Baba ganoush (dip van aubergine), is verrassend lekker! Als je net als ik gek bent op hummus dan zul je dit gerechtje ook wel kunnen waarderen. Dit Libanese gerecht maak je met gegrilde of geroosterde aubergines en tahin. Door de aubergine eerst te roosteren of grillen krijgt het een lekkere smaak. Je eet baba ganoush als dip of spread.
Eerlijk gezegd was ik nooit echt fan van aubergine en dat komt uit de mond van een mega groenteliefhebber! Ik vind het wel een hele mooie groente om te zien, de paarse kleur is fantastisch. Op de één of andere manier laat ik ze toch steeds links liggen tijdens het boodschappen doen. Maar omdat ik mijn kinderen zoveel mogelijk wil laten proeven en groenten wil laten eten, heb ik de aubergine toch weer een kans gegeven. En ik kan zeggen dat ik inmiddels een echt aubergine liefhebber ben!
KoRo | Bio vloeibare witte tahin 500 gram
Biologische tahin, 100% gemaakt van sesamzaden.
Baba ganoush (dip van aubergine)
Ik heb wel al een Indonesisch recept met aubergines op Eetspiratie.nl staan. Dit is een recept uit het kookboek ‘Blauw’ (kijk hier voor een review van dit boek) Het recept is voor smoor terong, gesmoorde aubergines in een kruidige saus. Van baba ganoush (dip van aubergine) had ik al vaak gehoord maar had het nog nooit zelf gemaakt. Ik ben echt een fan van lekkere dips zoals hummus, guacamole en labneh. Ik eet dit zeker een paar keer per week, meestal als lunch. Bij die dips eet ik reepjes groente, brood of pitachips en een lekkere crunchy topping zoals dukkah, of everything bagel mix mag natuurlijk ook niet ontbreken.
Je kunt de aubergines grillen op een grillpan of op de barbecue maar ook roosteren in de oven (1 uur op 200 graden). De bedoeling is dat de aubergines helemaal zacht worden zodat je het vruchtvlees goed fijn kunt maken.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Baba ganoush (dip van aubergine)
4
personen10
minutes1
hour1
hour10
minutesVan geroosterde of gegrilde aubergines kun je een heerlijke en gezonde dip of spread maken genaamd: baba ganoush.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
3 aubergines
2-3 eetlepels tahin (sesampasta)
2 tenen knoflook
halve theelepel knoflookpoeder
1 theelepel sesamolie
halve citroen (het sap)
2 eetlepels (plantaardige) yoghurt
chilipoeder naar smaak
6 eetlepels olijfolie
peper en zout naar smaak
verse kruiden zoals: peterselie of munt
optioneel: snufje sumak
BEREIDING
- Was 3 aubergines en prik er op een aantal plaatsen met een mes kleine gaatjes (of sneetjes) in zodat er stoom uit de aubergine kan ontsnappen. Leg de aubergines in zijn geheel op de grill(pan), op de barbecue of in de oven (200 graden). Draai ze regelmatig om en laat ze compleet zacht worden. Dit heeft even tijd nodig, wel zeker 45 minuten tot een uur.
- Na een halfuurtje leg je de 2 knoflooktenen erbij in de grillpan zodat deze ook zacht worden.
- Als de aubergines zacht zijn geworden, leg je ze in een schaal of kom en dek je deze af met huishoudfolie. Zo garen ze nog even door en komt de schil er makkelijk af. Haal de schilletjes van de tenen knoflook en prak de knoflook straks fijn samen met de aubergines.
- Nu ga je het vruchtvlees uit de aubergines scheppen. Als het goed is laat de schil heel makkelijk los. Doe het vruchtvlees in een zeef of vergiet en laat het overtollige vocht er even uitlekken.
- Nu ga je alles samenvoegen. Doe het vruchtvlees met de knoflookteentjes in een grote kom en prak dit met een vork of pureestamper fijn. Wil je het helemaal pureren dan kun je dit ook doen met behulp van een keukenmachine.
- Voeg het sap van een halve citroen, 2 tot 3 eetlepels tahin, chili poeder (naar smaak), een halve theelepel knoflookpoeder en een flinke snuf zout toe. Meng alles goed met een vork of een garde. Voeg vervolgens 5 eetlepels olijfolie toe en roer het door elkaar tot je een mooi romig mengsel krijgt. Om het extra romig te maken roer je er nog 2 eetlepels (plantaardige) yoghurt doorheen.
- Zet de baba ganoush minimaal 2 uur in de koelkast zodat de smaken goed kunnen intrekken. Na 2 uur roer je alles goed om en ga je de dip op smaak brengen. Voeg eventueel extra zout en een snuf vers gemalen zwarte peper toe. Meng er een theelepel sesamolie doorheen en proef of er meer citroensap of chili poeder bij moet. Hak verse kruiden fijn en meng deze er doorheen.
- Als de smaak goed is, is je baba ganoush klaar. Bestrooi met verse kruiden, een snufje sumak en drizzle er nog extra olijfolie overheen. Serveer met pitabrood of pita chips of dip er reepjes groenten in. Of gebruik het als spread op (plat)brood, crackers of wraps.
AANTEKENINGEN
- Baba ganoush is vers gemaakt het allerlekkerst. In de koelkast is het in een bakje een paar dagen houdbaar. Roer het voor het serveren goed door en breng indien nodig nog op smaak. Drizzle er ook nog wat olijfolie overheen.
Deze recepten / artikelen mag je niet missen:
- Chinese aubergines uit de airfryer
- Inspiratie voor salade dressings
- Groente inspiratie – recepten met aubergine
- Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines
- Vegan aubergine schnitzels
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.