Eetspiratie » Sambal goreng boontjes met gehakt
Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt, een gerecht in de categorie 15 minute meals! Ik hield een soort challenge voor mezelf, namelijk: hoelang kan ik het volhouden om geen boodschappen te doen. Het idee was om dus te koken met de spullen die we hadden inde koelkast, in de vriezer en de voorraadkast. Sperzieboontjes heb ik altijd in huis, ik had nog een rode paprika in de groentelade en een pakje gehakt. Wat maak je dan? Juist, sambal goreng boontjes met gehakt!

Sambal goreng boontjes zijn gebakken boontjes met sambal een beetje ui en knoflook. Iedere familie heeft zijn eigen recept of variant. Om een creatieve draai aan het recept te geven voegde ik er nog een paar extra ingrediënten aan toe. Met een beetje rijst, komkommer en kropoek erbij heb je een complete maaltijd die binnen 15 minuten op tafel kan staan.

Sambal goreng boontjes met gehakt

Voor dit gerecht kun je half-om-half gehakt gebruiken maar ongekruid kipgehakt is ook een lekkere optie. Diepvries sperzieboontjes zijn handig in dit recept. Deze zijn direct klaar voor gebruik en snel gaar. Heb je verse sperziebonen? Deze kun je natuurlijk ook gebruiken. Blancheer ze dan even kort voordat je ze toevoegt aan het gehakt. Zo zijn ze sneller gaar.

Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.6 van 8 stemmen
Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Tijd totaal

15

minuten

Sambal goreng boontjes met gehakt kan binnen 15 minuten op tafel staan. Met een beetje rijst, komkommer en kroepoek erbij heb je snel een complete maaltijd op tafel staan.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • sambal oelek naar smaak (ligt eraan hoe pittig je het wilt maken)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of half verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 theelepel gemalen ketoembar

  • 1 ui gesnipperd

  • 2 tenen knoflook fijngehakt

  • halve theelepel gemalen komijn

  • 2-3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 250-300 gram diepvries sperzieboontjes

  • 1 rode paprika in stukjes gesneden

  • scheutje olie om in te bakken

  • 1 snufje zout en peper

BEREIDING

  • Snijd de paprika in repen en de repen in stukjes. Snipper de ui en de knoflook fijn en verhit een scheutje olie in een wok. Fruit in de olie de sambal oelek aan, dit kan een beetje gaan spetteren. Houd je van pittig dan kun je best een eetlepel sambal gebruiken maar eten er kinderen mee (zoals bij mij), dan gebruik je iets minder sambal en serveer je het er later los bij.
  • Voeg nu het gehakt toe en bak dit op een hoog vuur bruin en rul. Voeg de ketoembar, komijn, groentebouillonpoeder (of verkruimeld bouillonblokje), gesnipperde ui en knoflook toe en blijf steeds omscheppen. Als het gehakt gaar is voeg je de ketjap manis toe. Proef even en breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  • Nu mogen de paprika en de bevroren sperzieboontjes erbij. Bak deze kort mee op hoog vuur en blijf steeds omscheppen. Als je de groenten op het laatst toevoegt blijven ze mooi van kleur. Als de boontjes beetgaar zijn (proef er eentje) dan is het gerecht klaar.Sambal goreng boontjes

AANTEKENINGEN

  • Dit gerecht kun je makkelijk in grote hoeveelheden maken. Het is dus ideaal als gerecht bij een Indische rijsttafel.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.