Eetspiratie » Sambal kip (ajam rica rica)
Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica), een gerecht voor mensen die (net zoals ik) van pittig eten houden. Van deze hete kip springen de tranen je in de ogen. Niet omdat je er verdrietig van wordt. Integendeel! Het is wel aan te raden een zakdoekje bij de hand houden. Voor mij is dit een gerecht wat het beste de smaak van de Indische keuken weergeeft.

Dit gerecht spreekt je uit als ajam rietja rietja. Je kunt het maken in een gewone stoofpan maar ook in de slowcooker. Ik heb dit recept uitgeschreven voor de slowcooker. Als je het in een gewone stoofpan wil maken volg dan gewoon het recept. Het enige verschil is dat de bereidingstijd in een stoofpan korter is. Het heeft dan ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig totdat de kip uit elkaar valt.

Sambal kip (ajam rica rica)

Dit gerecht brengt echt herinneringen bij mij naar boven, de smaak doet me denken aan vroeger. Het was een van mijn favoriete gerechten die mijn oma maakte. Je serveert er rijst en komkommer bij. De frisse komkommer zorgt ervoor dat je de pittigheid een beetje kunt blussen. Maar je hoeft het niet perse pittig te maken als je dat niet lekker vindt. Voeg sambal toe naar smaak, later meer toevoegen kan altijd.

Denk je bij jezelf na het lezen van de ingrediënten ‘dit is mij te pittig’, dan heb ik een ander milder recept voor je, namelijk: kip met sambal en tomaat (Kijk hier voor het recept). Dat gerecht is ook geschikt voor kinderen.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Een onverwoestbare koekenpan
Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Koock Amsterdam® Skillet gietijzeren koekenpan

Geschikt voor alle warmtebronnen, ook inductie!

Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
4.5 van 13 stemmen
Gang: Hoofdgerecht, BijgerechtKeuken: IndonesischNiveau: Gemiddeld
Porties

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Kooktijd (op stand low)

3

uren 

30

minuten
Totale tijd

3

uren 

55

minuten

Eén van de lekkerste pittige kipgerechten uit de Indonesische keuken, ajam rica rica. Een ideaal gerecht om te bereiden in de slowcooker. Bereid de sambal kip in 3 tot 4 uur op stand low in de slowcooker. Serveer met rijst en een frisse acar van komkommer.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 500 gram kippendijen of kipfilet in grove stukken gesneden

  • 3 lomboks (rode pepers) met zaadlijsten en zaadjes erin

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)

  • 1 ui, grof gesneden

  • 3 centimeter verse gember, in stukjes gesneden

  • 1 theelepel (palm)suiker of meer naar smaak

  • halve citroen (sap en rasp)

  • 1 theelepel trassi, verkruimeld (of gebruik pasta)

  • 3 tenen knoflook grof gehakt

  • 3 eetlepels gezeefde tomaten (passata) (of ketchup)

  • 2 stengels sereh (citroengras), gekneusd

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad), heel

  • 100 tot 150 milliliter warm water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een verkruimeld bouillonblokje

  • 2 eetlepels olie

  • vers gemalen zwarte peper en zout naar smaak

BEREIDING

  • Gebruik je kipfilet? Snijd deze dan in grove stukken. Als je kippendijen gebruikt, kun je ze heel laten. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de kip snel om en om bruin. Doe de kip over in de slowcooker, deze staat nog gewoon uit.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van 3 rode pepers, een halve tot hele eetlepel sambal oelek, 1 grof gesneden ui, 3 centimeter fijngesneden gember, 1 theelepel suiker, sap en rasp van een halve citroen, een theelepel trassi (verkruimeld), 3 tenen grof gesneden knoflook en 3 eetlepels gezeefde tomaat. Doe deze ingrediënten in een hoge mengbeker en maak dit fijn met een staafmixer of in een keukenmachientje/nutribullet. Voeg eventueel een scheutje water toe om de boemboe wat ‘losser’ te maken.
  • In dezelfde pan waar je net de kip in hebt gebakken verhit je nog een eetlepel olie. Bak de boemboe aan voor 3 minuten. Kneus de sereh (doe dit met bijvoorbeeld een stamper van een vijzel) en djeroek poeroet (verfrommel de blaadjes in je handen). Leg deze samen in zijn geheel bij de boemboe in de pan. Bak dit samen aan en schep de boemboe over in de slowcooker bij de kip.
  • Meng 1 eetlepel groentebouillonpoeder (of 1 verkruimeld blokje) met 150 milliliter water en doe dit in de slowcooker. Meng alles door elkaar, doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low.
  • Proef aan het einde van de kooktijd of de smaak van de kip en de saus naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Is het te pittig, voeg dan extra suiker of citroensap toe. Is hij niet pittig genoeg voeg dan extra sambal toe. Is het nog te vlak van smaak? Voeg dan nog extra bouillonpoeder of een snufje zout toe. Is de smaak nu goed? Dan is je gerecht klaar!
  • Serveer ajam rica rica met witte rijst en groenten. Extra lekker (en als blusmiddel) is het handig om er een zoet zure komkommersalade (acar ketimun) bij te maken.

AANTEKENINGEN

  • Dit gerecht is een prima onderdeel voor een rijsttafel. Wil zelf een keer een rijsttafel maken? In dit artikel leg ik je uit hoe dit kunt aanpakken.
  • Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. 
    Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. 
  • Een ander lekker gerecht (niet pittig) is Indo pulled chicken uit de slowcooker. Dit gerecht wordt gemaakt met lekkere specerijen zoals kaneel en kruidnagel. Kijk hier voor het recept.

Gerelateerde recepten en artikelen

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.