Eetspiratie » Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus, een gekke combinatie maar superlekker! Knapperige paksoi, romige aardappelpuree, portobello uit de oven met daarover een lekkere zoet/zoutige saus. Wie zegt dat een stamppot alleen voor de winter is? Deze ‘Oosterse’ versie kan eigenlijk altijd. De paksoi meng je rauw door de aardappels. Hierdoor blijft het lekker knapperig.

Sommige recepten ontstaan spontaan. Ik had een paar portobello’s en twee stronken paksoi, maar ik wilde het met iets anders eten dan rijst. Een zomerse stamppot met paksoi leek me een lekker idee. Portobello met teriyaki saus is sowieso een goede match dus een combinatie van die dingen zou ook lekker moeten zijn. In dit recept worden geen dierlijke ingrediënten gebruikt en daarom is het plantaardig/vegan.

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

Je begint met het maken van de teriyaki saus (volgens dit recept). Ik maak altijd een dubbele hoeveelheid. Wat ik over heb, bewaar ik in een potje in de koelkast voor een ander gerecht. Je kunt deze saus ook al eerder voorbereiden. Daarna ga ik de aardappels koken. Deze kook ik altijd in mijn Crock-Pot Express, dit is handig en ze komen er altijd perfect gaar uit. In dit artikel kun je lezen hoe ik ze bereid. Uiteraard kun je ze prima koken in een pan met water en een snufje zout. De paksoi hoef je alleen maar te snijden en te wassen. Net als bij andijviestamp gaat deze er rauw doorheen. Zo houdt het nog een lekkere crunch. De portobello’s kruid je simpel met knoflook en uienpoeder. Je zet ze in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus
Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

Paksoi stamppot met portobello en teriyaki saus

5 van 5 stemmen
Recept van Simone | Eetspiratie Niveau: gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd

25

minuten
Total time

50

minuten

Knapperige paksoi, romige aardappelpuree, portobello uit de oven met daarover een lekkere zoet/zoutige saus

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten:

  • 1 kilo 1 aardappels

  • 2 stronken 2 paksoi

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • halve theelepel halve uienpoeder

  • 100 milliliter 100 (plantaardige) melk

  • halve tot hele eetlepel halve tot hele sesamolie

  • zout en peper naar smaak

  • halve eetlepel halve groentebouillonpoeder

  • teriyaki saus volgens dit recept (eventueel een dubbele hoeveelheid)

  • optioneel: sesamzaadjes

  • Voor de portobello’s
  • 6 6 portobello’s

  • halve theelepel halve knoflookpoeder

  • halve theelepel halve uienpoeder

  • 1 eetlepel 1 olie

  • halve theelepel halve gemalen zwarte peper

  • zout naar smaak

  • optioneel: 1 theelepel Italiaanse kruiden

Bereiding:

  • Begin als eerste met het maken van de teriyaki saus volgens dit recept. Als deze klaar is zet je het apart tot gebruik.
  • Kook de aardappels gaar en snijd de stronken paksoi in stukjes. Je kunt de volledige stronk opsnijden.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier. Veeg de bovenkant van de portobello’s schoon met een stukje keukenpapier en verwijder de stelen.
  • Besprenkel ze aan beiden kanten met een beetje olie en bestrooi met knoflookpoeder, uienpoeder, zout en royaal met zwarte peper. Als je het lekker vindt kun voeg je ook nog een theelepel Italiaanse kruiden toe.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de portobello’s (met de open kant naar boven) in 15 minuten gaar. Ondertussen ga je de stamppot maken.
  • Als de aardappels gaar zijn, giet je ze af en maak je er met de pureestamper, 100 milliliter melk, zout en peper een puree van. Heb je meer melk nodig, voeg dit dan toe.
  • Meng de rauwe paksoi erdoor. Schep het om met een spatel. Voeg een halve theelepel knoflookpoeder, een halve theelepel uienpoeder, 1 eetlepel sesamolie, een halve eetlepel groentebouillonpoeder, zout en peper toe.
  • Schep het goed door elkaar met een spatel. Warm ondertussen de teriyaki saus op.
  • Als de portobello’s klaar zijn zie je dat er een beetje vocht in staat. Dit vocht voeg je toe aan de teriyaki saus want hier zit heel veel smaak aan. Snijd de portobello’s in repen.
  • Schep een paar lepels paksoi op een bord. Leg daarop de gesneden portobello en drizzle er royaal teriyaki saus overheen. Bestrooi met vers gemalen zwarte peper en eventueel een paar sesamzaadjes.

Aantekeningen

  • Hou je van stamppot? Dan is deze boerenkool met tempeh ook iets wat je lekker zult vinden. Bekijk hier het recept.
  • Wil je iets anders dan portobello’s bij deze paksoi stamppot serveren? Een stukje kipfilet, pulled chicken of gehaktballetjes passen ook goed bij dit gerecht.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)