes of je eet het als een spread. Het is ook heerlijk bij gegrilde groente zoals aubergine, courgette of paprika.
Hier vind je het recept voor labneh.

Hummus (met een snufje sumak)
Wat maakt hummus nog lekkerder? Je raadt het al, sumak! Hummus is van zichzelf al lekker maar een snufje sumak geeft het een extra kick. Of je de hummus nu gebruikt als dip voor groente of als spread op je brood, crackers of rijstwafels. Een beetje sumak erop geeft een simpel gerechtje net dat beetje extra.
Bekijk hier het recept voor hummus.
Fattoush (met een dressing van onder andere sumak)
Fattoush is een eenvoudige en heerlijke Libanese salade met een friszurige dressing. De basis van de salade bestaat uit komkommer, tomaten en uien. Dit kun je naar eigen wens aanvullen met bijvoorbeeld (Romaine) sla en radijsjes. Verse kruiden zijn onmisbaar bij deze salade. De dressing bestaat onder andere uit olie, citroensap, knoflook en sumak. En het lekkerste van deze salade zijn misschien wel de krokante pitachips die je eroverheen strooit.
Het recept voor fattoush vind je hier.

Turkse pizza (lahmacun)
Deze dunne platbroden met een topping van gekruid gehakt, sla en verse kruiden worden nog lekkerder met een snufje sumak. Net voor het serveren bestrooi je de lahmacun met een snufje van deze lekkere specerij. Het geeft het gerecht net dat beetje extra.
Bekijk hier het recept voor lahmacun.
Köfte kebab (met yoghurt en sumak)
Bij dit heerlijke gekruide gehakt is een frisse yoghurtsaus een lekkere tegenhanger voor de pittige smaak. Serveer de köfte in een wrap of platbrood en maak het gerecht af met een snufje sumak voor die citruskick.
Hier vind je het recept voor köfte kebab.
Baba ganoush (dip van geroosterde aubergine)
Geroosterde aubergines met tahin maken samen een heerlijke dip of spread. Een snufje sumak maakt dit gerecht helemaal compleet.
Bekijk hier hoe je baba ganoush kunt maken.

Dit zijn de recepten met sumak die momenteel online staan. Mochten er nog meer sumak recepten bijkomen in de toekomst dan zal ik dit artikel updaten.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)