Vegan Sloppy Joe uit de stoofpan of slowcooker, een eiwitrijke plantaardige variant van dit heerlijke broodje. Sloppy Joe is een gerecht dat je niet kunt eten zonder te knoeien. Het is een kruidige tomatensaus met gehakt die qua uiterlijk iets wegheeft van Bolognesesaus. Je serveert deze ‘gehaktsaus’ op een broodje. Zonder toppings smaakt dit gerecht al heerlijk, maar als je het lekker vindt kun je er sla of een frisse pickle zoals augurken of ingelegde rode ui aan toevoegen. Ik maakte een lekkere vegan / plantaardige variant van dit recept.
Terwijl ik dit schrijf zit ik een beetje in mijn ’tomaten era’. Dit betekent dat ik veel gerechten maak met tomaat, omdat ik dit momenteel heel erg lekker vind. Ik heb regelmatig bepaalde ‘eetfases’ en de laatste tijd heb ik veel zin in minestronesoep, ragu Bolognese en dus ook dit tomatengerecht Sloppy Joe. Dit recept wordt normaal gesproken gemaakt met gehakt, maar omdat dit een vegan recept is, heb ik een alternatief ingrediënt gebruikt. Meestal wordt als alternatief voor gehakt vaak bruine linzen gebruikt. Dat heb ik niet gedaan. Ik gebruikte voor dit recept fijne sojastukjes en dat is hier het perfecte ingrediënt voor. Het is hoog in eiwitten, heeft een lekkere bite en het is neutraal van smaak zodat je het goed kunt kruiden. Het recept voor Sloppy Joe met gehakt vind je hier.
Vegan Sloppy Joe uit de stoofpan of slowcooker
Eerder schreef ik al een informatief artikel over sojastukjes. Hierin leg ik uit wat het precies is en wat je er allemaal mee kunt doen. De variant die ik voor dit recept gebruik zijn fijne sojastukjes, ook wel sojagehakt of sojasnippers genoemd. Of zoals ze het in Duitsland noemen, ‘soja schnetzels’. Veel mensen zijn nog niet bekend met dit ingrediënt, vinden het niet lekker of weten niet hoe ze het goed moeten klaarmaken. Persoonlijk vind ik sojastukjes hét plantaardige alternatief voor gehakt. Het is eigenlijk een lekkere en betaalbare optie, hoog in eiwitten, makkelijk te bereiden, lang houdbaar en het bestaat maar uit één ingrediënt namelijk: sojabonen.
KoRo | Bio fijngesneden sojastukjes 1 kilo
Een alternatief voor vlees in allerlei gerechten!
Deze fijne sojastukjes zijn op dit moment in Nederland nog niet in de reguliere supermarkt te vinden. Wel wordt het verkocht bij grotere drogisterijketens. Je vindt het hier onder de naam sojaproteïnen of sojagehakt. In Duitsland is het volop in de supermarkt en bij de drogist verkrijgbaar. Je vindt de sojastukjes sowieso altijd in natuurvoedingswinkels en in verschillende webshops. Kies als het even kan altijd voor de biologische variant. Sojastukjes bereiden is niet ingewikkeld. Als je het goed bereidt, zal je zien hoe veelzijdig het is. Door mijn tips te volgen, kun je het optimale halen uit je sojastukjes en zal je ze vaker gaan gebruiken in je gerechten. En je hoeft niet perse vegan of plantaardig te eten om deze sojastukjes te gebruiken. Je kunt ze verwerken in allerlei recepten.
Serveer de saus op een (hamburger)broodje met augurk of een pickle van rode ui en sla. Maar het is ook lekker gecombineerd met pasta of frietjes.
Bereiding in de stoofpan
De bereiding voor de stoofpan vind je in de receptenkaart hieronder. In principe kun je dit gerecht redelijk snel op tafel hebben staan.
