Eetspiratie » Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines
Aubergine recept gestoofde Chinese aubergines

Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines

Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines. Weet je niet goed wat je met een aubergine aan moet? Dit recept maakt van jou een echte aubergine-liefhebber! Doordat de aubergines gestoofd zijn in een heerlijke sojasaus met knoflook worden de aubergines zacht en smaakvol. Lekker met simpele witte rijst een frisse komkommersalade en geroosterde sesamzaadjes.

Tijdens date night aten wij voor het eerst dit heerlijke vegan auberginegerecht. Op de kaart stond ‘braised eggplant’ en omdat dit een vegan optie was, besloten we dit gerecht te bestellen. Samen met een aantal andere Aziatische gerechtjes. Dit is een van de lekkerste gerechten met aubergine die we tot nu toe hebben gegeten! Bij het restaurant heb ik naar het recept gevraagd en ze vertelden ons dat de aubergine gestoofd werd in sojasaus, samen met knoflook. Het is blijkbaar een heel simpel recept, dus dat moest ik thuis zelf gaan uitproberen. Sindsdien heb ik al meerdere recepten gemaakt met aubergine, want inmiddels zijn we echte liefhebbers geworden.

Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines

Voor dit recept heb je lange Chinese aubergines nodig, deze kun je kopen bij de toko. Maar bij de supermarkt (in ieder geval in mijn regio) verkopen ze ook een dunne auberginesoort onder de naam ‘lila aubergines’ of Chinese aubergines. Alleen zijn deze twee soorten een stuk dunner als die van de toko. Heb je een toko in de buurt dan kun je ze het beste daar halen. En anders zijn lila aubergines uit de supermarkt ook een optie, maar daar heb je er misschien iets meer van nodig. En kun je het allebei niet vinden, dan is de ‘gewone’ aubergine ook een goed alternatief.

Groente inspiratie recepten met aubergine
Op de achtergrond de bekende ‘standaard’ aubergine, vooraan de Chinese of lila aubergines

Alhoewel dit gerecht ‘gestoofde Chinese aubergines’ heet, wordt de aubergine vooraf eerst gefrituurd en daarna pas gestoofd. Het frituren heeft twee functies, het geeft veel smaak, en de paarse kleur van de aubergine blijft behouden. Je kunt in plaats van frituren, de aubergines ook stomen of bakken (in de pan). Dit heb ik allemaal uitgetest en de conclusie is dat bij stomen en bakken sowieso de kleur van de aubergine verloren gaat. Ook wordt de aubergine zachter dan als je deze frituurt. Persoonlijk ben ik geen fan van frituren, maar eerlijk gezegd vind ik het bij dit gerecht juist aan te raden omdat dit echt de smaak, kleur en textuur ten goede komt.

Wok en roll met deze pan
Westinghouse Wokpan Inductie - Ø 30 cm - Zwart Marmer - met Deksel

Westinghouse Wokpan Inductie – Ø 30 cm – Zwart Marmer – met Deksel

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Als je de aubergine vooraf goed ‘prept’ kun je ervoor zorgen dat het geen spons wordt die alle olie opzuigt. Ik heb de aubergine in mijn friteuse gebakken, maar dit kan natuurlijk ook in ruim olie in een wok of pan op het fornuis. Ik heb de stappen in de receptenkaart zo duidelijk mogelijk opgeschreven. Het lijkt ingewikkeld, maar dat is het niet. Je kunt de saus binnen 5 minuten maken, je hebt een klein beetje snijwerk en je bereidt de aubergine. Daarna voeg je alles samen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Gestoofde Chinese aubergines Pinterest
Aubergine recept - Chinese gestoofde aubergines

Aubergine recept – Chinese gestoofde aubergines

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 5 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: ChineesNiveau: Gemiddeld
Porties

4

porties
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

20

minuten
Totale tijd

45

minuten

Aubergines gestoofd in sojasaus met knoflook.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 Chinese aubergines in repen gesneden

