Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Een tijdje terug maakte ik Sloppy Joes, een lekker kruidig gehaktmengsel dat je eet op een broodje. Het gehakt heeft wel iets weg van Bolognese- of pastasaus. Er zijn verschillende versies van dit gerecht. Er is een Koreaanse variant, een Japanse (teriyaki stijl) en een Italiaanse versie. Ik wilde graag mijn eigen Oosterse variant maken van Sloppy Joe en hij is goed gelukt. Persoonlijk vind ik het een lekker comfortfood gerecht. Ideaal voor in het weekend of voor op een drukke doordeweekse dag.

Dit gerecht maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven. Ik krijg vast de vraag of je dit rauw in de slowcooker kunt doen. Mijn advies is om het niet te doen, maar in principe kan het wel. Ik bak namelijk alles aan, maar dat is mijn persoonlijke keuze. Het voorbereiden en aanbakken is zo gepiept. En de smaak is lekkerder als je het eerst aanbakt.

In dit recept gebruik ik hoisin saus. Deze Chinees/Kantonese saus op basis van sojabonen is verkrijgbaar in de supermarkt. Deze saus geeft een Oosterse zoet/zurige smaak aan je gerecht. Je kunt deze saus gebruiken als dip, in een marinade of om vlees een glanzend laagje mee te geven zoals bijvoorbeeld spareribs.

Ben je ook benieuwd naar het recept voor de Amerikaanse versie van Sloppy Joe? Kijk dan hier voor het recept.

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Brood en borrelhapjes, Oosterse recepten, SlowcookerKeuken: OostersMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

6

porties
Voorbereiding

15

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

40

minuten

Pittig Oosters gehakt voor op een broodje. Een soort Sloppy Joe maar dan in een Oosterse variant. Ook te bereiden in de slowcooker.

Ingrediënten voor 6 broodjes

  • 500 gram half om half gehakt

  • 1 rode ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 2 wortels

  • 2 eetlepels Hoisin saus

  • 1 eetlepel sambal oelek

  • 2 stuks steranijs

  • 1 eetlepel ketjap manis

  • 1 theelepel azijn

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 stukje rode kool

  • halve komkommer

  • 6 ronde broodjes

  • vers gemalen zwarte peper

  • (rijst)olie om in te bakken

Hoe maak je het?

  • Snijd 1 wortel in kleine blokjes, snipper de ui fijn en rasp de knoflook.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit het mengsel aan tot de ui glazig ziet. Schep het mengsel uit de pan en zet het even apart.
  • Verhit nog een klein beetje olie in de pan en bak het gehakt bruin en rul. Voeg hieraan de tomatenpuree en de sambal oelek toe. Bak dit even mee met het gehakt.
  • Voeg nu de Hoisin saus, de ketjap en de sojasaus toe en schep het goed om. De steranijs en de azijn mogen er nu bij. Breng het op smaak met vers gemalen zwarte peper.
  • In principe zou je het zo al kunnen serveren, maar je zou het ook kunnen overhevelen in de slowcooker. Zet de slowcooker voor 3 uur op low, voeg 3 eetlepels water toe en doe de deksel op de pan.
  • Snijd ondertussen de rode kool in fijne reepjes, doe dit ook met de komkommer en de wortel. Ik heb de komkommer en de wortel gesneden met een spiraalsnijder voor een leuk effect. De rode kool kun je een beetje aanmaken met azijn, peper en zout.
  • Serveer het gehakt op de broodjes. Snijd een broodje open en beleg deze met een schepje gehakt, daarop een beetje rode kool, wortel en komkommer. Je kunt het broodje eventueel besmeren met een beetje Hoisin saus of dit er extra naast serveren.

Aantekeningen

  • Tip: je kunt dit gerecht ook in de slowcooker bereiden. Dit gerecht maak je in principe in een ‘gewone’ pan en als je wilt kun je het daarna overhevelen in een slowcooker. Het voordeel hiervan is dat het gehakt en de wortel zachter worden, de smaken goed intrekken en je hoeft er niet bij te blijven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @eetspiratie.nl op Instagram met de hashtag #Eetspiratie

Vind je dit recept lekker?

Volg @Eetspiratie op Pinterest

Deel jouw resultaat ook met anderen…

Like us on Facebook

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Het printen van recepten is niet milieuvriendelijk, daarom biedt Eetspiratie op de website geen mogelijkheid om te printen. Je bent altijd welkom om het recept op de website te bekijken.

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*