Eetspiratie » Pittig Oosters gehakt voor op een broodje
Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje. Een tijdje terug maakte ik Sloppy Joes, een lekker kruidig gehaktmengsel dat je eet op een broodje. Het gehakt heeft wel iets weg van Bolognese- of pastasaus. Er zijn verschillende versies van dit gerecht. Er is een Koreaanse variant, een Japanse (teriyaki stijl) en een Italiaanse versie. Ik wilde graag mijn eigen Oosterse variant maken van Sloppy Joe en hij is goed gelukt. Persoonlijk vind ik het een lekker comfortfood gerecht. Ideaal voor in het weekend of voor op een drukke doordeweekse dag.

Dit Oosters gekruid gehakt maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven. Ik krijg vast de vraag of je dit rauw in de slowcooker kunt doen. Mijn advies is om het niet te doen, maar in principe kan het wel. Ik bak namelijk alles aan, maar dat is mijn persoonlijke keuze. Het voorbereiden en aanbakken is zo gepiept. En de smaak is lekkerder als je het eerst aanbakt.

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

In dit recept gebruik ik hoisin saus. Deze Chinees/Kantonese saus op basis van sojabonen is verkrijgbaar in de supermarkt. Deze saus geeft een Oosterse zoet/zurige smaak aan je gerecht. Je kunt deze saus gebruiken als dip, in een marinade of om vlees een glanzend laagje mee te geven zoals bijvoorbeeld spareribs. Ben je ook benieuwd naar het recept voor de Amerikaanse versie van Sloppy Joe? Kijk dan hier voor het recept.

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

5 van 1 stem
Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Niveau: makkelijk
Hoeveelheid

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje. Een soort Sloppy Joe maar dan in een Oosterse variant. Ook te bereiden in de slowcooker.

Kook modus

Als je de kookmodus aanzet, dan valt je scherm niet uit tijdens het koken.

Ingrediënten voor 6 broodjes

  • 500 gram 500 half-om-half gehakt

  • 1 1 rode ui

  • 3 teentjes 3 knoflook

  • 2 2 wortels

  • 2 eetlepels 2 Hoisin saus

  • 1 eetlepel 1 sambal oelek

  • 2 stuks 2 steranijs

  • 1 eetlepel 1 ketjap manis

  • 1 theelepel 1 azijn

  • 1 eetlepel 1 tomatenpuree

  • 1 stukje 1 rode kool

  • halve halve komkommer

  • 6 6 ronde broodjes

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Bereiding:

  • Snijd 1 wortel in kleine blokjes, snipper de ui fijn en rasp de knoflook.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit het mengsel aan tot de ui glazig ziet. Schep het mengsel uit de pan en zet het even apart.
  • Verhit nog een klein beetje olie in de pan en bak het gehakt bruin en rul. Voeg hieraan de tomatenpuree en de sambal oelek toe. Bak dit even mee met het gehakt.
  • Voeg nu de Hoisin saus, de ketjap en de sojasaus toe en schep het goed om. De steranijs en de azijn mogen er nu bij. Breng het op smaak met vers gemalen zwarte peper.
  • In principe zou je het zo al kunnen serveren, maar je zou het ook kunnen overhevelen in de slowcooker. Zet de slowcooker voor 3 uur op low, voeg 3 eetlepels water toe en doe de deksel op de pan.
  • Snijd ondertussen de rode kool in fijne reepjes, doe dit ook met de komkommer en de wortel. Ik heb de komkommer en de wortel gesneden met een spiraalsnijder voor een leuk effect. De rode kool kun je een beetje aanmaken met azijn, peper en zout.
  • Serveer het gehakt op de broodjes. Snijd een broodje open en beleg deze met een schepje gehakt, daarop een beetje rode kool, wortel en komkommer. Je kunt het broodje eventueel besmeren met een beetje Hoisin saus of dit er extra naast serveren.

Aantekeningen

  • Tip: je kunt dit gerecht ook in de slowcooker bereiden. Dit gerecht maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven.

Deze recepten / artikelen vind je misschien ook interessant:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via info@eetspiratie.nl

RECEPT OF WEBSITE BEWAREN

Wil je de website van Eetspiratie of een recept/artikel bewaren op jouw telefoon, tablet of computer? Hoe je dat doet lees je via de links hieronder:

Iphone of Ipad
Android (telefoon / tablet)
Populaire browsers in Windows (computer / laptop)