Eetspiratie » Appelmoes
Appelmoes

Appelmoes

Koude appelmoes, daar kan ik zo een hele pot van opeten! Ik doe het niet maar ik vind het wel heel lekker. In mijn beleving heeft deze moes helemaal niet zoveel nodig. De supermarkt variant, (vooral de goedkopere) zitten vaak vol met extra suikers. Dit is toch helemaal niet nodig? De oplossing: zelf appelmoes maken.

Ik heb even gespiekt op internet bij verschillende recepten, gewoon omdat ik nieuwsgierig was. In sommige recepten gaat wel een halve kilo suiker, daar schrok ik toch wel van. Misschien komt het doordat ik zelf niet zoveel suiker eet dat ik alles heel snel te zoet vind smaken. Net als bij stoofperen, daar zie ik bij recepten ook regelmatig een halve tot hele kilo suiker in gaan. Dat vind ik persoonlijk echt zonde van de smaak.

Wist je dat Chinese restaurants naast een hoop suiker ook appelmoes gebruiken in hun recept voor Chinese tomatensoep om deze zoeter te maken?

Zelf appelmoes maken

Mijn voorkeur gaat uit naar de pure appelsmaak en de natuurlijke suikers die erin zitten. Als je hele rijpe appels gebruikt dan wordt het vanzelf zoet. Ik houd het wel bij mijn eigen simpele recept, voor zover je het een recept kunt noemen. Het is in ieder geval een appelmoes recept zonder toegevoegde suiker.

Je kunt ook specerijen aan je zelfgemaakte appelmoes toevoegen. Denk aan steranijs, kruidnagel en kaneel. Je kunt het helemaal fijn pureren of een beetje grof laten. Het is net wat je zelf lekker vindt.

Appelmoes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl Categorie: Bijgerechten, VeganKeuken: BijgerechtMoeilijkheidsgraad: makkelijk
Hoeveelheid

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Tijd totaal

25

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je zelf verse appelmoes.

Ingrediënten

  • 5 rode appels

  • 4 eetlepels water

  • 1 snufje zout

  • 1 eetlepel citroensap

  • halve theelepel kaneel

Hoe maak je het?

  • Schil de appels en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een pan met een klein laagje water zodat de bodem vochtig is. Voeg het citroensap, zout en kaneel toe en zet het op een zacht vuurtje. Kook het in 15 minuten zacht en prak het met een pureestamper tot een moes.
  • Laat het afkoelen en bewaar het in een glazen pot. De appelmoes is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

Aantekeningen

  • Appelmoes kun je ook gebruiken als zoetmiddel in bijvoorbeeld baksels. Je kunt dit heel goed verwerken in een brownie.
  • En ben je gek op appels en blauwe bessen? Dan is het recept voor appelmoes met blauwe bes echt iets voor jou! Je maakt dit in de slowcooker of in een gewone simpele pan. Kijk hier voor het recept.
  • Deze appelmoes is natuurlijk ook een lekkere vulling voor in een appelflap!

Deze recepten / artikelen mag je niet missen:

REAGEREN?

Heb je een vraag of opmerking over een recept of wil je iets anders kwijt? Stuur mij dan een berichtje via

info@eetspiratie.nl

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.

LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE