Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker. De slowcooker is een ideale keukenhulp en vooral voor het bereiden van Indofood. Veel Indische/Indonesische gerechten worden gestoofd of gesmoord. Denk aan rendang, daging smoor en ajam rica rica. Het grootste voordeel van de slowcooker is dat je alles erin doet en er geen omkijken meer naar hebt. Daarnaast wordt vlees zacht en mals en doordat je het low en slow bereid kunnen smaken goed intrekken.
De slowcooker is een geweldig apparaat. Ik schreef er een uitgebreide review over, lees de review hier. Alleen is het niet zo dat je er alles in doet, op start drukt en er een paar uur later een lekker gerecht uitkomt. Er zijn een aantal dingen die je even moet voorbereiden, Als je al deze voorbereidingen hebt gedaan doet de slowcooker verder het werk voor je. Het grote voordeel is dat je er niet bij hoeft blijven. De pan gaat aan het werk terwijl jij iets anders doet.
Voorbereiden:
- snijwerk van vlees en groenten
- uitzoeken van kruiden en specerijen (vers en gedroogd)
- het maken van een boemboe
- aanbakken van het vlees en de boemboe
Een stap die ik bij de bereiding van Indische gerechten in de slowcooker nooit oversla, is het vooraf aanfruiten van de boemboe en het aanbakken van het vlees
Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker
1. Rendang
Het meest bekende stoofgerecht is denk ik toch wel rendang. Dit gerecht kun je perfect bereiden in de slowcooker. Rendang is geen ingewikkeld gerecht maar het heeft best wel een lange ingrediëntenlijst. Laat je daardoor niet afschrikken. Rendang is mild en kruidig van smaak. Kijk hier voor het recept.
2. Indische hachee
Een lekker en simpel stoofgerecht is Indische hachee. Dit gerecht is niet zo complex qua ingrediënten als rendang. Het leuke van dit recept is dat je het kunt combineren met rijst of zelfs met Hollandse hutspot (wortelstamp). Lees hier het recept.
3. Daging smoor
Smoorvlees is een gerecht dat bij veel mensen favoriet is. Het heeft een totaal andere smaak als rendang en Indische hachee. Dit vlees heeft die lekkere ketjapsmaak waar de meeste mensen zo gek op zijn. De kruidnagel is ook belangrijk in dit gerecht. Voeg deze wel toe naar je persoonlijke smaak. Lees hier het recept.
4. Daging setan
Setan = duivels. Je kunt al een beetje raden dat dit dus een vrij pittig gerecht is. Maar de pittigheid bepaal je natuurlijk helemaal zelf. Je kiest er zelf voor hoeveel sambal je toevoegt. Daging setan smaakt het lekkerst met een beetje rijst en komkommer. Lees hier het recept.
5. Indo pulled pork
Dit is HET recept waar Eetspiratie bekend om staat! Indo pulled pork is een van de meest populaire recepten op mijn blog. Ook tevens een van de meest gekopieerde. Maar vergis je niet, dit recept is het enige echte originele. Het is met veel liefde bedacht en gemaakt. Bekijk hier het recept.
6. Rendang van varkensvlees (babi)
Er zijn verschillende soorten rendang recepten. Dit recept is gemaakt met varkensvlees. Qua smaak is dit totaal anders dan de variant met rundvlees. Het heeft een zachte volle kruidige smaak met een vleugje kokos. Lees hier het recept.
7. Babi ketjap (varkensvlees in ketjapsaus)
Een populair Indisch gerecht is babi ketjap. Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en het is heel eenvoudig te maken. Lees hier het recept.
8. Indo slowcooked spareribs
Spareribs uit de slowcooker zijn misschien stiekem wel lekkerder dan van de barbecue. Met de rub of marinade uit dit recept kunnen je spareribs niet mislukken. Lees hier het recept.
9. Indo pulled chicken
Na het succesrecept van Indo pulled pork kreeg ik het verzoek voor een variant met kip. Het is de Indo pulled chicken geworden. Dit is bij veel mensen een favoriet recept. Wat ik vaak hoor is dat het naast lekker smaakt ook tijdens het slowcooken heerlijk ruikt! Lees hier het recept.
10. Kip met sambal en tomaat
Dit gerecht klinkt pittig, maar dat is misleidend. Het is een licht pittig en zoet gerecht met een vleugje citrus (djeroek poeroet). Het is zeker geschikt voor kinderen en een mooie aanvulling op een rijsttafel. Lees hier het recept.
11. Ajam rica rica (sambalkip)
Dit gerecht hoort echt pittig te zijn, niet een beetje pittig maar zo pittig dat je een zakdoekje bij de hand moet houden. Dit is een van mijn lievelingsgerechten en dus geschikt voor de liefhebbers van pedis (pittig). Lees hier het recept.
12. Kruidige drumsticks uit de slowcooker
Drumsticks kun je prima bereiden in de slowcooker. Het vlees valt – als je ze in de slowcooker bereid – zo van het botje. En dat vind ik wel fijn, want ik eet niet graag met mijn handen. Door de sambal badjak krijgen de drumsticks een lekkere zoete maar kruidige smaak. Lees hier het recept.
13. Gehaktballetjes in ketjap pindasaus
Iedereen lust wel gehaktballetjes en de saus is om je vingers bij af te likken. Dit gerecht is echt een aanrader. Lekker met rijst of op een broodje maar de balletjes zijn ook geschikt als borrelhapje. Lees hier het recept.
14. Indisch gehaktbrood
Dit Indisch gehaktbrood is een variant op frikadel pan. Gehaktbrood uit de slowcooker kan niet mislukken. Met de ketjapsaus erbij zet je een lekkere en simpele maaltijd op tafel. Lees hier het recept.
15. Indisch gekruide saucijzen
Ken je die lekkere Indische saucijzenbroodjes? Deze gekruide saucijzen lijken hier qua smaak wel een beetje op. Het zijn eigenlijk een soort mini gehaktbroodjes. Lees hier het recept.
16. Vegetarische rendang
Dit gerecht is gemaakt met spitskool. Het is een verrassend lekker gerecht en het is zelfs geschikt voor veganisten omdat er ook geen trassi in zit. Dus wil je een vega gerecht toevoegen aan je rijsttafel? Maak dan deze rendang. Lees hier het recept.
17. Soto (Indonesische kippensoep)
Soto is perfect te bereiden in de slowcooker. Hoe langer de bouillon kan trekken hoe lekkerder de soto is. Ik heb in dit recept de boemboe ook een keer niet aangefruit en dat ging niet ten koste van de smaak. Dus heb je haast dan is het niet erg als je het aanfruiten en keer overslaat. Lees hier het recept.
18. Bamisoep (noedelsoep)
Het liefst eet ik wekelijks bamisoep en dan maak ik gelijk een grote hoeveelheid zodat ik de volgende dag ook nog een kommetje heb. Deze soep gemaakt in de slowcooker heeft een heerlijke bouillon. Die bouillon is natuurlijk de basis van de hele soep. Lees hier het recept.
Dit waren maar liefst 18 Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker. Gerechten uit de Indische en Indonesische keuken worden vaak low en slow bereid, perfect voor de slowcooker!
Gerelateerde recepten en artikelen
- Kruidige drumsticks uit de slowcooker
- Rendang van varkensvlees (babi)
- Indo pulled pork uit de slowcooker
- Daging roedjak (rundvlees in kokosmelk)
- De lekkerste recepten voor rendang
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.