Toemis boontjes

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

Dit recept mag niet ontbreken op mijn blog, het recept voor pittige gestoofde boontjes (oftewel toemis boontjes). Boontjes passen overal zo goed bij en als ik even geen ‘Eetspiratie’ heb (ja dat gebeurd wel eens) dan val ik terug op dit recept. Toemis boontjes zijn lekker bij rijst, nasi en gerechten zoals rendang of Indo pulled pork.

Handige info: alle ingrediënten in dit recept zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Wil je meer weten over veel gebruikte producten uit de Indonesische keuken? Lees dan dit artikel!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram sperzieboontjes (vers of diepvries)
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • rode peper naar smaak
  • stukje trassi (ongeveer een halve theelepel)
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 milliliter water
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel (kokosbloesem)suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • kneepje citroensap

Hoe maak je het?

Maak de sperziebonen schoon, snipper de ui en rasp de knoflook. Snijd de rode peper in ringetjes en verhit wat olie in een wok. Als de olie warm is fruit dan de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper, de verkruimelde trassi, de laos en de suiker toe en schep dit goed om.

Trassi
Trassi lijkt een beetje op een bouillonblokje

Nu kunnen de boontjes erbij samen met het bouillonpoeder, het water, de laurierbladen, ketjap en het citroensap. Laat dit zachtjes stoven met een deksel op de pan. Proef na een minuut of 20 of de boontjes gaar zijn en of het geheel op smaak is. Zo niet dan voeg je er naar wens nog, peper, citroensap of ketjap aan toe.

Serveer de boontjes met gele rijst en pittige gehaktballetjes of een kruidige rendang. Ook lekker met komkommersalade.

Tip: voeg een flinke theelepel kurkuma toe aan het kookwater van de rijst, zo maak je zelf gele rijst!

*Dit artikel bevat affiliate links.

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

14 Reacties

  1. Heerlijk gerechtje, vooral de volgende dag! Gaat per direct op mijn favorietenlijstje!

  2. Gisteren dit gerecht gemaakt bij de rendang met varkensvlees. De boontjes waren erg lekker. Ik denk alleen dat ik volgende keer verse boontjes of kouseband gebruik, want de diepvriesboontjes waren iets te slap naar onze zin. Maar de smaak maakte dat helemaal goed, hoor!

    Ik ga van de week eens bedenken wat ik de volgende keer van je site ga maken.

    Bedankt weer!

  3. Hoi Simone,

    Kan dit recept ook in de slowcooker?

    Groetjes,
    Diana

    • Hoi Diana, in principe zou dat wel moeten kunnen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan. Het is een stoofgerecht dus het zou in de slowcooker bereid kunnen worden. Groetjes, Simone

  4. Hallo Simone,
    gisteren de toemis boontjes en de sate van kipgehakt gemaakt.
    Volledig volgens jou recepten. Moet je toch wat vertellen, we hebben super lekker gegeten.
    Wij houden vooral van Indisch eten en jouw recepten zijn fantastisch.
    Morgen wordt het pittige kool met kipgehaktballetjes.

    Groeten Martin

  5. Hoi hoi, kan je dit gerecht invriezen? IK wil nl een rijsttafel voorbereiden voor de kerst.
    groetjes, Jacq

    • Hoi Jaqueline,
      Je kunt dit prima invriezen. Ik zou dan wel stevige (verse of diepvries)boontjes gebruiken. Dus geen boontjes uit pot. Dan wordt het niet te slap als je het opnieuw gaat opwarmen.
      Groetjes Simone

  6. Hoi Simone, vraagje… voor hoeveel personen is dit gerecht? Groetjes!

  7. Ik heb de rendang gemaakt volgens jouw recept. Erg goed. De bijbehorende gestoofde boontjes waren een echte aanrader. Ik ga meerdere recepten van jou maken. Je hoort per recept wat ik/wij ervan vond(en).

  8. Ik neem aan dat het water er ingaat wanneer ook het bouillon poeder er ingaat? Zie het wel staan bij de ingrediënten maar het lijkt niet terug te keren in de bereidingswijze. (Of ik lees er overheen, kan ook).

    • Hoi Koen, je hebt er niet overheen gelezen :-) Het stond er niet in! Dus bedankt voor je oplettendheid en je berichtje. Het water gaat er meteen bij samen met het bouillonpoeder en de rest van de ingrediënten. Ik heb het er nu bij gezet. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*