Eetspiratie » Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist
Kue mangkok - Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist

Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist

Dit artikel bevat mogelijk affiliate links

Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist. Deze ‘cupcakes’ openen tijdens het stomen als een bloem. Naast dat ze lekker en luchtig zijn, zien ze er ook nog eens heel mooi uit. Je kunt ze maken met verschillende kleuren en smaken. Pandan, vanille en chocolade zijn populaire smaken. En als je het helemaal spectaculair wilt maken, kun je kiezen voor roze. Het is een redelijk eenvoudig recept met makkelijk verkrijgbare ingrediënten.

Vertaald betekent kue mangkok ‘cake in een kopje’ of cupcake. Maar soms wordt kue ook ‘koekje’ genoemd en dat maakt het een beetje verwarrend. Kue is eigenlijk een verzamelnaam voor gebak of een zoete snack. Soms kom je ook de schrijfwijze ‘kwee mangkok’ tegen. Dit gaat om hetzelfde cakeje. Het is een feestelijk cakeje, een leuke traktatie maar ook geschikt voor Pasen, een brunch of een verjaardag.

Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist

Het leukste is dat deze cakejes open gaan tijdens het stomen. Dat je de stoompan of stoommand open doet en je verrast wordt door prachtige cakejes die mooi zijn opengebarsten in de vorm van een bloem. Soms lukt dit niet en dat is jammer. Met dit recept zijn mijn cakejes tot op heden nog altijd opengegaan. Er zijn online en in kookboeken verschillende recepten voor kue mangkok te vinden. De meeste recepten gebruiken zelfrijzend bakmeel. Ik heb ervoor gekozen om geen zelfrijzend bakmeel te gebruiken, maar bloem en gist. In één van mijn oudste kookboeken (het Groot nieuw volledig Indisch kookboek van Catenius van der Meijden) kwam ik één recept tegen waarbij gist wordt gebruikt. De methode met gist duurt ietsjes langer dan de modernere methode met zelfrijzend bakmeel. Maar persoonlijk vind ik de cakejes met gist net iets lekkerder en luchtiger. Ik heb daarom zelf een recept samengesteld dat voor mij werkt. Mijn recept is dan misschien geen traditioneel kue mangkok recept, maar zeker zo lekker en makkelijk door iedereen te maken.

Ik heb twee verschillende recepten van kue mangkok gemaakt. Dit recept noem ik het simpele recept met bloem en gist, dat in principe makkelijk voor iedereen te maken is. Later komt er nog een ander recept online waarbij ik de cakejes maak met onder andere rijstmeel en kokosbloesemsuiker, dit is iets traditioneler. Beide versies zijn van zichtzelf volledig vegan/plantaardig.

Wat heb je nodig om kue mangkok te maken?

Voor het maken van kue mangkok heb je een stoominzet, een rijstkoker of een bamboe stoommand nodig. Ook siliconen cupcakevormpjes of speciale kue mangkok vormpjes die je kunt kopen bij de toko. Papieren vormpjes werken niet. Deze zijn te slap en het beslag loopt eruit. Het is dus belangrijk dat je stevige vormpjes hebt. Ik gebruik mijn bamboe stoommand en stoom de cakejes in twee rondes, vijf cakejes per keer. Alhoewel mijn stoommand een dubbele laag heeft kies ik ervoor om de cakejes in twee rondes te stomen, omdat ze aan de bovenkant de ruimte nodig hebben om uit te zetten. Als je de cakejes in de onderste laag zet komen ze tegen de onderkant van de bovenste laag aan en hebben ze geen ruimte om te rijzen.

Onmisbaar in de Aziatische keuken
Sareva stoommand bamboe - 2 laags - 30 cm

Sareva stoommand bamboe – 2 laags – 30 cm

Stoom je maaltijden op een gezonde en praktische manier met de Sareva Bamboe Stoommand (ø 30 cm)! Dankzij de dubbele mandjes stoom je meerdere gerechten tegelijk, terwijl voedingsstoffen behouden blijven.

