Eetspiratie » Pittig Oosters gehakt voor op een broodje
Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje. Een tijdje terug maakte ik Sloppy Joe, een lekker kruidig gehaktmengsel dat je eet op een broodje. Het gehakt heeft wel iets weg van Bolognese- of pastasaus. Er zijn verschillende versies van dit gerecht. Er is een Koreaanse variant, een Japanse (teriyaki stijl) en een Italiaanse versie. Ik wilde graag mijn eigen Oosterse variant maken van Sloppy Joe en hij is goed gelukt. Persoonlijk vind ik het een lekker comfortfood gerecht. Ideaal voor in het weekend of voor op een drukke doordeweekse dag.

Dit Oosters gekruid gehakt maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven. Ik krijg vast de vraag of je dit rauw in de slowcooker kunt doen. Mijn advies is om het niet te doen, maar in principe kan het wel. Ik bak namelijk alles aan, maar dat is mijn persoonlijke keuze. Het voorbereiden en aanbakken is zo gepiept. En de smaak is lekkerder als je het eerst aanbakt.

Deze pan doet al het werk voor je
MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter - RVS - BPA vrij - SC65D

MOA Digitale Slowcooker 6,5 liter – RVS – BPA vrij – SC65D

Met timer!

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

In dit recept gebruik ik hoisin saus. Deze Chinees/Kantonese saus op basis van sojabonen is verkrijgbaar in de supermarkt. Deze saus geeft een Oosterse zoet/zurige smaak aan je gerecht. Je kunt deze saus gebruiken als dip, in een marinade of om vlees een glanzend laagje mee te geven zoals bijvoorbeeld spareribs. Ben je ook benieuwd naar het recept voor de Amerikaanse versie van Sloppy Joe? Kijk dan hier voor het recept.

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 6 stemmen
Gang: Lunch, Bijgerecht, HoofdgerechtKeuken: OostersNiveau: Makkelijk
Porties

6

personen
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

30

minuten

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje. Een variant van ‘Sloppy Joe’, maar dan met Oosterse smaken. Te bereiden in een pan of in de slowcooker.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

Ingrediënten voor 6 broodjes

  • 500 gram half-om-half gehakt

  • 1 rode ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 wortels

  • 2 eetlepels Hoisin saus

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 2 stuks steranijs

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 theelepel azijn

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 stukje rode kool

  • halve komkommer

  • 6 ronde broodjes

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

BEREIDING

  • Snijd 1 wortel in kleine blokjes, snipper de ui fijn en rasp de knoflook.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit het mengsel aan tot de ui glazig ziet. Schep het mengsel uit de pan en zet het even apart.
  • Verhit nog een klein beetje olie in de pan en bak het gehakt bruin en rul. Voeg hieraan de tomatenpuree en de sambal oelek toe. Bak dit even mee met het gehakt.
  • Voeg nu de Hoisin saus, de ketjap en de sojasaus toe en schep het goed om. De steranijs en de azijn mogen er nu bij. Breng het op smaak met vers gemalen zwarte peper.
  • Snijd ondertussen de rode kool in fijne reepjes, doe dit ook met de komkommer en de wortel. Ik heb de komkommer en de wortel gesneden met een spiraalsnijder voor een leuk effect. De rode kool kun je een beetje aanmaken met azijn, peper en zout.
  • Serveer het gehakt op de broodjes. Snijd een broodje open en beleg deze met een schepje gehakt, daarop een beetje rode kool, wortel en komkommer. Je kunt het broodje eventueel besmeren met een beetje Hoisin saus of dit er extra naast serveren.

AANTEKENINGEN

  • T
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 

Bereiden in de slowcooker

Je kunt dit gerecht ook in de slowcooker bereiden. Dit gerecht maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven. Zet de slowcooker voor 3 uur op stand low, voeg 3 eetlepels water toe en doe de deksel op de pan.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.