Eetspiratie » Sambal goreng boontjes met gehakt
Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt, een gerecht in de categorie 15 minute meals! Ik hield een soort challenge voor mezelf, namelijk: hoelang kan ik het volhouden om geen boodschappen te doen. Het idee was om dus te koken met de ingrediënten die we hadden in de koelkast, in de vriezer en de voorraadkast. Sperzieboontjes heb ik standaard in de vriezer liggen, ook had ik nog een rode paprika in de groentelade en een beetje gehakt. Ik dacht aan een gerecht dat mijn oma en moeder vroeger weleens maakte, sambal goreng boontjes met gehakt.

Sambal goreng boontjes zijn gebakken boontjes met sambal, ui en knoflook. Iedere familie heeft zijn eigen recept of variant. Om een creatieve draai aan het recept te geven voegde ik er nog een paar extra ingrediënten aan toe. Met een beetje rijst, komkommer en kropoek erbij heb je een complete maaltijd die binnen 15 minuten op tafel kan staan.

Sambal goreng boontjes met gehakt

Voor dit gerecht kun je half-om-half gehakt gebruiken maar ongekruid kipgehakt is ook een lekkere optie. Diepvries sperzieboontjes zijn handig in dit recept. Deze zijn direct klaar voor gebruik en snel gaar. Heb je verse sperziebonen? Deze kun je natuurlijk ook gebruiken. Blancheer ze dan even kort voordat je ze toevoegt aan het gehakt. Zo zijn ze sneller gaar. En wil je dit gerecht plantaardig maken, vervang dan het gehakt door fijne sojastukjes. Deze hebben de bite en textuur van geruld gehakt. Je weekt ze eerst voor in kokend water dat je op smaak brengt met sojasaus en bouillonpoeder. Daarna giet je ze af en knijp je ze uit. Nu zijn ze klaar voor gebruik. Voor dit recept heb je 150 gram gedroogde so

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Blackwell Wadjan Wokpan - Gietijzer - 32 cm - Zwart

Blackwell Wadjan Wokpan – Gietijzer – 32 cm – Zwart

Geschikt voor alle warmtebronnen.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Sambal goreng boontjes (buncis) met gehakt Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Sambal goreng boontjes met gehakt

Sambal goreng boontjes met gehakt

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.7 van 10 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndischNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

5

minuten
Kooktijd

10

minuten
Totale tijd

15

minuten

Sambal goreng boontjes met gehakt kan binnen 15 minuten op tafel staan. Met een beetje rijst, komkommer en kroepoek erbij heb je snel een complete maaltijd op tafel staan. Ook te maken in een vegan/plantaardige versie door het gehakt te vervangen voor fijne sojastukjes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram half-om-half gehakt of 150 gram fijne sojastukjes

  • halve eetlepel sambal oelek (of meer naar smaak)

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een verkruimeld bouillonblokje)

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 tenen knoflook, fijngehakt

  • halve theelepel gemalen komijn

  • 1 theelepel gemalen ketoembar

  • 2-3 eetlepels ketjap manis (lees hier welke ketjap ik gebruik)

  • 250-300 gram diepvries sperzieboontjes

  • 1 rode paprika, in stukjes gesneden

  • 1 eetlepel olie

  • 1 snufje zout en peper

BEREIDING

  • Snijd de paprika in repen en de repen in schuine stukjes. Snipper de ui en hak 2 tenen knoflook fijn. Verwarm een eetlepel olie in een wok of diepe pan en fruit hierin de ui, knoflook en een halve tot hele eetlepel sambal oelek aan.
  • Voeg nu 500 gram gehakt toe of de geweekte sojastukjes en bak dit op een hoog vuur bruin en rul. Voeg een theelepel ketoembar, een halve theelepel komijn, 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 verkruimeld bouillonblokje) en blijf steeds omscheppen. Als het gehakt gaar is voeg je 2 tot 3 eetlepels ketjap manis toe. Proef, en breng het gehakt op smaak met zout en peper.
  • Nu mogen de paprika en de bevroren sperzieboontjes erbij. Bak deze kort mee op hoog vuur en blijf steeds omscheppen. Als je de groenten op het laatst toevoegt blijven ze mooi van kleur. Als de boontjes beetgaar zijn na ongeveer 10 tot 15 minuten dan is het gerecht klaar. Serveer met rijst, sambal en komkommer.Sambal goreng boontjes

AANTEKENINGEN

  • Dit gerecht kun je makkelijk in grote hoeveelheden maken. Het is dus ideaal als gerecht bij een Indische rijsttafel.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.