Pittige speklapjes

Pittige speklapjes

Vroeger at ik regelmatig speklapjes maar de laatste jaren niet zo vaak meer. Spek bakken spettert enorm en ik heb al een aantal keren van die lekkere spetters in mijn oog gehad tijdens het bakken. Ik denk dat het bakken de reden is dat ik geen spek meer eet. Of misschien heb ik een jeugdtrauma van die keer dat ik bijna stikte in een zwoerd. Daarom geef ik mijn kinderen ook nooit spek. Maar laatst had ik er weer eens zin in. Mijn moeder bakt de lekkerste krokante speklapjes. Ik heb mijn speklapjes natuurlijk een oosters tintje en een beetje pit gegeven.

Tip vooraf

In dit recept gebruik ik korianderzaadjes. De smaak van deze zaadjes is een beetje citrusachtig en niet vergelijkbaar met gemalen koriander oftewel ketoembar. Deze zaadjes koop je in de supermarkt of toko en je kneust ze met de achterkant van een lepel. Lust je geen koriander dan kun je als vervanging citroenrasp nemen. Dit heeft niet dezelfde smaak maar geeft wel een fris accent.

Ingrediënten

  • 6 tot 8 speklappen (a la minute lapjes)
  • 2 tenen knoflook geraspt
  • flinke theelepel sambal oelek (of meer naar wens)
  • 1 theelepel korianderzaadjes gekneusd (of een snufje gemalen ketoembar)
  • flinke theelepel mosterd
  • 2 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 1 eetlepel gembersiroop
  • 1 theelepel (appelcider) azijn
  • scheutje (rijst) olie om in te bakken
  • optioneel: verse rode peper fijngehakt, bieslook fijngehakt

Hoe maak je het?

Maak een marinade van de knoflook, sambal, korianderzaadjes, mosterd, ketjap, gembersiroop en de azijn. Proef of de marinade naar wens is en voeg indien nodig nog iets toe. Zet een beetje van de marinade apart om straks de speklapjes mee te bestrijken net voordat je ze gaat serveren.

Indische speklapjes

Giet de rest van de marinade over de speklapjes en meng het door elkaar. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de speklapjes bruin aan beide kanten. Zet het vuur niet te hoog want anders verbrand de marinade en worden je speklapjes zwart. Misschien dat je in twee rondes moet bakken omdat niet al het vlees in je pan past.

Leg een keukenpapiertje op een bord en laat de speklapjes daarop uitlekken.

Bord opmaken

Ik serveer de speklapjes met gele rijst, een simpele komkommersalade, sperzieboontjes of broccoli. Leg een schep rijst op het bord en schik daarop de speklapjes. Bestrijk ze met de achtergehouden marinade en garneer met fijngehakte rode peper en bieslook.

Gele rijst maak je eenvoudig zelf door een eetlepel kurkuma aan het kookwater van de rijst toe te voegen.

Pittige speklapjes

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

4 Reacties

  1. Hallo Simone, dit ziet er heerlijk uit! Ik heb alles in huis behalve gembersiroop. Kan ik dat door iets vervangen? Ik heb wel een stukje gember…

  2. Ziet er lekker uit ! Vraag me af of speklapjes ook in de slow cooker kunnen?

    • Hoi Kitty, speklapjes kun je in de slowcooker laten garen net als spareribs alleen zullen ze dan zacht, slap en bleek zijn. Na het garen kun je ze bakken in de koekenpan of in de oven. Persoonlijk bak ik spek het liefst in de koekenpan. In het recept babi ketjap (voor de slowcooker) zitten ook speklapjes misschien is dat een recept dat je kunt proberen. http://www.eetspiratie.nl/babi-ketjap-slowcooker/

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*