Onmisbaar voor iedere bakliefhebber
Ynona Daily Products siliconen cupcake vormpjes - 12 stuks

Ynona Daily Products siliconen cupcake vormpjes – 12 stuks

Maak bakken nóg leuker met de YNONA® siliconen cupcakevormpjes! BPA-vrij, herbruikbaar en hittebestendig tot 230°C. Perfect voor muffins, cupcakes en zelfs pudding. Vaatwasser- en magnetronbestendig!

Een ander onmisbaar item is mijn keukenweegschaal, die gebruik ik graag bij dit recept. Om een groen beslag te maken heb je pandanpasta nodig. Dit kun je kopen bij de toko. Kun je dit niet vinden dan maak je gewoon een wit en een bruin beslag. Ook dan zullen ze prima smaken.

Tare-functie van de weegschaal (tarra gewicht)

Voor dit recept moet je meerdere ingrediënten afwegen en telkens de juiste hoeveelheid toevoegen. Dat kun je natuurlijk één voor één doen in aparte bakjes, maar dat is onnodig veel gedoe en meer afwas. Gelukkig heeft een digitale weegschaal een handige functie: de tare-knop! Met de tare-knop zet je de weegschaal steeds weer terug op 0, zodat je ingrediënten direct in dezelfde kom kunt toevoegen, zonder tussendoor te moeten rekenen.

Hoe werkt de tare-functie?

  1. Zet een kom op de weegschaal en druk op de tare-knop – de weegschaal springt naar 0.
  2. Voeg je eerste ingrediënt toe en lees het gewicht af. Meet de juiste hoeveelheid voor dit specifieke ingrediënt af.
  3. Druk weer op de tare-knop – de weegschaal staat weer op 0.
  4. Voeg het volgende ingrediënt toe en weeg opnieuw.
  5. Blijf dit herhalen tot je alle ingrediënten hebt afgewogen.

Wat betekent ‘tare’?

Het woord tare komt uit het Frans en Italiaans (tara) en betekent ‘leeg gewicht’. In Nederland gebruiken we het woord ‘tarra’. In de scheepvaart en handel werd dit woord al eeuwen gebruikt om het gewicht van verpakkingen of containers niet mee te rekenen bij het wegen van een lading. Bij een keukenweegschaal werkt het net zo: je wist als het ware het gewicht van de kom, zodat je alleen het ingrediënt zelf meet. Een onmisbare functie voor iedereen die graag bakt.

Meten is weten
KitchenBrothers Keukenweegschaal 

KitchenBrothers Keukenweegschaal 

Weeg nauwkeurig de juiste hoeveelheden af voor je lievelingsrecept.

Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Kue mangkok - Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist Pinterest
Bewaar deze afbeelding op jouw Pinterest borden
Kue mangkok - Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist

Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist

Recept van Simone | Eetspiratie
5.0 van 2 stemmen
Gang: Gebak, Snack, Dessert, BrunchKeuken: IndonesischNiveau: Makkelijk
Porties

10

stuks
Voorbereiding

20

minuten
Kooktijd

1

uur 
Rusttijd

45

minuten
Totale tijd

2

uren 

5

minuten

Kue mangkok – Indonesische gestoomde cakejes met bloem en gist die tijdens het stomen opbarsten als een bloem. Een makkelijk recept om zelf eenvoudig deze feestelijke cakejes te maken. Een leuke traktatie, feestelijk hapje of lekker zoet tussendoortje bij de koffie of thee.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 250 gram tarwebloem

  • 1 theelepel gist

  • 1 theelepel bakpoeder

  • 1 zakje vanillesuiker (7 gram)

