Eetspiratie » Indische gestoofde vis
Indische gestoofde vis

Indische gestoofde vis

Indische gestoofde vis, lekker, makkelijk en snel klaar. Bij de Indische keuken denk je meestal aan rendang, babi ketjap of gerechten met kip. Maar er zijn ook heerlijke gerechten met vis. Dit gerecht ‘ikan semur’ maak je met witte vis. Kies de soort die je lekker vindt. Het mag een verse vis zijn, maar het gaat ook prima met vis uit de diepvries.

De inspiratie voor dit gerecht ‘ikan semur’ komt uit ‘Het groot Indonesische kookboek’ van Beb Vuyk. Dit boek gaat al heel wat jaren mee en er staan hele interessante en ook bijzondere recepten in. Deze gestoofde vis wilde ik graag een keer proberen.

Indische gestoofde vis

Voor dit recept gebruik je een witte vissoort zoals kabeljauw, schol of koolvis. Als je kiest voor de diepvriesvariant in plaats van verse vis is het belangrijk dat je vooraf de vis heel goed droogdept. Dit kun je het beste doen met keukenpapier. Als je het overtollige vocht verwijderd zal het bakken een stuk beter gaan.

In dit recept wordt kentjoer gebruikt. Kentjoer is familie van gember en het heeft een hele specifieke smaak. Je kunt het bij sommige toko’s vers kopen maar vaak wordt ook de gemalen gedroogde versie gebruikt. Kentjoerpoeder ziet er eigenlijk een beetje hetzelfde uit als gemalen djahé (gemberpoeder). Mocht je dit ingrediënt niet kunnen vinden, dan is het niet erg om het weg te laten. Ook zonder kentjoer zal dit gerecht nog steeds smaken.

Indische gestoofde vis

Indische gestoofde vis

Recept van Simone | Eetspiratie
4.6 van 10 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten

Een lekker en makkelijk gerecht van gestoofde vis in ketjapsaus.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 4 stukken witte vis

  • 1 – 2 theelepels sambal badjak

  • 3 – 4 eetlepels ketjap manis

  • 1 theelepel azijn

  • 1 theelepel gemberpoeder (djahé)

  • halve theelepel gemalen kentjoer

  • 3 tenen knoflook

  • 1 ui

  • 4 partjes citroen voor erbij

  • peper en zout

BEREIDING

  • Maak een marinade van de sambal badjak, ketjap manis, azijn, gemberpoeder, kentjoer, knoflook, ui en een snufje zout en zwarte peper.
  • Neem een grote koekenpan en schenk de marinade erin. Verwarm dit even en leg vervolgens de vis in de pan. Plaats een deksel op de pan en laat de vis op een zacht vuur gaar stoven.
  • Je hoeft de vis tussendoor niet om te draaien. Schep tussendoor wat eetlepels van de warme saus over de vis. Als de vis wit is geworden (check de binnenkant even) is hij gaar. Haal de deksel van de pan zodat de saus een beetje kan indikken.
  • Schep de vis op de borden en serveer er een partje citroen naast. Je eet dit met rijst en groente zoals broccoli, bimi, paksoi, peultjes of komkommer.

Deze recepten / artikelen wil je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.