Gestoomde Oosterse broodjes

Gestoomde oosterse broodjes

Je hebt ze vast weleens gezien, van die lekkere fluffy gestoomde oosterse broodjes met de meest heerlijke vullingen. Deze Chinese broodjes worden ook wel gua bao of bao buns genoemd. Dit gerechtje zie je tegenwoordig ook vaak verkocht worden op foodtruck festivals. Maar weet je dat je deze broodjes heel goed zelf kunt maken? Het is helemaal niet moeilijk, je hebt alleen een beetje geduld nodig.

Deze gestoomde oosterse broodjes hebben iets weg van bapao alleen zit er bij de bapao de vulling in het broodje. Een bao broodje vul (of beleg) je met allerlei lekkere dingen. Dit kan van alles zijn, denk aan buikspek, mijn beroemde Indo pulled pork, Indo pulled chicken of crispy chicken. Voor een vegetarische variant kun je de bao vullen met tempeh of bijvoorbeeld pulled veggie van paddestoelen.

Deze inhoud kan niet worden getoond, omdat je de cookies niet hebt geaccepteerd.

Toppings

Bij deze gestoomde broodjes horen ook een aantal lekkere toppings. Je vult de broodjes en belegd ze met verschillende toppings. Snijd groente zoals komkommer en wortel in lange dunne reepjes, anders zit je broodje snel te vol!

  • reepjes bosui
  • reepjes wortel
  • verse koriander
  • reepjes komkommer
  • verse munt
  • acar ketimun (pickle van komkommer)
  • pickle van rode ui (recept van acar ketimun maar dan met rode ui)
  • ringetjes rode peper
  • gebakken uitjes
  • geroosterde sesamzaadjes

Sausjes

Je hebt nu een gevuld broodje, daarop de toppings maar het is nog niet klaar. Nu komt er nog een lekker sausje bij. Iedereen vind weer iets anders lekker. De één houdt van zoet en de ander van pittig. Kies wat jij het lekkerst vindt.

Keukenbenodigdheden

  • beslagkom
  • deegrol
  • theedoek of plastic folie
  • grote pan
  • stoommandje of vergiet en een deksel
  • keukenmachine met deeghaak (optioneel)
  • een chopstick (Chinees eetstokje) of een ander stokje
  • bakpapier
  • keukenweegschaaltje (optioneel)

wat heb je nodig voor ongeveer 20 broodjes?

  • 500 gram bloem

  • flinke theelepel suiker

  • zakje gist (7 gram)

  • flinke theelepel bakpoeder

  • 5 gram baksoda (= 1 zakje)

  • theelepel zout

  • 225 tot 300 milliliter warm water

  • scheutje olie

Gestoomde Oosterse broodjes
Gestoomde Ooosterse broodjes
Gestoomde Oosterse broodjes

Hoe maak je het?

  • Doe het lauwe water (begin met 225 milliliter) samen met het gist en de suiker in een maatbeker, roer het door en laat het even staan. Het mengsel zal nu gaan bubbelen en dat is ook de bedoeling. Hierdoor gaan de broodjes straks rijzen.
  • Doe de bloem in de mengkom samen met het bakpoeder, baksoda en het zout. Roer dit met een garde door elkaar.
  • Schenk nu het gistmengsel bij de bloem en kneed dit in een keukenmachine of met de hand. Is het deeg te droog? Voeg dan steeds een klein scheutje water toe.
  • Nu komt het allerbelangrijkste, 10 minuten kneden! Dit moet je echt doen om goede broodjes te kunnen maken.
  • Giet een klein scheutje olie in een deegkom en leg de deegbal erin. Smeer ook een klein beetje olie bovenop het deeg. Dek af met huishoudfolie of een vochtige theedoek. Zet weg op een warme plek en laat het rijzen (minimaal 1 uur) totdat het in volume verdubbeld is.
  • Als het deeg voldoende gerezen is haal je hem uit de kom en kneed hem nogmaals goed door. Verdeel het deeg in 2 stukken en draai er 2 strengen van. Haal er nu steeds een stukje deeg vanaf en weeg deze op een keukenweegschaaltje zodat je broodjes even groot worden. Ik reken 35 gram per deegballetje. Je kunt het ook op het oog doen natuurlijk!
  • Draai balletjes van het deeg, leg ze op een bakpapiertje en dek af met een vochtige theedoek. Laat ze nog 30 minuten rijzen.
  • Neem een snijplank en bestrooi deze licht met bloem. Rol nu elk bolletje uit tot een ovaal plakje. Smeer een beetje olie op de chopstick en leg deze in het midden van het deegplakje. Vouw nu de bovenkant over het stokje heen en trek het stokje eruit. Doe dit bij alle deegballetjes.
  • Breng een pan met water aan de kook en bekleed je stoommand of vergiet met bakpapier. Stoom de broodjes gaar in 12 tot 15 minuten. Ik doe dit in een aantal rondes omdat niet alle broodjes tegelijk in mijn stoommand passen.
  • Gestoomde broodjes kun je prima invriezen.
Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Hoi Simone, allereerst bedankt voor al jouw leuke recepten.
    Graag zou ik willen weten of je ook een recept hebt van ingelegde rode ui.

    Vr gr Ingrid

  2. Grappig dat ik nu lees over de gelige broodjes. Dat had ik dus ook.
    Nu speltbloem gehaald en vsndaag maar weer proberen. De smaak en alles was wel overheerlijk.
    Dank voor je lekkere recept.

  3. Hi Simone,
    Sorry voor de late reactie… de broodjes waren inderdaad nogal geel. Het zou door de boter kunnen komen zoals je zegt.
    Ik ga ze vandaag nog een keer proberen met Red Lotus bloem van de chinese supermarkt. Dit is dan speciaal voor gestoomde broodjes of cakes.
    Ik heb ook een grotere metalen stoompan aangeschaft, dan kunnen er wat meer tegelijk dan in het kleine bamboe mandje.
    Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik beleg ze overigens met Sticky Tempeh (recept is van de Sligro en echt super lekker!)

    Groetjes
    Jessica

  4. Ik heb de gestoomde oosterse broodjes gemaakt en ze zijn heerlijk van smaak. Ze zien alleen niet zo mooi wit als op de foto’s. Misschien dat dit komt omdat ik een bamboe stoommandje heb gebruikt? (hoewel ik niet de indruk heb dat dit kleur afgeeft, zeker niet met de stoompapiertjes eronder)
    Gebruik je gewone bloem?

    • Hoi Jessica, ik denk niet dat het aan het stoommandje ligt. Ik kan het me haast niet voorstellen. Zelf gebruik ik altijd speltbloem. Wat ik denk is dat het ligt aan of de honing of het soort boter wat je gebruikt. Ik gebruik zelf biologische roomboter. Sommige merken boter kunnen nogal van kleur verschillen en soms wat gelig zijn. Zijn je broodjes ook gelig in plaats van wit?

  5. graag zou ik dit willen maken, maar krijg het recept niet uitgeprint, hoe kan dat?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*