Gestoomd broodje

Gestoomde oosterse broodjes

Wauw, ik ben best een beetje trots op dit gerechtje! Ik vind de kleuren er zo mooi uitzien op de foto en daarnaast is het ook nog eens een heel lekker hapje om te eten. Deze gestoomde oosterse broodjes (die wel iets weg hebben van een broodje bapao) is een populair soort streetfood. Het leukste is dat je de vulling en de toppings zelf kan bepalen. Zo krijg je een heerlijk en kleurrijk broodje. Dit broodje doet het ook heel goed tijdens een etentje of een feestje! 

Ik deel hier het recept voor de broodjes en zal wat tips geven voor de vulling. Er is namelijk geen standaard vulling voor deze broodjes, maar laat je fantasie erop los en doe erin wat je lekker vind.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram (spelt)bloem
  • 1 theelepel honing
  • zakje gist van 7 gram
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baking soda (zuiveringszout, verkrijgbaar bij supermarkt en drogist)
  • 50 tot 60 gram zachte roomboter
  • 1 theelepel zout
  • 225 milliliter lauw water
  • scheutje olie om de kom mee in te vetten

Zoals je ziet worden er 3 soorten rijsmiddelen gebruikt, namelijk gist, bakpoeder en baking soda. Dit is een supertip van Jamie Oliver! Omdat de broodjes gestoomd worden zullen ze door de combinatie van deze 3 producten lekker licht en fluffy worden.

Benodigdheden

  • beslagkom
  • zeef
  • deegrol
  • theedoek of plastic folie
  • mes
  • grote pan
  • stoommandje of vergiet en een deksel
  • eventueel een keukenmachine
  • een chopstick (Chinees eetstokje) of een ander stokje
  • 18 tot 20 kleine stukjes bakpapier (geknipt uit een vel)

Hoe maak je het?

Doe het lauwe water samen met het gist en de honing in een kommetje, roer het door en laat het even staan. Het mengsel zal nu gaan bubbelen en dat is ook de bedoeling, want nu wordt de gist geactiveerd.

Zeef de bloem boven de beslagkom en voeg het baking soda, het bakpoeder en het zout toe. Meng dit even door elkaar. Voeg nu de boter en het gistmengsel toe en kneed dit nu echt heel goed door. Dit kan met de hand of een keukenmachine. Na ongeveer 10 minuten kneden, krijg je een heel mooi zacht en soepel deeg. Vet de kom in met een beetje olie zodat het deeg er straks niet aan blijft plakken. Laat het deeg rijzen onder een theedoek of plastic folie totdat het in volume verdubbeld is of minimaal 2 uur.

Haal hierna het deeg uit de kom en kneed het deeg goed door zodat alle lucht eruit is. Verdeel het deeg in twee stukken en rol ze tot 2 even lange strengen. Verdeel deze weer in kleine stukjes. Uit dit recept haal je ongeveer 18 tot 20 stuks. Draai hier kleine bolletjes van ter grootte van een golfbal en laat deze ongeveer 45 minuten rijzen onder een theedoek.

Gestoomde broodjes

Pak nu de deegroller en neem een bolletje en rol deze uit tot een ovaal plakje. Leg nu de chopstick in het midden van het plakje en vouw hem dubbel. Trek nu het stokje eruit en leg dit op een klein stukje bakpapier. Doe dit bij alle deegballetjes en verwarm ondertussen water in de grote pan. Als het water kookt leg je de broodjes met het bakpapier in het stoommandje of vergiet en zet je de deksel erop. Ik heb ze gestoomd in porties van 4 stuks per keer. Stoom de broodjes in 8 tot 10 minuten gaar. Ze zijn gaar als ze mooi gerezen zijn.

Werkwijze

Gestoomd broodje 6  Gestoomd broodje 7   Gestoomd broodje 5   Gestoomd broodje 3

Laat ze afkoelen en de broodjes die ‘over’ zijn bewaar je met de bakpapiertjes in een bakje of zakje in de vriezer. Als je ze wil gebruiken laat je ze ontdooien en stoom je ze even kort voor gebruik om ze warm te maken.