  • halve rode peper zaadlijsten verwijderd en fijngesneden

  • 1 rode snackpaprika of kleine puntpaprika in kleine blokjes gesneden

  • 5 tenen knoflook fijngehakt

  • 1 theelepel vers geraspte gember of gemberpasta

  • 1 eetlepel azijn

  • 1,5 eetlepel maïzena

  • 1 eetlepel olie

  • 1 theelepel sesamolie

  • Voor de saus
  • 2 eetlepels sojasaus

  • 1 eetlepel donkere sojasaus (of een extra eetlepel sojasaus als je geen donkere sojasaus hebt)

  • 1 eetlepel paddenstoelensaus (is een vegan optie) of oestersaus

  • 250 milliliter water

  • 1 theelepel suiker

  • Maïzena papje
  • 1 eetlepel maïzena

  • 3 eetlepels water

  • Overig
  • 1,5 liter water

  • ruim olie om in te frituren

  • 2 bosuitjes in ringetjes gesneden (garnering)

  • halve eetlepel geroosterde sesamzaadjes

BEREIDING

  • Was de aubergines goed en droog ze af. Snijd de topjes eraf en snijd de aubergines in drie stukken. Halveer de stukken, leg deze met de platte kant naar beneden en snijd deze in drie of 4 repen (afhankelijk van de dikte van de aubergine).
  • Doe 1,5 liter water in een ruime kom en voeg hieraan 1 eetlepel azijn toe. Leg de auberginerepen erin en zorg dat ze onder water staan. Leg er een groot (diner) bord op zodat ze onder water blijven. Laat dit nu ongeveer 10 tot 15 minuten staan.
  • Ondertussen ga je de saus maken. In een kom of maatbeker doe je 250 milliliter water, 2 eetlepels sojasaus, 1 eetlepel donkere sojasaus, 1 eetlepel paddenstoelensaus (of oestersaus) en 1 theelepel suiker. Roer dit door elkaar en zet dit even apart.
  • Maak een papje van 1 eetlepel maïzena en 3 eetlepels water. Roer dit goed door elkaar en zet apart tot gebruik.
  • Snijd de rode paprika en rode peper (zaadlijsten verwijderd) in kleine blokjes. Hak 5 teentjes knoflook fijn en rasp 1 theelepel verse gember (of gebruik gemberpasta). De bosui snijd je in ringetjes, dit is je garnering. Zet ook dit even apart.
  • Giet nu het water van de aubergines weg en spoel ze af onder de kraan. Dit kun je het beste doen in een groot vergiet. Vervolgens ga je met de hand het vocht uit de aubergines knijpen. Doe de aubergines in een kom en bestrooi met 1,5 eetlepel maïzena. Meng dit met de hand goed door elkaar zodat elk stukje aubergine licht ‘gecoat’ is.
  • Verhit ruim olie in een wok of diepe pan (of de friteuse) tot 180 graden en bak de auberginereepjes voor ongeveer 1 minuut. Doe dit in 2 batches, dus niet allemaal tegelijk. Laat ze uitlekken op een stukje bakpapier.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok of koekenpan en fruit hierin de knoflook, gember, peper en paprika aan voor ongeveer 2 minuten. Voeg daarna de saus toe en verwarm deze goed. Roer het maïzena papje nog even door en voeg deze toe aan de warme saus. Wacht tot het gaat bubbelen, blijf rustig roeren tot de saus een beetje indikt, dit duurt een paar minuten.
  • Voeg nu de auberginereepjes toe en schep alles goed om. Laat dit ongeveer 5 tot 10 minuten op een laag vuur zachtjes stoven.
  • Serveer de gestoofde aubergines met rijst, garneer met ringetjes bosui en geroosterde sesamzaadjes.

AANTEKENINGEN

  • Paddenstoelensaus is te koop in de betere supermarkt of in de toko. Dit staat vaak bij de Oosterse sausen, zoals sojasaus of ketjap in de buurt.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.