Ontbijtcake

Ontbijtcake

Deze ontbijtcake is een variatie op ontbijtkoek. Met een paar ingrediënten tover je een lekkere kruidige cake op tafel. Ondanks dat hij suiker bevat vind ik het een goed alternatief voor de ‘echte’ ontbijtkoek. Mijn kinderen zijn er dol op en hij past ook prima in de lunchtrommel.

Wat heb je nodig?

  • 100 gram speltbloem
  • 100 gram amandelmeel ( ipv amandelmeel kun je ook 100 gram volkoren rijstmeel gebruiken)
  • 75 gram palm of kokosbloesemsuiker
  • 1 eetlepel kokosolie (niet gesmolten)
  • 2 flinke eetlepels Griekse yoghurt
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel honing
  • 1 flinke theelepel baking soda of bakpoeder
  • 1 eetlepel kaneel of speculaaskruiden

Keukenbenodigdheden:

  • cakeblik of kleine taartvorm
  • bakpapier
  • 2 beslagkommen
  • zeef
  • spatel
  • handmixer

Hoe maak je het?

Meng de speltbloem, het amandelmeel, kaneel of koekkruiden en de baking soda samen in een kom. Dit zijn de droge ingrediënten.

In een andere kom meng je de natte ingrediënten, dus de eieren met de yoghurt, kokosolie, suiker (dit is wel een droog ingrediënt maar dat werkt wat makkelijker) en de honing. Mix dit met een handmixer tot het luchtig is.

Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed je bakblik met bakpapier. Hang nu de zeef boven de kom met het eimengsel en zeef het meelmengsel erboven. Meng dit goed door elkaar met een spatel. Doordat je het meel door de zeef haalt wordt de cake extra luchtig.

Giet het beslag in de bakvorm en zet deze direct in de oven. Bak de ‘ontbijtcake’ in ongeveer 50 minuten gaar en laat het afkoelen op een rooster. Bewaar het in een stukje aluminiumfolie of vries het in plakken in.

Tip: hou je van simpele bakrecepten? Maak dan ook eens de boekweit appelcake!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Ik ga een cakeblik gebruiken maar welke afmeting heb je of jullie gebruikt? 25 cm?

    • Hoi Maria, ik heb zelf voor deze cake een kleine ronde springvorm gebruikt. Maar een cakeblik kan natuurlijk ook. Als je een groot cakeblik gebruikt wordt de cake niet zo hoog, dus als je een kleinere hebt dan 25 cm zou ik een kleinere nemen. Een brownie bakblik zou ook nog kunnen. Groetjes, Simone

  2. Wat een heerlijke cake, zelfs mijn 2 tieners likken hun vingers erbij af. Wij vinden de koekkruiden-versie het lekkerst!

  3. Gisteren deze koek gemaakt en helemaal enthousiast geworden. Wat is dit lekker zeg.
    In stukken gesneden en in de vriezer gelegd. Vanochtend 1 eruit gehaald en, alweer, hartstikke lekker. Volgende versie doe ik met rozijnen en/of noten erin.

  4. Wat een heerlijk recept! Wou het gelijk maken maar had geen amandelmeel en griekse yogurt in huis, wat toen…….. rijstemeel en volle yogurt wel in huis, dus dat maar gedaan. Een heerlijke koek kwam tevoorschijn!

    • Hoi! Rijstmeel is ook fijn om mee te werken inderdaad en ik vind het altijd lekker om een cake met yoghurt te maken omdat hij dan lekker zacht wordt. Ik gebruik het eigenlijk best vaak in mijn cakes :-) Leuk dat je hem ook gemaakt hebt!
      Groetjes, Simone

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*