  • 150 gram suiker

  • 200 milliliter kokosmelk

  • 200 milliliter bruisend water

  • halve theelepel pandanpasta

  • 1 eetlepel cacaopoeder

  • halve theelepel zout

  • 1 eetlepel water

BEREIDING

  • Neem een keukenweegschaal en zet er een beslagkom of grote kom op. Druk op de ‘tare-knop’ van de weegschaal zodat deze op 0 komt te staan (meer informatie hierover lees je boven dit recept). Doe 250 gram bloem in de kom. Druk nogmaals op de weegschaal dat deze op 0 komt te staan en voeg 150 gram suiker toe.
  • Voeg hieraan 1 theelepel gist, 1 theelepel bakpoeder en 1 zakje vanille suiker van 7 gram toe. Meng dit met een garde goed door elkaar.
  • Schenk er nu 200 milliliter kokosmelk en 200 milliliter bruisend water bij.
  • Voeg vervolgens een halve theelepel zout toe. Meng nu het beslag goed door elkaar met een garde.
  • Schep nu 150 milliliter van het beslag uit de kom en doe dit in een maatbeker en meet 150 milliliter af. Zo zie je precies hoeveel je eruit hebt geschept.
  • Voeg nu een halve theelepel pandanpasta toe aan het beslag in de kom en roer dit goed door elkaar tot je een lichtgroen beslag hebt. Zet dit even apart.
  • Aan de 150 milliliter beslag in de maatbeker voeg je 1 flinke eetlepel cacaopoeder en 1 eetlepel water toe. Meng dit door elkaar tot je een mooi chocoladebruin beslag hebt.Kue mangkok -  twee maatbekers met in de ene een groen beslag en in de andere een bruine
  • Zet het beslag nu 45 minuten afgedekt apart zodat het een beetje kan ‘rijzen’ of dikker kan worden. Dit geldt zowel voor het beslag in de kom als in de maatbeker.
  • Terwijl het beslag rust, vul je een grote soeppan met 1,5 tot 2 liter water en hierop plaats je één laag van de stoommand met de deksel. Je kunt ook je rijststomer of pan met een stoominzet gebruiken. Zet alvast 10 siliconen cupcakevormpjes klaar en pak ook een eetlepel, een theelepel en een cocktailprikkertje. Ovenwanten zijn ook handig om bij de hand te hebben.
  • Breng het water aan de kook.
  • Als het water kookt, kun je het beslag gaan verdelen over de vormpjes. Je begint met de eerste 5 cakejes. Haal de stoommand van de pan en zet het vuur iets lager.
  • Schep 2 eetlepels van het groene beslag in elk vormpje. Vervolgens schep je 2 theelepels van het bruine beslag op het groene beslag. Neem het cocktailprikkertje en maak er een ‘swirl’ in door het bruine beslag door het groene beslag heen te mengen.Kue mangkok - een cupcakevormpje met een mengsel van groen en bruin beslag
  • Zet de 5 vormpjes in de stoommand, sluit de deksel en plaats de mand op de pan met het kokende water. Laat de cakejes 25 tot 30 minuten stomen om een middelhoog vuur. Test of ze gaar zijn door er met een cocktailprikkertje in te prikken. Als de prikker er droog uitkomt zijn de cakejes gaar.
  • Haal de stoommand van de pan en haal de cakejes eruit (pas op: heet!). Laat ze afkoelen in de vormpjes.
  • Schenk een beetje water erbij in de pan en breng het water weer aan de kook. Herhaal nu stap 12 en vul de andere 5 vormpjes. Stoom deze gaar zoals uitgelegd in stap 13. Laat de cakejes afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt. Serveer direct. Bewaar ze in een afgesloten bak.

AANTEKENINGEN

  • Je kunt de cakejes bewaren in de koelkast of vries ze in. Eet ze warm of koud. Je kunt ze ook even opnieuw stomen om ze weer wat luchtiger te maken.
  • Tip: om de siliconenvormpjes schoon te maken, kun je ze het beste in een grote schaal even laten weken in een sopje van warm water en afwasmiddel. Daarna kun je ze zo uitspoelen en afdrogen.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!