Eetspiratie » Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)
Toemis boontjes

Pittige gestoofde boontjes (toemis boontjes)

Dit recept mag niet ontbreken op mijn blog, het recept voor pittige gestoofde boontjes (oftewel toemis boontjes). Boontjes passen overal zo goed bij en als ik even geen ‘Eetspiratie’ heb (ja dat gebeurd wel eens) dan val ik terug op dit recept. Toemis boontjes zijn lekker bij rijst, nasi en gerechten zoals rendang of Indo pulled pork.

Handige info: alle ingrediënten in dit recept zijn gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt. Wil je meer weten over veel gebruikte producten uit de Indonesische keuken? Lees dan dit artikel!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram sperzieboontjes (vers of diepvries)
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 1 teentje knoflook geraspt
  • rode peper naar smaak
  • stukje trassi (ongeveer een halve theelepel)
  • 2 laurierblaadjes
  • 200 milliliter water
  • eetlepel groentebouillonpoeder
  • 1 theelepel gemalen laos
  • 1 theelepel (kokosbloesem)suiker
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • snufje zout en vers gemalen zwarte peper
  • kneepje citroensap

Hoe maak je het?

Maak de sperziebonen schoon, snipper de ui en rasp de knoflook. Snijd de rode peper in ringetjes en verhit wat olie in een wok. Als de olie warm is fruit dan de ui en de knoflook aan. Voeg de rode peper, de verkruimelde trassi, de laos en de suiker toe en schep dit goed om.

Trassi
Trassi lijkt een beetje op een bouillonblokje

Nu kunnen de boontjes erbij samen met het bouillonpoeder, het water, de laurierbladen, ketjap en het citroensap. Laat dit zachtjes stoven met een deksel op de pan. Proef na een minuut of 20 of de boontjes gaar zijn en of het geheel op smaak is. Zo niet dan voeg je er naar wens nog, peper, citroensap of ketjap aan toe.

Serveer de boontjes met gele rijst en pittige gehaktballetjes of een kruidige rendang. Ook lekker met komkommersalade.

Tip: voeg een flinke theelepel kurkuma toe aan het kookwater van de rijst, zo maak je zelf gele rijst!

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE

4 Reacties

  1. Heerlijk gerechtje, vooral de volgende dag! Gaat per direct op mijn favorietenlijstje!

  2. Gisteren dit gerecht gemaakt bij de rendang met varkensvlees. De boontjes waren erg lekker. Ik denk alleen dat ik volgende keer verse boontjes of kouseband gebruik, want de diepvriesboontjes waren iets te slap naar onze zin. Maar de smaak maakte dat helemaal goed, hoor!

    Ik ga van de week eens bedenken wat ik de volgende keer van je site ga maken.

    Bedankt weer!

  3. Hoi Simone,

    Kan dit recept ook in de slowcooker?

    Groetjes,
    Diana

    • Hoi Diana, in principe zou dat wel moeten kunnen. Ik heb het zelf nog nooit gedaan. Het is een stoofgerecht dus het zou in de slowcooker bereid kunnen worden. Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Door het vakje hieronder aan te vinken, geef je Eetspiratie toestemming voor het plaatsen van jouw bericht.

*

Ja, ik geef toestemming

*

3 × twee =