Bananenbrood of is het toch een cake? Na een hele hoop bananenbroden te hebben gebakken, ben ik eindelijk tevreden met dit recept. Hoe je het ook wilt noemen, maakt niet uit. Het is gewoon lekker! Ideaal als tussendoortje, handig om in je lunchtrommel te stoppen en ik eet het zelfs verkruimeld over yoghurt als ontbijt. Gooi dus nooit lelijke bruine bananen weg, maar verwerk ze in een bananenbrood.
Er zijn online heel veel bananenbrood recepten te vinden. Persoonlijk vind ik dat een bananenbrood ook echt naar banaan moet smaken, dus ik gebruik redelijk wat bananen in mijn recept. Er zijn zoveel varianten van dit broodje. Van ‘healthy’ bananenbrood recepten met havermout en dadels, tot recepten met melasse of een half pakje boter, er is keuze genoeg. Gooi je rijpe bananen dus nooit weg. Maak er bananenbrood van. Je kunt dit brood zelfs maken met ontdooide bananen uit de vriezer.
Bananenbrood
Het handige van dit brood is dat je het makkelijk kunt invriezen. Snijd het in plakken en schuif er stukjes bakpapier tussen zodat ze niet aan elkaar bevriezen. Als je het brood niet invriest, kun je het bewaren in de koelkast. Hierin blijft het een paar dagen goed. Je kunt aan het beslag eventueel ook een klein handje gehakte noten (walnoten of pecannoten) toevoegen. Chocoladechips of druppels zijn ook een lekkere toevoeging.
Dit bananenbrood recept is vegan/plantaardig want er wordt geen ei of boter in gebruikt. Het is lekker basic en makkelijk te maken. Ik eet het als tussendoortje of snack. Lekker met een beetje (plantaardige) boter of verkruimeld over de yoghurt. In blokjes gesneden is het een mooie laag voor een trifle met yoghurt en fruit en heb je restjes over? Maak er dan een broodpudding van.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Bananenbrood
1
brood10
minuten50
minuten1
uurEen makkelijk vegan bananenbrood, gezoet met dadels en appelmoes. Een lekker tussendoortje maar ook prima bij het ontbijt of in je lunchtrommel. Bewaar het bananenbrood in de koelkast of vries het in plakken in.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
4-5 rijpe bananen (4 geprakt + 1 hele voor op het brood, dit is optioneel)
4 – 6 medjoul dadels (pit verwijderd) geweekt in warm water
350 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
1 eetlepel kaneel
4 eetlepels appelmoes 0% (zonder suiker)
halve biologische citroen (voor de rasp) en 1 kneepje citroensap
snufje zout
snufje suiker voor bovenop het brood
BEREIDING
- Zet alle ingrediënten klaar en bekleed een cake- of broodbakvorm van ongeveer 28 centimeter met een stukje bakpapier. Als je het bakpapier eerst verfrommeld, kun je het makkelijker in de vorm vouwen.
- Doe de droge ingrediënten (350 gram bloem, 2 theelepels bakpoeder, 1 eetlepel kaneel en een snufje zout) in een grote kom en meng dit door elkaar.
- Haal de schil van 4 bananen, leg ze op een bord of snijplank en prak ze fijn met een vork. Er mogen nog best wat stukjes inzitten.
- Verwijder de pitten uit de dadels en week ze 5 minuten in warm/heet water zodat ze zachter worden.
- Giet het water van de dadels weg en maak de dadels fijn met een vork. Voeg ze bij de geprakte bananen. Eventueel kun je het mengsel ook even pureren met een staafmixer.
- Doe het banaan/dadelmengsel bij de bloem in de kom. Rasp de schil van een halve citroen boven de kom en voeg een kneepje citroensap en een snufje zout toe. Voeg ook 4 eetlepels appelmoes toe.
- Meng alles met een spatel voorzichtig door elkaar. Als het mengsel te droog is, voeg dan extra appelmoes toe. Is het te nat? Voeg dan een klein beetje bloem toe.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
- Schenk het beslag in de met bakpapier beklede bakvorm. Pel de laatste banaan en snijd deze in de lengte door de helft en leg deze met de binnenkant naar boven op het brood. Duw het een beetje in het beslag. Bestrooi eventueel met een snufje suiker.
- Bak het brood gaar op 180 graden voor ongeveer 50 minuten. Test met een satéprikker of het brood gaar is. Als de prikker er schoon en droog uitkomt is het bananenbrood gaar. Als je een kernthermometer hebt: het bananenbrood is klaar als de kerntemperatuur tussen de 90-95 graden ligt.
- Haal het brood met het bakpapier uit de vorm en zet het op een rooster. Laat het 30 minuten afkoelen voordat het je aansnijdt.
AANTEKENINGEN
- Je kunt het bananenbrood invriezen. Snijd het brood in plakken en doe er een stukje bakpapier tussen zodat de plakken niet aan elkaar vriezen.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Gezond tussendoortje met noten
- Handig recept voor ketjapsaus
- Gezonde repen
- Lunchen zonder brood
- Tussendoortjes voor de (Nijmeegse) Vierdaagse
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.