De lekkerste vegan lasagne, dit moest de titel worden van dit recept volgens mijn gezin. Blijkbaar is deze lasagne goed in de smaak gevallen. Ik maakte dit gerecht samen met mijn oudste dochter, want die is van ons vieren de grootste lasagneliefhebber. Ze wilde een vegan lasagne maken met alles erop en eraan, dus we doken samen gezellig de keuken in.
En met alles erop en eraan bedoeld ze inclusief bechamelsaus, want bij een goede lasagne is dat volgens haar onmisbaar. Deze saus kun je heel eenvoudig maken met plantaardige boter en havermelk. Het geheim voor een mooie gladde bechamelsaus is dat je de bloem zeeft. Zo krijg je geen klontjes. Ook hoort er ‘kaas’ op, want anders is het niet compleet. Hiervoor gebruiken we plantaardige rasp ‘mozzarella’, Deze plantaardige variant is gewoon verkrijgbaar in de supermarkt.
De lekkerste vegan lasagne maken
Schrik niet van de ingrediënten en de bereiding. Het lijkt veel en ingewikkeld, maar dat valt in werkelijkheid reuze mee. Eigenlijk verschilt dit recept helemaal niet zo veel van het ‘echte’ recept. Eén van de dingen die je doet, is het gehakt vervangen voor een plantaardige variant. Voor dit recept heb ik gekozen voor ‘kruimgehakt’ (Vivera). Dit is op basis van soja-eiwit. Andere plantaardige varianten van gehakt gebruik ik eigenlijk niet, omdat dit product vrij sterk bewerkt is. Het kruimgehakt heeft geen uitgesproken smaak, maar geeft wel een beetje textuur aan de lasagne. Wil je liever geen vleesvervanger gebruiken dan zijn fijngesneden kastanjechampignons of bruine linzen een goede optie. Fijngehakte walnoten geven het gerecht ook een bite en textuur.
Voor dit gerecht gebruik ik een lasagneschaal van 30 x 20 centimeter. Deze hoeveelheid is genoeg voor 4 personen (4 grote porties of 6 kleine).

Cook & Freeze Ovenschaal Met Deksel
Set van 4 stuks, gemaakt van glas en een BPA vrije deksel.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

De lekkerste vegan lasagne
4
porties15
minuten10
minuten35
minuten1
uurDe lekkerste vegan lasagne compleet met zelfgemaakte pastasaus, kruimgehakt en plantaardige bechamelsaus. Een heerlijk recept boordevol groenten en hoog in eiwit. Qua smaak en textuur net zo lekker als de vleesvariant.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- Pastasaus
2 pakjes kruimgehakt (175 gram per stuk)
2 pakjes gezeefde tomaat (350 gram per stuk)
100 milliliter plantaardige melk (haver of sojamelk)
200 milliliter water
1 ui, gesnipperd
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels bleekselderij, in stukjes gesneden
2 wortels, in kleine blokjes gesneden
1 eetlepel tomatenpuree
1 theelepel sambal oelek (optioneel)
1,5 eetlepel groentebouillonpoeder of 1 verkruimeld groentebouillonblokje
halve theelepel vers geraspte nootmuskaat
halve theelepel gemalen venkelzaad (optioneel)
halve eetlepel Italiaanse kruiden
1 eetlepel olie
1-2 theelepels suiker
zout en peper
- Bechamelsaus
50 gram plantaardige boter
400 milliliter plantaardige melk (haver of sojamelk) voor de bechamelsaus
50 gram bloem
1 mespunt nootmuskaat
zout en peper
- Overige
9 volkoren lasagnebladen (durumtarwe)
1 courgette in lange plakken geschaafd
1 zakje plantaardige mozzarella (150 gram)
BEREIDING
- Begin met het maken van de pastasaus. Snipper de ui, hak 2 tenen knoflook fijn, snijd 2 stengels bleekselderij in kleine stukjes en 2 wortels in blokjes. Verhit een eetlepel olie in een diepe pan en bak hierin de ui met de wortel en bleekselderij aan samen met een snufje zout. Dit bak je ongeveer 10 minuten. Als de pan te droog wordt, voeg je een scheutje water toe.
- Doe er 1 eetlepel tomatenpuree erbij en bak dit even mee aan. Voeg vervolgens de knoflook en 2 pakjes kruimgehakt toe en schep alles goed om. Bak het goed aan.
- Schenk er 2 pakjes gezeefde tomaten bij. Voeg 100 milliliter plantaardige melk en 200 milliliter water toe.
- Voeg 1,5 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje) toe. Wil je een beetje pit toevoegen, doe er dan een klein beetje sambal oelek bij. Voeg peper, een halve theelepel nootmuskaat, een halve theelepel gemalen venkelzaad, een halve eetlepel Italiaanse kruiden en 1 tot 2 theelepels suiker toe. Roer de saus goed door en laat dit op een zacht vuurtje 20 minuten staan met de deksel op de pan.
- Ondertussen ga je de bechamelsaus maken. Smelt 50 gram plantaardige boter in een steelpan. Als de boter gesmolten is, zeef je 50 gram bloem boven de pan. Bak dit aan op een laag vuur net zolang tot je geen ‘wit’ of rauwe bloem meer ziet in de pan.
- Doe 400 milliliter melk in een maatbeker. Voeg nu steeds een scheutje melk toe aan het bloemmengsel in de pan. Roer tot de melk is opgenomen en voeg dan weer een nieuwe scheut melk toe. Net zolang tot alle melk is opgenomen en je een dikke romige saus hebt. Breng de saus op smaak met een mespunt nootmuskaat, zout en peper. Zet de saus apart tot gebruik.
- Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf 1 courgette in lange dunne plakken.
- Haal de deksel van de pan met de pastasaus en zet het vuur iets hoger zodat de saus iets indikt. Proef de saus en pas – indien nodig – de smaak nog naar wens aan.
- Zet vervolgens de lasagneschaal klaar, 9 lasagnebladen, plantaardige kaas, bechamelsaus en de pastasaus.
- Neem een soeplepel en schep ongeveer 3 scheppen van de pastasaus op de bodem van de lasagneschaal. Verdeel dit gelijkmatig zodat de hele bodem bedekt is. Verdeel hierop 3 eetlepels bechamelsaus, strooi er een beetje kaas overheen en bedek de laag met plakken courgette. Leg er vervolgens 3 lasagnevellen op (naast elkaar).
- Herhaal stap 10 tot de lasagnevellen op zijn. Eindig met een laagje pastasaus met daarop bechamelsaus en bestrooi de hele bovenkant van de lasagne met kaas.
- Verwarm de oven voor op 180 graden en bak de lasagne ongeveer 35 tot 40 minuten.
- Haal de lasagne uit de oven en verdeel deze in mooie vierkante stukken. Serveer er een salade bij.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Vegan kippensoep – een heerlijk plantaardig recept
- Salade – een basisrecept dat bij elke maaltijd past
- Kaas-uienbrood
- Plantaardige balletjes van tofu
- Sambal goreng boontjes met gehakt
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.