Ikan Bali (pittige gestoofde vis)

Ik heb veel Indische recepten met varkensvlees, rundvlees en kip online staan. Maar een Indisch visgerecht (ikan = vis) stond nog niet in het receptenoverzicht, dus het werd hoog tijd voor een simpel visrecept. Dit recept voor ikan bali is lekker en ook snel klaar. Het enige wat een beetje tijd kost, is het maken van de boemboe (kruidenmengsel). Maar daar hebben we natuurlijk een keukenmachientje voor, of als je het authentiek wil doen gebruik je de vijzel.

De vis in dit recept kun je ook voorzien van een paneerlaagje en vervolgens frituren maar dat heb ik niet gedaan. Zonder het korstje is de vis ook lekker en sneller klaar! In dit recept worden een aantal ingrediënten uit de Indonesische keuken gebruikt. Wil je meer weten over deze ingrediënten, kijk dan hier.

Wat heb je nodig?

  • 4 stukken kabeljauwfilet of een andere stevige witvis
  • 1 grote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sambal oelek (gebruik de hoeveelheid sambal naar smaak)
  • 1 stukje trassi ter grootte van een erwt
  • 2 eetlepels ketjap
  • 1 theelepel palmsuiker
  • 2 tot 3 blaadjes djeroek poeroet
  • 1 gekneusde serehstengel
  • snufje zout
  • olie om in te bakken

Hoe maak je het?

Maak een boemboe van de ui, knoflook, sambal, ketjap, palmsuiker en de trassi. Doe alles in een keukenmachientje of vijzel en maak er een smeuïge pasta van.

Boemboe
Ik gebruikte een keer mijn tjobek (vijzel) om de boemboe te maken

Verhit een scheut olie in een grote koekenpan, dep de vis droog met keukenpapier en bak de vis aan beide kanten bruin. Haal de vis uit de pan en leg deze apart op een bord. Giet nog een klein scheutje olie in de pan en fruit de boemboe goed aan. Na 3 minuten leg je de stukken vis terug in de pan. De djeroek poeroet blaadjes en de sereh (die je eerst even met een mes kneust) mogen er in zijn geheel in.

Doe de deksel op de pan en laat dit minimaal 15 minuten stoven. Voeg indien nodig een klein scheutje water toe. Serveer de ikan bali met rijst, komkommer, boontjes of roedjak manis.

Ikan bali Indisch visgerecht

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

2 Reacties

  1. Dank voor het recept!. Ik heb het uit de oven gemaakt, ook heerlijk!

  2. Dit lijkt me een heerlijk recept. Ga het snel maken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*