Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist. Deze ‘cupcakes’ openen tijdens het stomen als een bloem. Naast dat ze lekker en luchtig zijn, zien ze er ook nog eens heel mooi uit. Je kunt ze maken met verschillende kleuren en smaken. Pandan, vanille en chocolade zijn populaire smaken. En als je het helemaal spectaculair wilt maken, kun je kiezen voor roze. Het is een redelijk eenvoudig recept met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.
Vertaald betekent kue mangkok ‘cake in een kopje’ of cupcake. Maar soms wordt kue ook ‘koekje’ genoemd en dat maakt het een beetje verwarrend. Kue is eigenlijk een verzamelnaam voor gebak of een zoete snack. Soms kom je ook de schrijfwijze ‘kwee mangkok’ tegen. Dit gaat om hetzelfde cakeje. Het is een feestelijk cakeje, een leuke traktatie maar ook geschikt voor Pasen, een brunch of een verjaardag.
Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist
Het leukste is dat deze cakejes open gaan tijdens het stomen. Dat je de stoompan of stoommand open doet en je verrast wordt door prachtige cakejes die mooi zijn opengebarsten in de vorm van een bloem. Soms lukt dit niet en dat is jammer. Met dit recept zijn mijn cakejes tot op heden nog altijd opengegaan. Er zijn online en in kookboeken verschillende recepten voor kue mangkok te vinden. De meeste recepten gebruiken zelfrijzend bakmeel. Ik heb ervoor gekozen om geen zelfrijzend bakmeel te gebruiken, maar bloem en gist. In één van mijn oudste kookboeken (het Groot nieuw volledig Indisch kookboek van Catenius van der Meijden) kwam ik één recept tegen waarbij gist wordt gebruikt. De methode met gist duurt ietsjes langer dan de modernere methode met zelfrijzend bakmeel. Maar persoonlijk vind ik de cakejes met gist net iets lekkerder en luchtiger. Ik heb daarom zelf een recept samengesteld dat voor mij werkt. Mijn recept is dan misschien geen traditioneel kue mangkok recept, maar zeker zo lekker en makkelijk door iedereen te maken.
Ik heb twee verschillende recepten van kue mangkok gemaakt. Dit recept noem ik het simpele recept met bloem en gist, dat in principe makkelijk voor iedereen te maken is. Later komt er nog een ander recept online waarbij ik de cakejes maak met onder andere rijstmeel en kokosbloesemsuiker, dit is iets traditioneler. Beide versies zijn van zichtzelf volledig vegan/plantaardig.
Wat heb je nodig om kue mangkok te maken?
Voor het maken van kue mangkok heb je een stoominzet, een rijstkoker of een bamboe stoommand nodig. Ook siliconen cupcakevormpjes of speciale kue mangkok vormpjes die je kunt kopen bij de toko. Papieren vormpjes werken niet. Deze zijn te slap en het beslag loopt eruit. Het is dus belangrijk dat je stevige vormpjes hebt. Ik gebruik mijn bamboe stoommand en stoom de cakejes in twee rondes, vijf cakejes per keer. Alhoewel mijn stoommand een dubbele laag heeft kies ik ervoor om de cakejes in twee rondes te stomen, omdat ze aan de bovenkant de ruimte nodig hebben om uit te zetten. Als je de cakejes in de onderste laag zet komen ze tegen de onderkant van de bovenste laag aan en hebben ze geen ruimte om te rijzen.


Een ander onmisbaar item is mijn keukenweegschaal, die gebruik ik graag bij dit recept. Om een groen beslag te maken heb je pandanpasta nodig. Dit kun je kopen bij de toko. Kun je dit niet vinden dan maak je gewoon een wit en een bruin beslag. Ook dan zullen ze prima smaken.
Tare-functie van de weegschaal (tarra gewicht)
Voor dit recept moet je meerdere ingrediënten afwegen en telkens de juiste hoeveelheid toevoegen. Dat kun je natuurlijk één voor één doen in aparte bakjes, maar dat is onnodig veel gedoe en meer afwas. Gelukkig heeft een digitale weegschaal een handige functie: de tare-knop! Met de tare-knop zet je de weegschaal steeds weer terug op 0, zodat je ingrediënten direct in dezelfde kom kunt toevoegen, zonder tussendoor te moeten rekenen.
Hoe werkt de tare-functie?
- Zet een kom op de weegschaal en druk op de tare-knop – de weegschaal springt naar 0.
- Voeg je eerste ingrediënt toe en lees het gewicht af. Meet de juiste hoeveelheid voor dit specifieke ingrediënt af.
- Druk weer op de tare-knop – de weegschaal staat weer op 0.
- Voeg het volgende ingrediënt toe en weeg opnieuw.
- Blijf dit herhalen tot je alle ingrediënten hebt afgewogen.
Wat betekent ‘tare’?
Het woord tare komt uit het Frans en Italiaans (tara) en betekent ‘leeg gewicht’. In Nederland gebruiken we het woord ‘tarra’. In de scheepvaart en handel werd dit woord al eeuwen gebruikt om het gewicht van verpakkingen of containers niet mee te rekenen bij het wegen van een lading. Bij een keukenweegschaal werkt het net zo: je wist als het ware het gewicht van de kom, zodat je alleen het ingrediënt zelf meet. Een onmisbare functie voor iedereen die graag bakt.

