Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Waarschuwing! Dit recept is voor mensen die van héél pittig eten houden, zoals ik. Van dit gerecht springen de tranen in je ogen. Niet omdat je er verdrietig van wordt. Integendeel! Sambal kip (ajam rica rica) is een gerecht waarbij je het beste een zakdoekje bij de hand kunt houden. Het is een van mijn lievelingsgerechten uit de Indofood keuken.

Dit gerecht spreekt je uit als ajam rietja rietja. Je kunt het maken in een gewonen stoofpan maar ook in de slowcooker. Ik heb dit recept uitgeschreven voor de slowcooker. Als je het in een gewone stoofpan wil maken volg dan gewoon het recept. In een gewone stoofpan is de bereidingstijd ietsjes korter.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Durf je het aan?

Kijk eerst hier voor een handig overzicht met uitleg over de gebruikte ingrediënten.

Info vooraf:

In dit recept gebruik ik groentebouillonpoeder. Ik gebruik in al mijn recepten groentebouillonpoeder zonder gist en smaakversterkers. Als alternatief voor groentebouillonpoeder kun je ook een bouillonblokje gebruiken. Maar let op! De blokjes uit de supermarkt zijn vaak erg zout. Neem dus altijd een stukje van een bouillonblokje in plaats van meteen het halve of hele blokje. Later kun je altijd nog meer toevoegen indien nodig. Het zou jammer zijn als je gerecht veel te zout zou worden.

wat heb je nodig?

  • 500 gram kipfilet of kippendijen

  • 3 rode pepers met zaadjes erin

  • sambal oelek naar smaak

  • 1 ui

  • 5 centimeter verse gember

  • snufje (palm)suiker naar smaak

  • sap en rasp van een halve citroen

  • theelepel trassi

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 eetlepels tomatenblokjes

  • 2 gekneusde sereh stengels

  • 3 blaadjes djeroek poeroet

  • 100 tot 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of half verkruimeld blokje

  • olie om in te bakken

  • zout en peper

Hoe maak je het?

  • Snijd de kipfilet in grove stukken. Als je kippendijen gebruikt kun je ze heel laten. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de kip snel om en om bruin. Doe de kip over in de slowcooker, deze staat nog gewoon uit.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de rode peper, sambal, ui, gember, snufje suiker, citroen rasp en sap, trassi, knoflook en de tomatenblokjes. Doe deze ingrediënten in een hoge mengbeker en maak dit fijn met een staafmixer.
  • In dezelfde pan waar je net de kip in hebt gebakken verhit je weer een klein scheutje olie. Kneus de sereh met een mes. Leg deze samen met de djeroek poeroet blaadjes (beide in zijn geheel) en de boemboe in de pan. Bak de boemboe aan en schep deze over in de slowcooker bij de kip.
  • Meng het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) met het water en doe dit in de slowcooker. Meng alles door elkaar, doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low.
  • Proef aan het einde van de kooktijd of de smaak naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Is het te pittig, voeg dan extra suiker of citroensap toe. Is hij niet pittig genoeg voeg dan extra sambal toe. Is het nog te vlak van smaak? Voeg dan nog extra bouillonpoeder toe. Is de smaak nu goed? Dan is je gerecht klaar!
  • Serveer ajam rica rica met witte rijst en groenten. Extra lekker (en als blusmiddel) is het handig om er een zoet zure komkommersalade (acar ketimun) bij te maken.

Denk je nu van ‘dit is mij iets te pittig’? Dan heb ik een heel lekker alternatief voor je, namelijk mijn recept voor kip met sambal en tomaat. Dit gerecht is ook geschikt voor kinderen ondanks de sambal. Dit gerecht kun je ook bereiden in de slowcooker.

Kijk hier voor het recept!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

19 Reacties

  1. mandy danielse

    Is dit gerecht ook in te vriezen ?

    • Hoi, ja hoor dat gaat prima. Als je het gaat ontdooien en opwarmen proef dan eerst nog of dat het nog iets nodig heeft. Breng het voor het serveren nog even op smaak. Doordat het ingevroren geweest is kan het wat vochtiger zijn waardoor de smaak wat minder sterk is. Groetjes, Simone

  2. Hallo, ik heb de djeroek poeroet blaadjes helaas nog niet kunnen vinden. Wel heb ik kaffir lime blaadjes, komt dit enigszins overeen of is er iets anders waar ik de djeroek poeroet door kan vervangen zolang ik ze niet gevonden heb? Alvast bedankt :)

  3. Het was verrukkelijk… echt zalig.

  4. Staat in de slowcooker… ruikt verrukkelijk en ben straks echt benieuwd naar de smaak.

  5. Hoi , :)
    Ik heb een vraagje, ik zie bij veel heerlijke gerechten dat jij een slow cooker gebruikt en dat je ook soms gewoon het gasfornuis kan gebruiken. Maar ik heb tegenwoordig een Sous vide, zou ik dit ook kunnen gebruiken i.p.v. een slow cooker?

    Dank je wel

    • Hoi Yvonne, een sous vide is niet hetzelfde als een slowcooker. Wel heb je multicookers waar een sous vide functie en slowcooker functie op zit en dan is het een ander verhaal. Of is jouw apparaat enkel sous vide?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*