Eetspiratie » Ontbijtcake
Ontbijtcake

Ontbijtcake

Ontbijtcake, een kruising tussen ontbijtkoek en cake. Geen ingewikkeld recept maar gewoon een simpel baksel wat je even snel kunt maken en binnen een paar minuten in de oven hebt staan. Deze cake was eigenlijk een uitprobeersel op verzoek van mijn dochter en toevallig pakte het goed uit. Iedereen weet inmiddels dat ik geen ‘bakker’ ben maar soms lukt er per ongeluk weleens iets.

Ontbijtkoek wordt vaak gezien als een tussendoortje maar wij aten het vroeger op brood. Net als speculaasjes en plakjes spekkoek. Toevallig hebben deze drie dingen allemaal een beetje dezelfde smaken. Kruidig, kaneelachtig en zoet. Deze ontbijtcake past ook in dat rijtje.

Ik ben niet echt gek op zoetigheid. Wat ik wel lekker vind is bijvoorbeeld een blauwe bessen cake of een stukje bananenbrood. Maar als ik een zoet gerecht moet kiezen waar ik blij van wordt dan is het toch wel mijn appelscheptaart met kruimeldeeg. Bekijk hier het recept.

Ontbijtcake

Bij baksels moet je je eigenlijk altijd strak aan het recept houden en laat ik daar nou net niet zo goed in zijn. Daarom kook ik liever dan dat ik bak. Ik heb dit recept gemaakt, het lukte en ik durfde er daarna niks meer aan te veranderen. De cake is van zichzelf niet heel zoet maar dat vind ik persoonlijk niet zo erg. Ik pak een plakje als ik haast heb in de ochtend of eet het als tussendoortje. Dan lunch ik maar wat uitgebreider!

Ontbijtcake

Ontbijtcake

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Niveau: makkelijk
Porties

1

cake
Voorbereiding

10

minuten
Oventijd

50

minuten
Total time

1

uur 

Met een paar ingrediënten zet je snel deze kruidige cake in de oven.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 100 gram (spelt)bloem

  • 100 gram amandelmeel

  • 75 gram gemalen palmsuiker

  • 1 eetlepel gesmolten kokosolie

  • 2 eetlepels Griekse yoghurt

  • 4 eieren

  • 1 eetlepel honing

  • 1 theelepel bakpoeder

  • halve theelepel kaneel

  • 1 theelepel koek of speculaaskruiden

BEREIDING

  • Meng de droge ingrediënten (bloem, amandelmeel, bakpoeder, specerijen, zout) met een vork goed door elkaar.
  • In een andere kom meng je de natte ingrediënten (eieren, kokosolie, suiker, honing). Mix dit luchtig met een handmixer.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden en bekleed een (normaal formaat) cakeblik met bakpapier. Als je het bakpapier eerst verfrommeld past het beter in het cakeblik.
  • Zeef nu het meelmengsel boven de kom met de natte ingrediënten. Meng alles goed door elkaar met een spatel. Vouw het beslag in plaats van te roeren.
  • Giet het beslag in de cakevorm en bak de ontbijtcake in ongeveer 50 minuten gaar. Test met een satéprikker of de binnenkant van de cake gaar is. Als de prikker er droog uitkomt is hij klaar. Haal de cake uit de oven en laat deze afkoelen op een rooster. Snijd hem in plakken en serveer met roomboter.

AANTEKENINGEN

  • De plakken kun je ook prima invriezen. Doe er dan wel een bakpapiertje tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.