Eetspiratie » Bananenbrood
Bananenbrood

Bananenbrood

Bananenbrood of is het toch een cake? Na een hele hoop bananenbroden te hebben gebakken ben ik eindelijk tevreden met dit recept. Hoe je het ook wilt noemen maakt niet uit, het is gewoon lekker! Ideaal als tussendoortje, handig om in je luchtrommel te stoppen en ik eet het zelfs verkruimeld over yoghurt als ontbijt. Gooi dus nooit lelijke bruine bananen weg maar verwerk ze in een bananenbrood.

Er zijn online heel veel bananenbrood recepten te vinden. In sommige recepten zat één banaan. Als je dan toch bananenbrood bakt doe er dan minimaal drie in dan proef je tenminste nog wat banaan terug. Er zijn zoveel varianten van dit broodje. Van ‘healthy’ bananenbrood recepten met bijvoorbeeld havermout en dadels, tot recepten die je totaal niet eet voor je gezondheid, met melasse, chocolade en bruine suiker. Vegan bananenbroden en bananenbroden met een half pakje boter, er is keuze genoeg.

Bananenbrood

Valt dit bananenbroodje de categorie ‘gezond’? Waarschijnlijk niet, maar of dat zo erg is? Je moet natuurlijk niet het hele broodje in een keer in je eentje opeten want dan wordt het een ander verhaal. Het handige van dit brood is dat je het makkelijk kunt invriezen. Snijd het in plakken en schuif er eventueel stukjes bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen. Als je het brood wil niet invriest kun je het bewaren in de koelkast hierin blijft het een paar dagen goed.

Wil je een veganistisch bananenbrood bakken, vervang dan de eieren door aquafaba (bonenwater). Aquafaba is het vocht wat zit in een blik kikkererwten of bonen. Als ik kikkererwten ga gebruiken voor een recept (bijvoorbeeld hummus) vang ik altijd het vocht op en dit vries ik in. Ik gebruik altijd het vocht van de kikkererwten omdat dit de meest neutrale smaak heeft. Als je het vocht opklopt met een handmixer gaat het schuimen en kun je het als vervanger voor eieren gebruiken. In dit artikel kun je wat meer lezen over aquafaba en wat je er nog meer mee kunt doen.

Bananenbrood

Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

1

brood
Voorbereiding

15

minuten
Oventijd

50

minuten
Total time

1

uur 

5

minuten

Een simpel bananenbrood met weinig ingrediënten.

Ingrediënten

  • 3 3 grote rijpe bananen of 6 kleintjes

  • 4 – 6 4 – 6 medjoul dadels (pit verwijderd)

  • 200 gram 200 bloem

  • 100 gram 100 volkoren meel of speltmeel

  • 1 zakje 1 bakpoeder

  • 1 theelepel 1 kaneel

  • halve halve citroen (voor de rasp)

  • 4 4 eieren (of 6 eetlepels opgeschuimde aquafaba)

  • snufje zout

Hoe maak je het?

  • Zet alle ingrediënten klaar en bekleed een cakevorm van ongeveer 28 centimeter met een stukje bakpapier. Als je het bakpapier eerst verfrommeld kun je het makkelijker in de vorm plaatsen.
  • Leg de dadels even in warm water (ongeveer 5 minuten) zodat ze een beetje zacht kunnen worden.
  • Haal de schil van de bananen, leg ze op een bord of snijplank en prak ze fijn met een vork.
  • Doe de geprakte bananen samen met de dadels (zonder het vocht), de eieren (of aquafaba) en de citroenrasp in een grote kom. Pureer dit fijn met een staafmixer. Zet dit even apart.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 – 180 graden.
  • Doe de droge ingrediënten (bloem, meel, bakpoeder, zout en kaneel) in een grote kom en meng dit door elkaar.
  • Meng nu het bananenmengsel met het meel en schep dit rustig om met een spatel. Vouw het mengsel in elkaar in plaats van het roeren.
  • Schenk het beslag in de vorm en zet het in de oven voor ongeveer 45 tot 50 minuten. Test met een satéprikker of het brood gaar is. Als de prikker er schoon en droog uitkomt is het bananenbrood gaar.
  • Haal het brood met het bakpapier uit de vorm en zet het op een rooster. Laat het 20 minuten afkoelen voordat het je aansnijd.

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE