Eetspiratie » Appelmoes
Appelmoes

Appelmoes

Appelmoes, daar kan ik zo een hele pot van opeten, vooral als deze lekker koud is! Het is een lekker bijgerecht, een makkelijk tussendoortje maar ook een slim ingrediënt in bijvoorbeeld baksels zoals een brownie. Het is ook een prima vervanger voor ei in vegan pannenkoeken. Je maakt appelmoes eenvoudig in een pan of low en slow in de slowcooker.

Tegenwoordig kun je in de supermarkt ook een 0% appelmoes variant kopen. Hierin zitten alleen natuurlijke suikers en geen toegevoegde suikers wat natuurlijk een groot pluspunt is. In principe is appelmoes geen duur product maar sommige merken en ook de 0% varianten zijn soms juist prijziger dan de versies met toegevoegde suikers. Heb je een hoop rijpe appels op je fruitschaal liggen, dan is het ook leuk om zelf appelmoes te maken.

Appelmoes

Mijn voorkeur gaat uit naar de pure appelsmaak en de natuurlijke suikers die erin zitten. Als je hele rijpe appels gebruikt dan wordt het vanzelf zoet. Je kunt ook specerijen aan je zelfgemaakte appelmoes toevoegen. Denk aan steranijs, kruidnagel en kaneel. Je kunt het helemaal fijn pureren met een staafmixer of fijn ‘stampen’ met een pureestamper.

Met deze stamper zit je in de puree
Lurch - Pureestamper

Lurch – Pureestamper

RVS – vaatwasserbestendig – 11x9x19 cm

Appelmoes is een perfect tussendoortje maar je kunt er ook een lekker ontbijt of dessert van maken, zoals deze appelmoes trifle’s. Gebruik het als alternatief voor suiker in brownies en als vervanger voor ei in bananenbrood en vegan pannenkoeken. Het wordt zelfs gebruikt in Chinese restaurants om de Chinese tomatensoep mee te zoeten. Als je de appels niet fijn pureert maar grof laat dan is het ook een lekker vulling voor appelflappen.

In een pan heb je de moes vrij snel gemaakt. Binnen een half uurtje kook je de appels zacht en is het eigenlijk zo goed als klaar. Een andere optie is om het in de slowcooker te bereiden. Net zoals deze fruitmoes met appel en blauwe bessen. Het grootste voordeel hiervan is dat je er niet bij hoeft te blijven. Je doet de appels (en eventuele) specerijen in de slowcooker, sluit de deksel en de pan doet de rest. Een ander voordeel hiervan is dat je huis heerlijk naar appeltaart gaat ruiken.

Appelmoes

Appelmoes

Recept van Eetspiratie | www.eetspiratie.nl
5.0 van 3 stemmen
Gang: BijgerechtKeuken: InternationaalNiveau: Makkelijk
Porties

4

personen
Voorbereiding

10

minuten
Kooktijd

15

minuten
Totale tijd

25

minuten

Met maar een paar ingrediënten maak je zelf verse appelmoes.

Kookmodus

Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.

INGREDIËNTEN

  • 5 rode appels, in grove stukken gesneden

  • 4 eetlepels water

  • 1 snufje zout

  • 1 eetlepel citroensap

  • halve theelepel kaneel

BEREIDING

  • Schil 5 appels en snijd ze in grove stukken. Doe ze in een pan met 4 eetlepels water, zodat de bodem vochtig is. Voeg 1 eetlepel citroensap, een snufje zout en een halve eetlepel kaneel toe en zet het op een zacht vuurtje. Kook het in 15 minuten zacht en prak het met een pureestamper tot een moes.
  • Laat het afkoelen en bewaar het in een glazen pot. De appelmoes is ongeveer een week houdbaar in de koelkast.

AANTEKENINGEN

  • En ben je gek op appels en blauwe bessen? Dan is het recept voor appelmoes met blauwe bes echt iets voor jou! Je maakt dit in de slowcooker of in een gewone simpele pan. Kijk hier voor het recept.

Meer eetspiratie speciaal voor jou!

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl

Delen?

Meer informatie hierover lees je in dit artikel.