Eetspiratie » Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)
Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes), dit recept mag niet ontbreken op mijn blog! Dit gerecht is heel handig om in je kookrepertoire te hebben want het past namelijk bij ‘bijna’ alles. Op deze boontjes val ik ook vaak terug als ik even geen Eetspiratie heb. Lekker bij rijst of nasi goreng en een handig gerecht voor bij een rijsttafel. En hier thuis favoriet.

Voor dit gerecht gebruik ik vaak diepvries sperziebonen. Dit is handig omdat ik die altijd in huis heb en dan snel iets op tafel kan zetten. Gebruik je verse sperziebonen, dan heeft het een iets langere bereidingstijd. Ook zit er trassi (gefermenteerde garnalenpasta) in dit gerecht. Wil je deze pittige gestoofde boontjes vegetarisch maken? Laat dan de trassi weg.

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

De sperziebonen bij dit gerecht worden eerst ‘geroerbakt’ in de wok waarna ze gestoofd worden in een klein beetje water of groentebouillon. Dit is lekker gecombineerd met rijst maar ook een prima combinatie met bijvoorbeeld aardappelpuree. Je serveert het bij bijvoorbeeld rendang of daging smoor. Of je laat de trassi weg en serveert het als onderdeel bij een vegetarische rijsttafel. Het recept wat ik gebruik is zoals ik het van mijn moeder heb meegekregen, lekker snel en simpel.

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

Recept van Simone | Eetspiratie Categorie: Bijgerechten, Budget, Familierecepten, Indische en Indonesische recepten, Indofood, Oosterse receptenKeuken: Indische en Indonesische gerechtenMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

25

minuten
Tijd totaal

35

minuten

Deze ‘geroerbakte’ en gestoofde pittige boontjes passen bij bijna elk Indisch gerecht.

Ingrediënten

  • 500 gram sperziebonen (vers of diepvries)

  • 1 ui

  • 2 tenen knoflook

  • 1 rode peper (zaadjes verwijderd)

  • sambal oelek naar smaak

  • optioneel: halve theelepel trassi

  • 2 blaadjes laurier

  • 200 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een groentebouillonblokje)

  • 1 theelepel laos

  • 1 theelepel (riet)suiker

  • 2 eetlepels ketjap manis

  • 1 eetlepel citroensap

  • zout en peper naar smaak

  • 1 eetlepel olie

Hoe maak je het?

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en verwijder de zaadlijsten en zaadjes uit de rode peper. Snijd de peper in ringetjes, doe alles in een schaaltje en zet even apart.
  • Als je verse sperziebonen gebruikt maak je deze eerst even schoon. Snijd de topjes eraf en snijd de bonen doormidden. Bevroren sperziebonen kun je direct toevoegen, deze hoef je niet eerst schoon te maken.
  • Verhit een eetlepel olie in een wok en fruit hierin de ui, knoflook, sambal oelek en rode peper. Voeg daarna de gemalen laos en suiker toe. Schep dit even mee om. Als je trassi toe wil voegen verkruimel deze dan nu boven de pan en bak dit mee tot het is opgelost.
  • De sperziebonen kunnen er nu bij, schep deze goed om. Voeg een eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een verkruimeld bouillonblokje) toe samen met het water, ketjap manis, laurierbladen en een eetlepel citroensap.
  • Laat dit 20 minuten stoven tot de boontjes zacht zijn. Ze mogen nog wel een bite hebben. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met rijst en gebakken uitjes en extra sambal.

Aantekeningen

  • Toemis boontjes is erg lekker in combinatie met nasi kuning (gele rijst). Deze rijst is gekookt in kokosmelk samen met sereh, djeroek poeroet en andere aromatische smaakmakers. Bekijk hier het recept.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE