Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt

Dit is echt een gerecht in de categorie 15 minute meals! Ik hield een soort challenge voor mezelf, namelijk: hoelang kan ik het volhouden om geen boodschappen te doen. Het idee was om dus te leven met de spullen die we hadden zowel uit de koelkast, als de vriezer en de voorraadkast. Sperzieboontjes heb ik altijd in de vriezer, ik had nog een rode paprika in de groentela en een pakje gehakt. Wat maak je dan? Juist, sambal goreng boontjes met gehakt!

Sambal goreng boontjes zijn zoals de naam het al zegt gebakken boontjes met sambal en een beetje ui en knoflook. Iedere familie heeft zijn eigen recept of variant. Om een creatieve draai aan het recept te geven voegde ik er nog wat extra ingrediënten aan toe. Met een beetje rijst en komkommer erbij heb je een complete maaltijd die binnen 15 minuten op tafel kan staan.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram half om half gehakt
  • sambal oelek naar smaak (ligt eraan hoe pittig je het wilt maken)
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of half verkruimeld bouillonblokje)
  • theelepel gemalen ketoembar
  • flinke teen knoflook
  • halve theelepel gemalen komijn
  • 2 tot 3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)
  • 250 tot 300 gram gram diepvries sperzieboontjes
  • 1 rode paprika
  • scheutje olie om in te bakken
  • snufje zout en peper

Hoe maak je het?

Snijd de paprika in repen en de repen in stukjes. Snipper de ui en de knoflook fijn en verhit een scheutje olie in een wok. Fruit in de olie de sambal oelek aan, dit kan een beetje gaan spetteren. Houd je van pittig dan kun je best een eetlepel sambal gebruiken maar eten er kinderen mee (zoals bij mij), dan gebruik je iets minder sambal en serveer je het er later los bij.

Voeg nu het gehakt toe en bak dit op een hoog vuur bruin en rul. Voeg de ketoembar, komijn, groentebouillonpoeder (of verkruimeld bouillonblokje), gesnipperde ui en knoflook toe en blijf steeds omscheppen. Als het gehakt gaar is voeg je de ketjap manis toe. Proef even en breng het gehakt op smaak met zout en peper.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Nu mogen de paprika en de bevroren sperzieboontjes erbij. Bak deze kort mee op hoog vuur en blijf steeds omscheppen. Als je de groenten op het laatst toevoegd blijven ze mooi van kleur. Als de boontjes beetgaar zijn (proef er eentje) dan is het gerecht klaar.

Sambal goreng boontjes

Serveren

Serveer de sambal goreng boontjes met rijst, komkommer, gebakken uitjes, kroepoek en natuurlijk extra sambal. Dit gerecht kun je ook makkelijk in grote hoeveelheden maken. Het is dus ideaal als gerecht bij een Indische rijsttafel. Ook is dit gerecht prima in te vriezen, dus maak een dubbele hoeveelheid en vries de helft in voor een andere keer. Of maak een extra bakje om uit te delen!

Sambal goreng boontjes met gehakt

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printerje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*