Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Waarschuwing… dit recept is voor mensen die van héél pittig eten houden, zoals ik! Van dit recept krijg je tranen in je ogen, niet omdat je er verdrietig van wordt (integendeel) maar omdat het een pittige sensatie is voor je smaakpapillen. Gecombineerd met (zilvervlies)rijst en een frisse komkommersalade is dit een heerlijk gerecht. Ajam rica rica kun je bereiden in een slowcooker en gewoon in een stoofpan. Wie durft?

Wil je dit recept gaan maken? Lees dan eerst dit artikel. Hier vind je alle uitleg over producten en ingrediënten uit de Indonesische keuken en het is tevens een handige boodschappenlijst.

Handige info: je spreekt dit gerecht uit als aiyam rietja rietja!

Wat heb je nodig?

  • 500 gram kip (kippendij of filet)
  • 3 rode pepers (of sambal oelek naar smaak)
  • 1 ui
  • 5 centimeter verse gember
  • sap en rasp van 1 limoen of halve citroen
  • theelepel trassi
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels tomatenpassata of tomatenblokjes
  • 2 sereh stengels (citroengras)
  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)
  • 100 tot 150 milliliter water
  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder
  • beetje olie om in te bakken
  • optioneel: theelepel asempasta (tamarinde)

Hoe maak je het?

Begin eerst met het vlees. Snijd kipfilet in grote stukken, als je kippendijen gebruikt kun je deze heel laten. Je kunt de kip eerst aanbakken zodat het straks niet droog wordt in de slowcooker. Dit hoeft niet perse, je kunt de kip ook direct (rauw) in de pan leggen. Ik bak de kip in dit recept wel aan. Ik bak het in een scheutje olie op hoog vuur zodat de kip een lekker bruin kleurtje krijgt. Dit geeft veel smaak straks.

De boemboe

Doe de rode pepers of sambal oelek, ui, gember, sap en rasp van de limoen/citroen, trassi, asempasta, knoflook en de passata of tomatenblokjes in een foodprocessor of hoge beker zodat je er met de staafmixer een pasta van kunt maken. Maak het mengsel helemaal fijn.

Kneus de sereh door en met een groot mes op te slaan. Leg deze samen met de djeroek poeroet blaadjes even apart. Leg de kip in de slowcooker en fruit in dezelfde pan (waar je de kip in gebakken hebt) kort de boemboe aan. Fruit de gekneusde sereh en de djeroek poeroet blaadjes mee.

Heb je ervoor gekozen de kip rauw in de slowcooker te doen dan kun je de boemboe ook rauw in de slowcooker doen. Ik fruit de boemboe altijd aan, dit is gebruikelijk in de Indische keuken. Op deze manier komen de smaken beter vrij.

Schep de boemboe (inclusief de sereh en djeroek poeroet) op de kip in de slowcooker en voeg het water en het groentebouillonpoeder toe. Meng het even door elkaar en sluit de deksel. Zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low.

Heb je geen slowcooker? Volg het recept en gebruik hiervoor een stoofpan/braadpan. Laat het een paar uurtjes op laag vuur sudderen, voor minimaal 3 uur. Serveer de ajam rica rica met zilvervliesrijst en zoetzure komkommersalade voor een goede balans in smaken en hou er een zakdoekje bij voor het geval dat!

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

17 Reacties

  1. Hallo, ik heb de djeroek poeroet blaadjes helaas nog niet kunnen vinden. Wel heb ik kaffir lime blaadjes, komt dit enigszins overeen of is er iets anders waar ik de djeroek poeroet door kan vervangen zolang ik ze niet gevonden heb? Alvast bedankt :)

  2. Het was verrukkelijk… echt zalig.

  3. Staat in de slowcooker… ruikt verrukkelijk en ben straks echt benieuwd naar de smaak.

  4. Hoi , :)
    Ik heb een vraagje, ik zie bij veel heerlijke gerechten dat jij een slow cooker gebruikt en dat je ook soms gewoon het gasfornuis kan gebruiken. Maar ik heb tegenwoordig een Sous vide, zou ik dit ook kunnen gebruiken i.p.v. een slow cooker?

    Dank je wel

    • Hoi Yvonne, een sous vide is niet hetzelfde als een slowcooker. Wel heb je multicookers waar een sous vide functie en slowcooker functie op zit en dan is het een ander verhaal. Of is jouw apparaat enkel sous vide?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*