Pittige speklapjes, Indisch gekruid en lekker uit de pan of van de BBQ. Vroeger waren de speklapjes het laatste wat er werd gegrild. De barbecue was dan nog lekker warm en iedereen keek uit naar de afsluiter van de BBQ, het pittige spek. Krokant, pittig en lekker gemarineerd. De marinade voor dit recept is op basis van ketjap manis. De pit komt natuurlijk van de sambal oelek maar ook van de mosterd. Korianderzaadjes geven de marinade een fris citrus accentje.
Er zijn twee soorten speklapjes te koop bij de slager en supermarkt. De ‘gewone’ speklapjes, deze zijn dikker gesneden en de bereidingstijd in de pan is ongeveer 8 tot 10 minuten. Dan zijn er ook nog ‘a la minute’ speklapjes, deze zijn dun gesneden en de bereidingstijd is ongeveer 4 minuten in de pan. Beiden kun je voor dit recept gebruiken en ook op de barbecue. De dikkere variant wordt vaak gebruikt bij stamppotten of bij een gerecht zoals Indische babi ketjap (bekijk het recept). Het dun gesneden spek is weer ideaal voor op de barbecue of in nasi goreng.

Pittige speklapjes
Gemarineerd spek bakken kan een beetje een uitdaging zijn. De ketjap in de marinade bevat suikers die snel kunnen verbranden. Dep daarom voordat je gaat bakken de overtollige marinade eraf met een stukje keukenpapier. In principe hoef je geen olie of boter te gebruiken om spek te bakken aangezien het van zichzelf al veel vet bevat. Bak het in rondes, zorg dat je pan niet te vol ligt. Op deze manier kan het spek ook gelijkmatig garen. Zet het vuur niet te hoog maar bak het rustig op een middelhoog vuur om en om bruin en blijf erbij in de buurt. Als het te hard gaat zet dan het vuur lager. Laat het spek uitlekken op een stukje keukenpapier. Op de barbecue kun je gebruik maken van een aluminium grillbakje of je legt een stukje bananenblad onder de speklapjes, zo weet je zeker dat het spek niet vast blijft plakken aan je rooster. Je kunt het spek op de barbecue ook beter bereiden aan de ‘zijkant’ waar de temperatuur niet het hoogst is. Aan de zijkant kunnen ze gelijkmatig garen en gaat het niet te hard. Zo verbrand de marinade ook minder snel.
In dit recept gebruik ik korianderzaadjes. De smaak van deze zaadjes is een beetje citrusachtig en niet vergelijkbaar met gemalen koriander (oftewel ketoembar). Deze zaadjes koop je in de supermarkt of toko en je kneust ze met de achterkant van een lepel of in een vijzel. Lust je geen koriander dan kun je als vervanging citroenrasp of limoenrasp gebruiken als alternatief, dit geeft ook een fris accent. Uit dit recept haal je ongeveer 50 milliliter marinade. Wil je een grotere hoeveelheid maken dan verdubbel je de ingrediënten.
Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:
REAGEREN?
Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl
RECEPT OF WEBSITE BEWAREN
Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:
Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)