Indisch gestoofde vis (ikan semur)

Indische gestoofde vis

Bij de Indische keuken denk je vaak aan rendang, babi ketjap of gerechten met kip. Maar er zijn ook heerlijke gerechten met vis. Dit keer deel ik een lekker en simpel recept voor witte vis. Je kunt elke witte vissoort voor dit recept gebruiken. Het is makkelijk te bereiden en snel klaar.

Voor dit gerecht kun je zowel verse vis als vis uit de diepvries gebruiken. Als je vis uit de diepvries gebruikt, laat de vis dan eerst ontdooien en dep deze voor het marineren goed droog met een aantal velletjes keukenpapier.

In dit recept wordt kentjoer gebruikt. Kentjoer is familie van gember en het heeft een hele specifieke smaak. Het is zowel online als bij de toko verkrijgbaar. Kun je geen kentjoer vinden, laat het dan weg. Het gerecht zal ook zonder kentjoer lekker smaken!

Wat heb je nodig?

  • 4 stukken witte vis (kabeljauw, schol, koolvis, pangafilet)
  • 1 tot 2 theelepels sambal badjak
  • 3 tot 4 eetlepels ketjap manis
  • theelepel azijn
  • flinke theelepel gemberpoeder (djahé)
  • halve theelepel gemalen kentjoer
  • 3 teentjes knoflook geraspt
  • 1 ui fijngesnipperd
  • scheut (rijst)olie om in te bakken
  • citroensap naar smaak
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • bosui in ringetjes gesneden

Hoe maak je het?

Maak een marinade van de sambal, ketjap, azijn, gemberpoeder, kentjoer, knoflook ui en een snufje zout en zwarte peper.

Verhit een scheutje olie in een grote koekenpan en doe de vis met de marinade in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat de vis op een zacht vuur gaar stoven. Je hoeft de vis tussendoor niet om te draaien. Schep tussendoor wat eetlepels van de saus over de vis. Als de vis wit is geworden is hij gaar. Haal de deksel van de pan zodat de saus kan indikken.

Serveer de vis met rijst, in ringetjes gesneden bosui en een kneepje citroensap. Ook lekker met bimi, broccoli, boontjes of komkommersalade.

Het Groot Indonesisch kookboek van Bep Vuyk is een grote bron van (eet)spiratie voor mij. Al bladerend door dit boek kreeg ik inspiratie voor dit visgerecht. Het boek is al wat jaartjes oud maar mag eigenlijk niet ontbreken in je boekenkast als je een liefhebber bent van de Indonesische keuken.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Ben je op zoek naar nog meer inspiratie voor Indische gerechten, klik dan hier. En wil je zelf een rijsttafel samenstellen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan hier mijn tips voor het zelf samenstellen van een rijsttafel.

Indische gestoofde vis

*Dit artikel bevat een affliate link

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

11 Reacties

  1. Erg lekker ! Heb het gemaakt met kabeljauw

  2. Kun je dit gerecht ook met zeeduivel maken? Lijkt me erg lekker!

  3. Marcel Mulder

    We hadden reeds kabeljauw klaar staan om ” iets ” van te maken. Mijn vrouw, geen echte vis liefhebber, kun je er iets van maken wat ik lekker vind. Dus grijp ik terug op jou eetspiratie. Bijna alles in huis, geen Bosui en geen Kentjoer. Bosui hebben we weggelaten en de Kentjoer vervangen door Galanga. Wij eten koolhydraten arm dus een super gerecht, met ieders een halve bloemkool en een stuk kabeljauw. East meets West. Zo lust ik elke dag wel kabeljauw kreeg ik te horen van mijn vrouw. Bedankt voor dit erg lekker recept, een 10+. We komen elkaar hier nog wel weer tegen.

  4. Super lekker en zo makkelijk te maken! Voor herhaling vatbaar👍

  5. Hoi Simone, vandaag je recept gemaakt. Mijn man en ik hebben ervan gesmuld. Bij mij staat dit recept nou gebookmarked als een 5* gerecht. 👍

  6. Zaterdag gemaakt als onderdeel van mijn (eerste) rijsttafel voor vrienden. Viel erg in de smaak. Bedankt weer voor je recept Simone!

  7. Bert Reinders

    Het lijkt me ook wel een mooi recept voor de slowcooker!

    • Hoi Bert, ik durf het niet te zeggen eigenlijk. Witte vis is altijd zo snel gaar dat het misschien zonde is om in de slowcooker te bereiden. Misschien zou het met een dikker stuk kabeljauw bijvoorbeeld wel kunnen. Ik heb het nog niet uitgetest :-)

  8. Heb je genoeg stoof vocht met maar 3 eetlepels ketjap op 4 stukken vis?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*