Gestoomde broodjes

Nu de vulling!

Je kunt alle kanten op met de vulling, van gebakken kip tot Indo pulled pork tot pulled chicken. Het is ook erg lekker om een beetje saus of jus van het vlees op het broodje te doen omdat die lekker in het broodje trekt en dat geeft veel smaak. Maar probeer ook eens sambal of chilisaus. Doe erin wat je lekker vind. In deze broodjes kun je ook heel goed restjes vlees verwerken. Ook met de toppings of garnituren kun je alle kanten op. Lekkere toppings zijn:

  • ringetjes rode peper
  • ingelegde rode ui
  • dunne plakjes (zoetzure) komkommer
  • dunne plakjes radijs
  • ringetjes bosui
  • verse koriander
  • geroosterde zwarte of witte sesamzaadjes

Ik hoop dat jullie deze broodjes ook gaan proberen. Het is even een klusje, zeker als je het nog nooit gemaakt hebt. Het deeg maken is zo gepiept en het is een makkelijk deeg om mee te werken.

Als je dit lekker vindt, maak dan ook eens bapao! Lees hier het recept.

Gestoomd broodje

Print Friendly, PDF & Email

WIL JE DIT ARTIKEL DELEN OF PRINTEN?

Via de social media knoppen op deze pagina mag je dit recept / artikel delen op jouw eigen social media kanalen. Gebruik altijd een werkende link naar dit artikel en vermeld de bron: Eetspiratie.
LEES HIER MEER OVER HET DELEN OF KOPIËREN VAN RECEPTEN / ARTIKELEN VAN EETSPIRATIE
blank
Als je op het symbool van het printertje hierboven klikt, kun je dit artikel printen. Of lees voor meer info:
HOE KAN IK DIT ARTIKEL PRINTEN?
blank

7 Reacties

  1. Hoi Simone, allereerst bedankt voor al jouw leuke recepten.
    Graag zou ik willen weten of je ook een recept hebt van ingelegde rode ui.

    Vr gr Ingrid

  2. Grappig dat ik nu lees over de gelige broodjes. Dat had ik dus ook.
    Nu speltbloem gehaald en vsndaag maar weer proberen. De smaak en alles was wel overheerlijk.
    Dank voor je lekkere recept.

  3. Hi Simone,
    Sorry voor de late reactie… de broodjes waren inderdaad nogal geel. Het zou door de boter kunnen komen zoals je zegt.
    Ik ga ze vandaag nog een keer proberen met Red Lotus bloem van de chinese supermarkt. Dit is dan speciaal voor gestoomde broodjes of cakes.
    Ik heb ook een grotere metalen stoompan aangeschaft, dan kunnen er wat meer tegelijk dan in het kleine bamboe mandje.
    Ik ben benieuwd naar het resultaat. Ik beleg ze overigens met Sticky Tempeh (recept is van de Sligro en echt super lekker!)

    Groetjes
    Jessica

  4. Ik heb de gestoomde oosterse broodjes gemaakt en ze zijn heerlijk van smaak. Ze zien alleen niet zo mooi wit als op de foto’s. Misschien dat dit komt omdat ik een bamboe stoommandje heb gebruikt? (hoewel ik niet de indruk heb dat dit kleur afgeeft, zeker niet met de stoompapiertjes eronder)
    Gebruik je gewone bloem?

    • Hoi Jessica, ik denk niet dat het aan het stoommandje ligt. Ik kan het me haast niet voorstellen. Zelf gebruik ik altijd speltbloem. Wat ik denk is dat het ligt aan of de honing of het soort boter wat je gebruikt. Ik gebruik zelf biologische roomboter. Sommige merken boter kunnen nogal van kleur verschillen en soms wat gelig zijn. Zijn je broodjes ook gelig in plaats van wit?

  5. graag zou ik dit willen maken, maar krijg het recept niet uitgeprint, hoe kan dat?

Laat je een berichtje achter?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Vanwege de AVG 2018 is Eetspiratie verplicht toestemming te vragen voor het plaatsen van jouw bericht.

*

*