Bolognesesaus uit de slowcooker – ragù Bolognese, een heerlijke gehaktsaus die je serveert bij tagliatelle of een andere pastasoort. Dit is het ideale gerecht voor de slowcooker, want hoe langer de saus kan staan, hoe lekkerder hij wordt. Je doet alle voorbereidingen in een koekenpan of in de slowcooker als deze een aanbakfunctie heeft. De Bolognesesaus maak je dus niet rechtsreeks in de slowcooker, maar je gebruikt de slowcooker vooral om hem uren low en slow te laten pruttelen.
Bij dit recept is het belangrijk om de ingrediënten van tevoren goed aan te bakken. Heb je een slowcooker met aanbakfunctie of een multicooker dan is dat handig, maar heb je dit niet dan doe je dit gewoon ouderwets in een koekenpan. Kun je de ingrediënten zonder aan te bakken in de slowcooker doen? Ja, maar dit vind ik persoonlijk geen aanrader. Het geheim van dit recept zit hem juist in het aanbakken van de bleekselderij, ui, wortel en knoflook. Door de groenten goed aan te bakken, met een snufje zout, krijgen ze een kleurtje. En kleur is smaak. Dit geldt ook voor het gehakt. Dus voor de lekkerste Bolognesesaus is het aanbakken een stap die je beter niet over kunt slaan.

CrockPot Express Pot Pressure, Slow & Multi Cooker 5,6L
Voor slowcooken en snelkoken! Ontdek deze 12-in-1 pan!
Bolognesesaus uit de slowcooker – ragù Bolognese
Traditioneel serveer je ragù Bolognese met tagliatelle. Dit is een brede platte pastasoort waar de saus lekker aan blijft plakken. Ik gebruikte een andere pastasoort om de saus bij te serveren, ik koos voor volkoren spaghetti. Kies de pastasoort die je lekker vindt. Misschien niet traditioneel, maar net zo lekker. En als je Italiaans bent of Italiaanse roots hebt, kun je nu misschien beter even doorscrollen: ik eet mijn Bolognesesaus graag met een drizzle crispy chili olie voor een beetje pit.
Zoals ik in de inleiding aangaf, bereid je de saus in een aparte pan of met behulp van de aanbakfunctie (sauté functie) van je slowcooker of multicooker. Je gebruikt deze dus om de saus lekker low en slow te laten pruttelen. Het fijne is dat je er geen omkijken naar hebt. Deze Bolognesesaus kun je dus gerust een langere tijd op laten staan, dat komt de smaak alleen maar ten goede. Wil je deze saus maken maar dan in een vegan variant? Bekijk hier een heerlijk recept voor vegan pastasaus, ook geschikt voor de slowcooker.
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.

Bolognesesaus uit de slowcooker – ragù Bolognese
6
porties15
minuten6
uren6
uren15
minutenRagù Bolognese, een gehaktsaus met tomaat die je serveert bij tagliatelle of een andere pastasoort. Een ideaal gerecht om lekker lang te laten garen in de slowcooker. Hoe langer, hoe lekkerder. Je doet de voorbereidingen zoals aanbakken van de soffrito in een pan en laat de saus 6 tot 8 uur low en slow pruttelen in de slowcooker.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
500 gram half-om-half gehakt
2 middelgrote uien, gesnipperd
4 tenen knoflook, fijngehakt
2 stengels selderij, grof gesneden
1 winterpeen, geraspt
2-3 laurierblaadjes
1 eetlepel tomatenpuree
2-3 maggiblokjes, verkruimeld
1 theelepel gedroogde Italiaanse kruiden
1 theelepel suiker
vers geraspte nootmuskaat naar smaak
400 gram tomatenblokjes
350 gram gezeefde tomaat
200 milliliter melk
200 milliliter water
1 eetlepel sojasaus
peper en zout
1 eetlepel olie
BEREIDING
- Snipper 2 uien en hak 4 tenen knoflook fijn. Maak de 2 stengels bleekselderij schoon en snijd deze in hele fijne stukjes. Was en rasp de winterpeen.
- Verwarm 1 eetlepel olie in een koekenpan (of in de slowcooker als deze een aanbakfunctie heeft). Fruit hierin de ui samen met de bleekselderij, wortel en een snuf zout. Bak dit samen voor minimaal 5 tot 7 minuten en voeg dan de knoflook toe. Bak dit 1 minuut mee en doe dit mengsel dan over in de slowcooker.
- Vervolgens rul je het gehakt samen met de laurierbladen. Als het gehakt bruin is, voeg je een eetlepel tomatenpuree toe samen met 1 theelepel Italiaanse kruiden en dit bak je 1 minuut mee. Voeg een snuf peper en zout toe en 1 theelepel suiker.
- Schep dit over bij de groenten in de slowcooker. Schenk er 400 milliliter tomatenblokjes, 350 milliliter gezeefde tomaat en 200 milliliter water bij. Voeg 1 eetlepel sojasaus en 2 tot 3 verkruimelde maggiblokjes toe. Voeg als laatste 200 milliliter melk en vers geraspte nootmuskaat toe. Meng dit goed door elkaar en sluit de deksel van de slowcooker.
- Stel een kooktijd in van 3 tot 4 uur op stand high of 6 tot 8 uur op low. Check een uur voor de kooktijd verstreken is hoeveel vocht erin de pan zit. Roer de saus even goed door en als de saus te nat is, haal je de deksel van de pan en laat je deze het laatste uur van de kooktijd open staan zodat het meeste vocht kan verdampen.
- Proef de saus en breng deze op smaak met zout en peper en eventueel nootmuskaat. De saus kun je in een afgesloten bak tot 2 dagen bewaren in de koelkast of invriezen tot 3 maanden.
Meer eetspiratie speciaal voor jou!
- Hoe werkt een slowcooker?
- Gnocchi met pesto
- Kip met groenten uit de slowcooker
- Sambal kip (ajam rica rica)
- Recept voor bbq saus
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.