Indo pulled pork oftewel Indo pulled babi. Want babi = varkensvlees. Dit recept is één van de meest bekeken en gemaakte recepten van Eetspiratie.nl. Op dit recept/gerecht ben ik ook het meest trots. Er was toen ik net begon met slowcooken nog geen Indo variant van ‘pulled pork’ dus bedacht ik speciaal een recept voor de slowcooker. Inmiddels zijn er verschillende varianten van mijn recept in omloop, maar dit is dus het enige echte recept!
Het lekkerste is om voor dit gerecht procureur te gebruiken. Hier zit namelijk een beetje vet aan. Magere varianten kunnen het gerecht een beetje droog maken. Kun je niet aan procureur komen? Dan zijn hamlappen of karbonades (zonder bot) een prima alternatief. Dit gerecht kun je ook bereiden in een stoofpan maar ook op de barbecue. Op de barbecue werkt een stuk procureur het beste. Maak een marinade van de ingrediënten (houd daarvan een beetje apart) en laat het vlees een paar uur marineren. Laat het garen op de barbecue en bestrijk het vlees af en toe met de achtergehouden marinade.
Indo pulled pork uit de slowcooker
In dit gerecht wordt ketjap manis gebruikt. De ketjap is belangrijk voor dit gerecht omdat het de smaak grotendeels bepaald. In dit artikel lees je welke ketjap ik gebruik. Gebruik een dikke ketjap en geen dunne waterige variant.
In dit recept gebruik ik groentebouillonpoeder. Het poeder wat ik gebruik is zonder gist en andere toevoegingen. Als alternatief kun je een stukje van een bouillonblokje gebruiken. Maar, let op! Bouillonblokjes uit de supermarkt bevatten vaak (te veel) zout. Mijn tip is om een stukje van een bouillonblokje te gebruiken om te voorkomen dat de Indo pulled pork te zout wordt. Beter iets minder in het begin gebruiken en later indien nodig nog extra toevoegen.
Pas het gerecht aan naar jouw eigen smaak
Een gerecht is pas klaar als je het naar je eigen smaak gemaakt hebt. Als de kooktijd is verstreken ga je het gerecht proeven. Mist het nog iets? Zout, zoet, zuur of pit? Voeg dan nog iets van de ingrediëntenlijst toe. Blijf net zolang proeven tot de smaak voor jou goed is. Pas dan is je gerecht klaar.
Wil je een Indische rijsttafel maken? Daar past dit gerecht uitstekend bij!
Wil je dit recept bewaren? Pin dan de onderstaande afbeelding op jouw Pinterest borden.
Lees verder onder de afbeelding.
Indo pulled pork uit de slowcooker
4
personen30
minuten10
uren10
uren30
minutenIndo pulled pork, het lekkerste recept speciaal door Eetspiratie ontwikkeld voor de slowcooker. Bereid in 10 uur op stand low heerlijk smaakvol mals varkensvlees met ketjap en Indische specerijen.
Met de kookmodus valt jouw scherm niet uit tijdens het koken. Klik op de slider om de kookmodus uit te schakelen.
INGREDIËNTEN
1 kilo procureur
3 tenen knoflook
2 centimeter verse gember
2 uien
1 eetlepel azijn
125 – 150 milliliter ketjap manis (hoeveelheid naar smaak)
150 milliliter water
1 rode peper
halve tot hele eetlepel sambal oelek (naar smaak)
2 kruidnagels
1 steranijs
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
1 theelepel Chinees 5 kruidenpoeder
1 theelepel (riet)suiker
1 eetlepel groentebouillonpoeder (of een stukje van een blokje)
vers gemalen zwarte peper
1 eetlepel olie
optioneel: zout
BEREIDING
- Laat het vlees voordat je het gaat bakken op kamertemperatuur komen. Snipper de ui en knoflook. Rasp de gember en snijd de rode peper in ringetjes.
- Verhit een scheutje olie in een koekenpan en fruit hierin de ui, gember, knoflook, rode peper, sambal, ketoembar, Chinees kruidenpoeder en de suiker. Dit is je boemboe. Fruit dit aan totdat de uien zacht zijn. Schep de boemboe over in de slowcooker.
- Bestrooi het vlees met peper en/of zout. Verhit nog een klein scheutje olie en bak het vlees in dezelfde koekenpan rondom bruin. Leg het vlees op de boemboe in de slowcooker.
- Meng in een maatbekertje het water met de ketjap, azijn en het bouillonpoeder (of een stukje van een blokje). Roer dit door elkaar (proef het eventueel) en schenk het mengsel op het vlees.
- Leg de kruidnagels en de steranijs in de vloeistof in de slowcooker.
- Zet de slowcooker voor 10 uur op stand low of 2 uur op high en daarna voor 6 tot 8 uur op low. Als de kooktijd verstreken is, trek je het vlees met 2 vorken uit elkaar. Meng het vlees door de saus. Proef, en pas indien nodig nog iets aan.
BENODIGDHEDEN o.a.
- SlowcookerKoop bij Bol.com
- RaspKoop bij Bol.com
- MaatbekerKoop bij Bol.com
AANTEKENINGEN
- Serveer de Indo pulled pork met rijst en groenten. Het is ook lekker in een pitabroodje of een gestoomd broodje met pickles en knapperige groenten.
- Houdbaarheid: bewaar 2 tot 3 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast.
Invriezen? Ja, in de vriezer is het in een bakje of diepvrieszak tot 3 maanden houdbaar. Noteer de datum waarop je het invriest. - Naast varkensvlees (babi) bedacht ik ook een variant met kip, de Indo pulled chicken. Klik hier om het recept te bekijken.
Gerelateerde recepten en artikelen
- Indische gerechten die je kunt bereiden in de slowcooker
- Indo pulled chicken
- Pulled pork bbq uit de slowcooker
- Oosterse pulled chicken salade
- Mikkemannen
Reageren?
Heb je een vraag of opmerking? Stuur mij dan een mail via info@eetspiratie.nl
Delen?
Meer informatie hierover lees je in dit artikel.