Vegan Sloppy Joe in de slowcooker maken
Je kunt er ook voor kiezen om dit gerecht op low te laten garen in de slowcooker. Het voordeel hiervan is dat je er niet bij hoeft te blijven en de smaken kunnen goed ontwikkelen. De werkwijze voor de slowcooker vind je onderaan de receptenkaart bij de aantekeningen.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Vegan Sloppy Joe uit de stoofpan of slowcooker
6
porties25
minuten20
minuten45
minutenVegan Sloppy Joe uit de stoofpan of slowcooker. Een heerlijke vegan / plantaardige variant gemaakt met fijne sojastukjes. Het populaire Amerikaanse broodje waarbij je mag knoeien. Serveer de saus op een (hamburger)broodje met augurk of een pickle van rode ui en sla. Maar het is ook heerlijk gecombineerd met pasta of frietjes.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
- voor de sojastukjes
150 gram fijne gedroogde sojastukjes
1 eetlepel groentebouillonpoeder
1 eetlepel sojasaus
500 milliliter kokend water
- overig
1 blik tomatenblokjes van 400 gram
1 eetlepel tomatenpuree
150 milliliter gezeefde tomaat
1 ui, gesnipperd
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetlepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde tijm
1 theelepel gerookt paprikapoeder
1 theelepel uienpoeder
halve theelepel chilipoeder
halve theelepel vers geraspte nootmuskaat
1 theelepel suiker
1 eetlepel groentebouillonpoeder of 2 kleine maggi kub ‘or maggiblokjes verkruimeld
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel azijn
peper en zout
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Kook 500 milliliter water in de waterkoker. Doe 150 gram fijne sojastukjes in een kom en voeg 1 eetlepel groentebouillonpoeder en 1 eetlepel sojasaus toe.
- Schenk het gekookte water op de sojastukjes en roer dit even door elkaar. Laat dit 10 minuten staan zodat de sojastukjes kunnen weken.
- Snipper ondertussen een ui en hak 4 tenen knoflook fijn.
- Giet de geweekte sojastukjes af door een vergiet en spoel ze af onder koud water. Knijp ze nu met de hand uit boven het vergiet en doe de stukjes terug in de kom. Nu zijn ze klaar voor gebruik.
- Verwarm 1 eetlepel olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook samen aan samen aan tot de ui glazig ziet en verkleurd is. Voeg daarna 1 eetlepel tomatenpuree toe en bak deze mee voor ongeveer 1 minuut.
- Nu kunnen de sojastukjes erbij, bak deze goed aan op een middelhoog vuur en schep regelmatig om. Vermeng ze goed met de tomatenpuree in de pan. Bak het ongeveer 3 minuten.
- Voeg vervolgens 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel gerookt paprikapoeder, 1 theelepel uienpoeder, een halve theelepel chilipoeder, een halve theelepel vers geraspte nootmuskaat en 1 theelepel suiker toe. Schep dit goed door de sojastukjes.
- Schenk er 400 milliliter tomatenblokjes en 150 milliliter gezeefde tomaat bij. Voeg 1 eetlepel sojasaus, 1 theelepel azijn en 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 2 kleine verkruimelde maggiblokjes) toe. Roer alles door elkaar en verwarm de saus op een laag vuur voor 5 tot 10 minuten.
- Proef en breng de saus op smaak met peper en zout. Serveer de saus op (hamburger)broodjes met augurk, rode ui pickle en eventueel sla. De saus is ook lekker geserveerd met pasta of frietjes.
AANTEKENINGEN
- De saus voor Sloppy Joe kun je prima een aantal uur op stand low laten pruttelen in de slowcooker. Als je een slowcooker hebt met aanbakfunctie kun je het rechtstreeks in de slowcooker maken en anders doe je de voorbereidingen in een koekenpan. Volg het recept en doe de saus over in de slowcooker. Zet deze voor 4 tot 6 uur op stand low. Het voordeel is dat de smaken goed kunnen intrekken en je er geen omkijken naar hebt.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Pittig Oosters gehakt voor op een broodje
- Sloppy Joe uit de pan of slowcooker
- Wat zijn sojastukjes en wat kun je ermee?
- Fijne sojastukjes, hét plantaardige alternatief voor gehakt
- Kip met sambal en tomaat uit de slowcooker
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.