Eetspiratie » Sambal kip (ajam rica rica)
Sambal kip (ajam rica rica)

Sambal kip (ajam rica rica)

Waarschuwing! Dit recept is voor mensen die van (héél) pittig eten houden, zoals ik. Van dit gerecht springen de tranen in je ogen. Niet omdat je er verdrietig van wordt. Integendeel! Sambal kip (ajam rica rica) is een gerecht waarbij je het beste een zakdoekje bij de hand kunt houden. Het is een van mijn lievelingsgerechten uit de Indofood keuken.

Dit gerecht spreekt je uit als ajam rietja rietja. Je kunt het maken in een gewone stoofpan maar ook in de slowcooker. Ik heb dit recept uitgeschreven voor de slowcooker. Als je het in een gewone stoofpan wil maken volg dan gewoon het recept. In een gewone stoofpan is de bereidingstijd ietsjes korter. Het heeft dan ongeveer een uur tot anderhalf uur nodig totdat de kip uit elkaar valt. Als je het een dag van tevoren maakt smaakt het de dag erna nog veel lekkerder!

Dit recept brengt echt herinneringen naar boven. De smaak doet me denken aan vroeger. Ik denk dat dit gerecht de smaak van Indofood het beste weergeeft. En je maakt het natuurlijk zo pittig als je zelf wilt! Denk je bij jezelf na het lezen van de ingrediënten ‘dit is mij te pittig’, dan heb ik een ander milder recept voor je namelijk: kip met sambal en tomaat. Kijk hier voor het recept.

Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!

Sambal kip (ajam rica rica)

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Indofood, SlowcookerKeuken: Indofood, SlowcookerMoeilijkheidsgraad: gemiddeld
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

25

minuten
Slowcooker (3,5 uur low)

3

uren 

30

minuten
Tijd totaal

3

uren 

55

minuten

Ajam rica rica is een zeer pittig gerecht met gestoofde kip.

Ingrediënten

  • 500 gram kippendijen of kipfilet

  • 3 lomboks (rode pepers) met zaadlijsten en zaadjes erin

  • halve tot hele eetlepel sambal oelek

  • 1 ui

  • 4 centimeter verse gember

  • 1 theelepel (palm)suiker of meer naar smaak

  • halve citroen (sap en rasp)

  • 1 theelepel trassi

  • 3 tenen knoflook

  • 3 eetlepels gezeefde tomaten (passata)

  • 2 stengels sereh (citroengras)

  • 3 blaadjes djeroek poeroet (limoenblad)

  • 100 tot 150 milliliter water

  • 1 eetlepel groentebouillonpoeder of een half verkruimeld bouillonblokje

  • 2 eetlepels (rijst)olie

  • 1 snufje vers gemalen zwarte peper

  • 1 snufje zout naar smaak (indien nodig)

Hoe maak je het?

  • Gebruik je kipfilet? Snijd deze dan in grove stukken. Als je kippendijen gebruikt kun je ze heel laten. Verhit een eetlepel olie in een koekenpan en bak de kip snel om en om bruin. Doe de kip over in de slowcooker, deze staat nog gewoon uit.
  • Maak een boemboe (kruidenmengsel) van de rode pepers, sambal oelek, ui, gember, suiker, citroenrasp en sap, trassi, knoflook en gezeefde tomaat. Doe deze ingrediënten in een hoge mengbeker en maak dit fijn met een staafmixer of in een keukenmachientje.
  • In dezelfde pan waar je net de kip in hebt gebakken verhit je weer een eetlepel olie. Kneus de sereh en djeroek poeroet. Leg deze samen in zijn geheel bij de boemboe in de pan. Bak de boemboe aan en schep deze over in de slowcooker bij de kip.
  • Meng het groentebouillonpoeder (of stukje van een blokje) met het water en doe dit in de slowcooker. Meng alles door elkaar, doe de deksel op de pan en zet de slowcooker voor 3 tot 4 uur op stand low.
  • Proef aan het einde van de kooktijd of de smaak van de kip en de saus naar wens is. Voeg indien nodig nog iets van de ingrediënten toe. Is het te pittig, voeg dan extra suiker of citroensap toe. Is hij niet pittig genoeg voeg dan extra sambal toe. Is het nog te vlak van smaak? Voeg dan nog extra bouillonpoeder toe. Is de smaak nu goed? Dan is je gerecht klaar!
  • Serveer ajam rica rica met witte rijst en groenten. Extra lekker (en als blusmiddel) is het handig om er een zoet zure komkommersalade (acar ketimun) bij te maken.

Aantekeningen

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE